Πολιτισμός

Εντυπωσιακή η έκθεση της Βολιώτικης Χορωδίας – Πλήθος κόσμου χθες στα εγκαίνια

Πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα, παρουσία πλήθους κόσμου, τα εγκαίνια της έκθεσης τεκμηρίων της Βολιώτικης Χορωδίας (ένα από τα παλαιότερα ανεγνωρισμένα πολιτιστικά σωματεία της χώρας μας, με λειτουργία από το 1929 και επίσημο καταστατικό από το 1937) από την 80χρονη ιστορία της στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου.


Όσοι παρευρέθηκαν στην έκθεση θαύμασαν τις σπάνιες φωτογραφίες, που ξεκινούν από το 1930 και φτάνουν μέχρι σήμερα, διπλώματα συμμετοχής, μετάλλια και άλλα αναμνηστικά από τις διάφορες εμφανίσεις της Χορωδίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αφίσες και προγράμματα, ονόματα χορωδών, στολές, καθώς και προβολές εικόνων και βίντεο από την υπάρχουσα πλούσια συλλογή ψηφιοποιημένου οπτικοακουστικού υλικού.

Ο κ. Χαράλαμπος Σκυργιάννης, πρόεδρος της Βολιώτικης Χορωδίας, τόνισε ότι «οι αναμνήσεις μας είναι η περιουσία της ψυχής μας. Οι αναμνήσεις της Βολιώτικης Χορωδίας είναι περιουσία γι’ αυτήν την πόλη. Την πόλη την οποία όσοι βρισκόμαστε εδώ απόψε έχουμε αναγάγει σε κέντρο της ύπαρξής μας και όχι όπως άλλοι απλώς σε κέντρο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων» για να συμπληρώσει: «Έτσι η Βολιώτικη Χορωδία μπόρεσε να γίνει 80 χρόνων. Με την πίστη σ’ αυτό που πάντοτε προσπαθούσε να πετύχει, με την εντιμότητα και την αξιοπιστία, με το παράδειγμα, με τα υψηλά ιδανικά του πολιτισμού, με την κοινωνική προσφορά, εν τέλει με την αγάπη γι’ αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του. Τους ανθρώπους αυτού του τόπου που πάντοτε, σε καιρούς ξάστερους και σε καιρούς συννεφιασμένους ανταπέδιδαν αυτή την αγάπη».


Ο ίδιος σημείωσε ότι «σε έναν τοίχο αυτής της έκθεσης είναι γραμμένα 634 ονόματα αντρών και γυναικών που τραγούδησαν και συνεχίζουν να τραγουδούν στην από το 1949 Μικτή Τετράφωνη Βολιώτικη Χορωδία».

Και κατέληξε ο κ. Σκυργιάννης: «Θα κλείσω με μια πρόταση. Πρόταση προς το Μουσείο της Πόλης. Αφού δεχόμαστε ότι η Βολιώτικη Χορωδία είναι κομμάτι της Ιστορίας του Βόλου, προτείνω, και ελπίζω να συμφωνείτε κι εσείς, να αποκτήσει σταθερή θέση στη μόνιμη έκθεση, να μπει και να μείνει για πάντα σε έναν χώρο αυτού του υπέροχου Μουσείου».
Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη στις ώρες του Μουσείου: Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο-Κυριακή 10.30-13.30, Τετάρτη-Παρασκευή 10.30-13.30 και 18.00-21.00, Δευτέρα κλειστά.
Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης ακολούθησε συναυλία της Χορωδίας και του Παιδικού Τμήματος στον υπαίθριο χώρο πίσω από το Μουσείο, όπου διατηρείται τμήμα του ιστορικού τείχους των Παλαιών.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε έργα μελοποιημένης ποίησης των μεγάλων Ελλήνων ποιητών και συνθετών, μελωδίες που ταιριάζουν απόλυτα τόσο στη μακρά ποιοτική ιστορία της Βολιώτικης Χορωδίας, όσο και στο αρχαιολογικό περιβάλλον του τείχους των Παλαιών.


Συμμετείχαν ως σολίστ η υψίφωνος Κατερίνα Αποστολοπούλου και ο βαρύτονος Ευάγγελος Κακάλιας, ενώ την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε η Στάσα Τζάλλα και στο πιάνο συνόδευε η Εύη Κανελλοπούλου.
Η όλη εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων και πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το