Πολιτισμός

Εντυπωσιακό θέαμα από περιστρεφόμενους δερβίσηδες στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου

Εντυπωσιακό το θέαμα που παρακολούθησαν όσοι Βολιώτες βρέθηκαν προχθές το βράδυ στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη», με τους περιστρεφόμενους δερβίσηδες και τους συμμετέχοντες να χειροκροτούνται στην αρχή και στο τέλος της εκδήλωσης, διότι έτσι ζητήθηκε από τους συντελεστές λόγω της θρησκευτικής τελετουργίας.
Συνδιοργανωτής του μοναδικού θεάματος η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και το Γενικό Προξενείο της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.
Από την πλευρά των συντελεστών τονίστηκε ότι μπορεί οι σχέσεις των δύο λαών να δοκιμάζονται και οι δύο χώρες να βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αλλά ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον πυρήνα για την καλυτέρευση των σχέσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο χορός των περιστρεφόμενων δερβίσηδων που παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ σε ένα γεμάτο από κόσμο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη» από το σύνολο Ιστορικής Τουρκικής Μουσικής Istanbul του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας αποτελεί γνήσια έκφραση του ισλαμικού μυστικισμού.
Αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά και πρωτόγνωρα πολιτιστικά δρώμενα, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό του τον μυστικισμό, μέσου του οποίου «ανοίγεται» ο δρόμος προς την απόλυτη μέθεξη και επαφή με το θείο στοιχείο.

Οι Δερβίσηδες περιστρέφονται με έναν φαντασμαγορικό τρόπο, επιδιώκοντας να επιτύχουν την πλήρη επαφή τους με τον Δημιουργό. Διαγράφοντας ομόκεντρους κύκλους, στροβιλίζονται με το κεφάλι τους να είναι ελαφρώς γερμένο προς το δεξί τους χέρι, το οποίο είναι στραμμένο προς τα πάνω ως σύμβολο που δείχνει ότι κοιτάζουν τον ουρανό, ενώ το αριστερό τους χέρι τείνει να κοιτάζει προς τη Γη και όλο αυτό λαμβάνει χώρα με τη συνοδεία παραδοσιακής θρησκευτικής μουσικής.

Το Σύνολο Ιστορικής Τουρκικής Μουσικής Istanbul ιδρύθηκε το 1991 με σκοπό να καταστήσει δυνατή την ερμηνεία και προώθηση της κλασικής τουρκικής μουσικής και ειδικότερα της μουσικής Σουφισμού και της μουσικής Μεχτέρ (οθωμανική στρατιωτική μουσική), οι οποίες είναι από τις σημαντικότερες πολιτιστικές αξίες της Τουρκίας. Το Σύνολο, το οποίο λειτουργεί ως δύο ομάδες, του Σουφισμού και του Μεχτέρ, ερμηνεύει κλασικά έργα που παίζονταν από την οθωμανική στρατιωτική μουσική μπάντα (μέχρι να καταργηθεί, το 1826, μαζί με τη Λέσχη των Γενιτσάρων) και στους τεκέδες (που έκλεισαν το 1925).

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δολοφονία αστυνομικού στη Θεσσαλονίκη: Ο Νορβηγός έπαιρνε επίδομα ψυχιατρικής νόσου – Τι έδειξε η ιατροδικαστική

«Εκτεταμένη αιμορραγία από τρώση αγγείου» φέρεται να «έδειξε» η ιατροδικαστική εξέταση ως αιτία θανάτου του…

28 Δεκεμβρίου 2023

Αρμένιοι κληρικοί δέχονται επιθέσεις από Ισραηλινούς εποίκους – Το… «ιερό» παρασκήνιο πίσω από τη σύγκρουση

Το Αρμενικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για πράξεις βίας Ισραηλινών εποίκων…

28 Δεκεμβρίου 2023

Νταής μοτοτσικλετιστής έβρισε και γρονθοκόπησε με μανία αστυνομικό

Άγριο επεισόδιο σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας με τον ξυλοδαρμό ενός αστυνομικού. Δράστης της επίθεσης…

28 Δεκεμβρίου 2023

Σεφ πεντάστερου ξενοδοχείου απολύθηκε για εξευτελιστικό καψόνι

Ένας βραβευμένος σεφ πολυτελούς ξενοδοχείου του Μπιαρίτς, στη νοτιοδυτική Γαλλία, απολύθηκε έπειτα από ένα «ανησυχητικό…

28 Δεκεμβρίου 2023

«Δεν ξέρω ποιο από τα δύο παιδιά μου να θρηνήσω πρώτα» – Συγκλονίζει η μητέρα των δύο αδελφών

Σοκ έχει προκαλέσει η υπόθεση δολοφονίας του 16χρονου μαθητή στη Νέα Σμύρνη. Ο 18χρονος αδελφός…

28 Δεκεμβρίου 2023

Politico: Οι ΗΠΑ αλλάζουν πολιτική στον πόλεμο της Ουκρανίας – Θέλουν συνομιλίες και συμφωνία με τη Ρωσία

Αλλάζει η στάση της Δύσης για την Ουκρανία, με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αλλά…

28 Δεκεμβρίου 2023