Τοπικά

Εντυπωσίασαν τα έργα μαθητών Δημοτικού στο 10ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 16 Απριλίου το 10ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στη Μαγνησία με παρουσιάσεις έργων μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Οι παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω της πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης webex και συμμετείχαν εννιά σχολικές μονάδες με διαφορετικά ψηφιακά έργα που αφορούσαν από ψηφιακή παράσταση καραγκιόζη με προγραμματισμό, ψηφιακές αφηγήσεις, εφαρμογές με εργαλεία web 2.0 και προγραμματισμός με συνδυασμό εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Το Διαδικτυακό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (κόμβος Βόλου) οργανώθηκε από το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Θεσσαλίας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, καθώς και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Μαγνησίας.

Τα Δημοτικά Σχολεία που συμμετείχαν τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ ήταν: Το 1o Δ.Σ. Αγριάς με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τη Ζωή Γεροστάθη και τη Χριστίνα Σαρρή με το έργο «Δημιουργική γραφή με το storyjumber», το 1ο ΔΣ. Αισωνίας Διμηνίου με υπεύθυνο εκπαιδευτικό Πληροφορικής τον Χαρίλαο Μπουρνή με το έργο «Ρομποτική στάθμευση αυτοκινήτων», το 3ο Δ.Σ. Αισωνίας Σέσκλο με υπεύθυνο εκπαιδευτικό Πληροφορικής την Ευαγγελία Ανδρεάδου με τα έργα «Διαδραστικό Παιχνίδι με το gamilab, Διαδραστικό παιχνίδι με το scratch», το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ιωσήφ Βόλου με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Ζωή Στέλλου με τα έργα «Quiz Παιχνίδι Ερωτήσεων 1821, Παρουσίαση για τον Κορωνοϊό και άλλα ενδιαφέροντα θέματα, Βίντεο – Διαφήμιση», το 18ο Δ.Σ. Βόλου με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς την Ευαγγελία Καλογήρου και την Αποστολία Παγώνη με το έργο «Ψηφιακό παραμύθι – Ο Χαμομηλένιος και η Χαμομηλένια», το 30ό Δ.Σ. Βόλου με υπεύθυνο καθηγητή τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής Πρόδρομο Ιεσσαπαλίδη με το έργο «Quiz – 1 σε 3», το 11ο Δ.Σ. Βόλου με υπεύθυνη εκπαιδευτικό Πληροφορικής την Ευαγγελία Λιανού με το έργο «Συνεργατικός ψηφιακός τοίχος», το 2ο Δ.Σ. Βόλου με υπεύθυνη εκπαιδευτικό Πληροφορικής την Ευαγγελία Λιανού με το έργο «Θέλω να χαμογελάς» και το 4ο Δ.Σ. Νέας Ιωνίας με υπεύθυνο εκπαιδευτικό Πληροφορικής τον Γιώργο Ζαμπέτογλου με τα έργα «Ψηφιακό κόμικ «Το κρυφό Σχολείο», 200 Xρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (Scratch Quiz), Ψηφιακή παράσταση καραγκιόζη σε scratch, Padlet για τις ηρωίδες του 1821».

Τα έργα του 10ου Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (κόμβος Βόλου) υπάρχουν στο ιστολόγιο του Φεστιβάλ https://digifestvolos.blogspot.com/.
Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Οργανωτικής Επιτροπής του 10ου Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (κόμβος Βόλου) δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης, συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής (ΠΕ86) ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το 10ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (κόμβος Βόλου) έδωσε τη δυνατότητα σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Μαγνησίας να παρουσιάσουν μαθητικά έργα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο μαθημάτων Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο), στις Δημιουργικές Εργασίες του ΓΕΛ, στο μάθημα «Ερευνητικές δημιουργικές δραστηριότητες» των ΓΕΛ και στη Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων στα ΕΠΑΛ. Επιπλέον, είναι δυνατό να συμπεριληφθούν και έργα τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο κάποιας σχολικής δραστηριότητας (Περιβαλλοντική, Πολιτιστική, Αγωγής Υγείας κ.ά.) ή στο πλαίσιο κάποιου διαθεματικού/διεπιστημονικού σχεδίου συνεργασίας μεταξύ του μαθήματος της Πληροφορικής και άλλων μαθημάτων. Το φετινό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στον Βόλο. Αυτή τη χρονιά όμως διεξάγεται διαδικτυακά σε ιδιαίτερες αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας του Covid-19, αν αναλογιστεί κανείς ότι το μάθημα της Πληροφορικής είναι εργαστηριακό και οι μαθητές/τριες δεν είχαν τη δυνατότητα πειραματισμού και εξάσκησης. Παρόλα αυτά αποφασίσαμε να κρατήσουμε ζωντανό αυτόν τον θεσμό στον Βόλο και παράλληλα να ενθαρρύνουμε τους/τις μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς που υπέβαλαν τις εργασίες τους για παρουσίαση».
Το Φεστιβάλ είχε και για το σχολικό έτος 2020-2021 την υποστήριξη και έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Φ16/163665/Δ2/1-12-2020).

Η επιτροπή του Φεστιβάλ Βόλου αποτελείται: Καπανιάρης Αλέξανδρος, συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου (ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας) κλάδου ΠΕ86 (συντονιστής στην Τοπική Οργανωτική Επιτροπή), Γιάννης Μπουγλός, εκπαιδευτικός Πληροφορικής ΠΕ86 υπεύθυνος ΠΛΗΝΕΤ Μαγνησίας), Γιώργος Ζαμπέτογλου, εκπαιδευτικός Πληροφορικής ΠΕ86, Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας «Παναγιώτης Κατσιρέλος», Σοφία Κανταράκη, εκπαιδευτικός φιλόλογος, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Μαγνησίας, Δέσποινα Νεοχωρίτου, εκπαιδευτικός Πληροφορικής ΠΕ86, 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, Αντώνης Πλαγεράς, εκπαιδευτικός ηλεκτρολόγος μηχανικός, ΚΕΣΥ Λάρισας.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το