Τοπικά

Εντυπωσίασαν οι «Μάηδες» στην πλατεία της Μακρινίτσας (photos)

Στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας παρουσιάστηκε σήμερα, μετά από πεντάχρονη απουσία και παρουσία δεκάδων θεατών, το Χορευτικό – Μιμητικό έθιμο, «Οι Μάηδες». Η αναπαράσταση του εθίμου κινηματογραφήθηκε από την εταιρεία τηλεοπτικών προγραμμάτων GV Productions, που αυτό το διάστημα υλοποιεί την παραγωγή μιας σειράς 14 ντοκιμαντέρ με θέμα τα πιο ενδιαφέροντα δρώμενα – πανηγύρια – έθιμα της χώρας μας για λογαριασμό της ΟΤΕ TV (Cosmote History).

Οι «ΜΑΗΔΕΣ» αποτελούν μοναδικό δρώμενο με θέαμα και δράση, αλλά και με ιδιαίτερους συμβολισμούς. Πρόκειται για μία από τις καθιερωμένες επί σειρά ετών εκδηλώσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν «ξεθώριασαν», αλλά αντίθετα ενισχύθηκαν και αναβαθμίστηκαν με την έκδοση το 2014 του βιβλίου με τίτλο «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας», από τους Αλέξανδρο Καπανιάρη και Νίκο Τσούκα, μια έκδοση του Δήμου Βόλου. Μάλιστα το 2015 το βιβλίο βραβεύτηκε με το Βραβείο Λυσίμαχου Καυταντζόγλου υπό της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η φετινή παρουσίαση, συνδέεται με δύο σημαντικά γεγονότα: Από τον περασμένο Φεβρουάριο είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την εγγραφή στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας για τους «ΜΑΗΔΕΣ», ενώ στο τέλος του τρέχοντος μηνός θα υποβληθεί ο φάκελος του Δελτίου Στοιχείου ΑΠΚ, στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του ΥΠΠΟΑ.

Ο θίασος συνοδευόμενος από ζωντανή παραδοσιακή μουσική από οργανοπαίκτες μουσικούς με τον Γιάννη Καραμανιώλα στο νταούλι και τον Βαγγέλη Μπαντελά και Ιάκωβο Μπαντιανούδη στον ζουρνά ξεκίνησε από το παλιό Δημοτικό Σχολείο, στη συνοικία της Αγίας Τριάδας, πέρασε από το κεντρικό τμήμα του παραδοσιακού οικισμού, χορεύοντας και τραγουδώντας, καλώντας τον κόσμο να τους ακολουθήσει, να πάρει μέρος στη γιορτή. Στην Κεντρική Πλατεία ο θίασος που αποτελείτο από 20 άνδρες, όλοι Μακρινιτσιώτες ντόπιοι, ο καθένας με τον ρόλο του, παρουσιίασε το λαογραφικό αυτό έθιμο των «Μάηδων», που έχει τις ρίζες του στη δημοτική παράδοση και είναι συνυφασμένο με την ιστορία και την κοινωνική ζωή της Μακρινίτσας.

Άνδρες κάθε ηλικίας μεταμφιεσμένοι, με το πρόσωπο καλυμμένο χορεύουν κυκλικά έχοντας στη μέση τον «Μάη», έναν νέο καταστόλιστο με λουλούδια. Το σώμα του είναι σκεπασμένο με κισσούς, δάφνες, αγιοκλήματα και τριαντάφυλλα, στο κεφάλι φορά στεφάνι από πολύχρωμα λουλούδια και κρατά το «μαγιόξυλο», σκήπτρο φορτωμένο με λουλούδια και καρπούς, σύμβολο της ανανέωσης της φύσης και της ζωής. Γύρω του χορεύουν τα ζεϊμπέκια, με κόκκινα κεντημένα γιλέκα και σαλβάρια βράκες με φαρδιά ζωνάρια και ψηλά φέσια με φούντες μακριές. Υπάρχει και η νύφη, που είναι άντρας, ο Χότζας με κελεμπία και σαρίκι, ο γύφτος και η γύφτισσα με καρβουνιασμένα πρόσωπα, ενώ δεν λείπει και ο αρκουδιάρης με την αρκούδα που είναι και αυτοί άντρες μεταμφιεσμένοι.

Το έθιμο αυτό, από την παράδοση του πηλιορείτικου λαού, γιορταζόταν παλιά για οκτώ μέρες. Οι Μάηδες, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, κατέβαιναν από τη Μακρινίτσα με τους ζουρνάδες και τα νταούλια στις 2 Μαΐου στις Σταγιάτες και συνέχιζαν στα άλλα χωριά του Πηλίου για να στήσουν και εκεί στις πλατείες το πανηγύρι τους. Στις 8 Μαΐου έπρεπε να επιστρέψουν στη Μακρινίτσα, στην πλατεία της Κακονάς για το πανηγύρι του Αη-Γιάννη. Το χορευτικό – μιμητικό αυτό έθιμο έχει πολύ παλιές ρίζες. Αναβίωσε το 1957, με την συμβολή του αείμνηστου προέδρου της Κοινότητας, Σπύρου Κουϊκούμη και του Σταύρου Χατζησταμούλη, του πασίγνωστου Σταύρακα, και μετά από διακοπές συνεχίζεται με τη συμβολή και την προθυμία των κατοίκων της.


Ιδιαίτερη σημασία δίνουν οι κάτοικοι στη διατήρηση και αναβάθμιση της πολιτιστικής παράδοσης και της παραγωγικής ταυτότητας της περιοχής, πιστεύοντας ακράδαντα ότι αυτή ακριβώς η διαφορετικότητα αποτελεί το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Μακρινίτσας.

Η σημερινή γιορτή συνοδεύτηκε από ζωντανή παραδοσιακή μουσική από οργανοπαίκτες μουσικούς και με την ολοκλήρωση της παρουσίασης του εθίμου, παρουσιάστηκαν χορευτικά συγκροτήματα και στο τέλος το κοινό συνέχισε με χορό, τραγούδι και γλέντι.


Παραδοσιακούς χορούς παρουσίασαν τα Χορευτικά Συγκροτήματα του Αθλητικού – Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πορταριάς» Το Ορμίνιο» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαγοράς «Γιάνης Κορδάτος», ενώ στην Παραδοσιακή ορχήστρα συμμετείχαν:
Νίκος Κερασιώτης (κλαρίνο), Μαρίνα Σαμαρά – Μπαρούτα (τραγούδι), Χρήστος Δασκαλόπουλος (Βιολί), Κωνσταντίνος Μούτος (λαούτο – τραγούδι) και Αναστασία Λύτρα (κρουστά).

Φωτό: Ελένη Παπαθανασίου (FB)

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το