Τοπικά

Εντυπωσίασε η εθνική άσκηση «Αιγιαλός 2018» που διεξήχθη σε Παγασητικό και κεντρικό Αιγαίο

Με συμμετοχή πεζοναυτών από τον Βόλο, μαχητικών ελικοπτέρων από το Στεφανοβίκειο, αεροσκαφών από τη Ν. Αγχίαλο και μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και των ΟΥΚ διεξήχθη από τη Δευτέρα 5 έως την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου η εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας «Αιγιαλός 01/18».
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Παγασητικού Κόλπου και κεντρικού Αιγαίου πελάγους με τη συμμετοχή αρματαγωγών, φρεγάτας, ελικοπτέρων και ομάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, καθώς και της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και σε συνεργασία με άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση τόσο της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας των συμμετεχόντων, όσο και της διακλαδικότητας.
Η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών (Μοράβας) συγκροτήθηκε τον Μάιο του 1988, υπαγόμενη αρχικά στην 1η Στρατιά και το 1998 υπήχθη στο Β’ Σώμα Στρατού. Από το 2009 επανεντάχθηκε στις Ειδικές Δυνάμεις, με παρακολούθηση από τη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ. Περιλαμβάνει τρία Τάγματα Πεζοναυτών.
Στην άσκηση «Αιγιαλός 2018» χρησιμοποιήθηκαν από τους πεζοναύτες μηχανοκίνητα μέσα και όπλα και συστήματα που χρησιμοποιούν. Οι πεζοναύτες χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων τα αντιαρματικά οχήματα τύπου «Χάμερ» με πολυβομβιδοβόλα των 40 χιλιοστών, τα οποία έχουν μέγιστο βεληνεκές 2,2 χιλιόμετρα και έχουν τη δυνατότητα εκτόξευσης 300 βομβίδων το λεπτό, καθώς επίσης και το όπλο τύπου «Μπάρετ», των 50 χιλιοστών, με δραστικό βεληνεκές τα 1820 μέτρα, που φέρει 10 φυσίγγια, χρησιμοποιείται από τους ελεύθερους σκοπευτές και μπορεί να καταρρίψει μέχρι και ελικόπτερο… Ακόμη το άρμα μάχης τύπου «Λέοπαρντ 1 Α5», με το πυροβόλο των 105 χιλιοστών, που φέρει 55 βλήματα και διαθέτει πολυβόλα των 7,62 χιλιοστών. Επίσης το πυροβόλο μάχης των 105 χιλιοστών, απαραίτητο όπλο για την υποστήριξη των αποβατικών ενεργειών, το Κέντρο Διοίκησης Πυρός (ΚΔΠ), ένα όχημα που φέρει ασυρμάτους, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και WFI και έχει αυτονομία 15 ωρών, με το οποίο γίνεται η διοίκηση των πυρών, στρατιωτικά ασθενοφόρα, μεταξύ των οποίων και τύπου «Χάμερ» κλιματιζόμενα, κινητή ομάδα επισκευών (ΚΟΕ) σε αυτοκίνητο τύπου «Χάμερ» για άμεση επισκευή ζημιών στο πεδίο της μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ 113 με διόπτρα νυχτερινής παρατήρησης και σκόπευσης, Μ 113 με στοιχείο όλμου των 4 χιλιοστών, όλμος των 81 χιλιοστών ελληνικής κατασκευής με μέγιστο βεληνεκές 5,9 χιλιομέτρων, που δύναται να φέρει πέντε ειδών βλήματα, όχημα τύπου «Χάμερ» με πολυβόλο των 50 χιλιοστών, με νυχτερινή διόπτρα στον οδηγό, όχημα τύπου «Χάμερ» με αντιαρματικό «Μίλαν», με μέγιστο βεληνεκές τα 1950 μέτρα, δίκυκλες μηχανές «εντούρο», 600 κυβικών για ταχύτερη μετακίνηση, αναγνώριση δρομολογίων και ιχνηλασία, ατομικά τυφέκια Μ4, Μ 16 και βομβιδοβόλο Μ 16, πολυβόλο «Μίνιμ» 5,56 χιλιοστών, αντιαρματικό «Μίλαν» δεύτερης γενιάς, που έχει τη δυνατότητα ο χειριστής του να καθοδηγεί το βλήμα και μετά την εκτόξευσή του, δορυφορικά τηλέφωνα και κρυπτοσυσκευές κ.άλ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το