Τοπικά

Εντυπωσιακή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης Δήμων του νομού Λάρισας μέσα στην πανδημία

Η πανδημία δεν θα μπορούσε παρά να αφήσει το στίγμα της και στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, ιδιαίτερα σε εκείνους του Ο.Τ.Α. που βρισκόταν ήδη σε δύσκολη κατάσταση.
Τα οικονομικά των Δήμων αποτελούσαν πάντοτε ένα πολύπλοκο πρόβλημα, που έγινε δυσκολότερο στα χρόνια της κρίσης, με τη μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, την παρακράτηση πόρων που θεσμοθετημένα ανήκαν στην Αυτοδιοίκηση και την αδυναμία συγκρότησης οποιασδήποτε αναπτυξιακής πολιτικής από την πλευρά τους.

Στη γενικότερη εικόνα αξίζει να προσθέσουμε και την τελευταία προεκλογική χρονιά κάθε δημαρχιακής θητείας, όπου είναι σύνηθες το φαινόμενο της αφαίμαξης των διαθεσίμων των Δήμων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν δράσεις με στόχευση το εκλογικό αποτέλεσμα.
Κάπως έτσι ήταν και το 2019 για την αυτοδιοίκηση. Μια εκλογική χρονιά, που και χρήματα ξοδεύτηκαν και οικονομικές υποχρεώσεις μεγάλωσαν και νέες οφειλές δημιουργήθηκαν.

Και σα να μην έφτανε αυτό, ο όποιος σχεδιασμός υπήρχε τινάχθηκε στον αέρα, με την πανδημία – εκτός των άλλων – να κάνει ακόμη πιο δύσκολο το οικονομικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα έπρεπε να κινηθεί η αυτοδιοίκηση.
Οι έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις μπορεί να έδωσαν μικρές ανάσες, δεν ήταν όμως αρκετές να καλύψουν τη μεγάλη απώλεια εσόδων των δήμων, που ήταν υποχρεωμένοι, από το ρόλο τους να προχωρήσουν σε απαλλαγές, για παράδειγμα, από την καταβολή τελών των επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές.

Υπάρχει βεβαίως και το βασικό θέμα της διαχείρισης. Των επιλογών κάθε δημοτικής αρχής, της νοικοκυρεμένης ή μη λειτουργίας ενός δήμου, της συνετής λειτουργίας του Δήμου. Κάτι τέτοιο σε έκτακτες συνθήκες μπορεί να αποβεί σωτήριο…
Προσπαθώντας να δούμε τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στους Δήμους του Νομού μας, αξιοποιώντας τα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν από τις αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων για τους προϋπολογισμούς αλλά και τους τριμηνιαίους απολογισμούς εσόδων και εξόδων, βρεθήκαμε μπροστά σε μια διπλή εικόνα.

Από τη μία Δήμοι που μέσα στο 2020, σε γενικές γραμμές, κατάφεραν να διατηρήσουν την οικονομική τους εικόνα, και Δήμοι που φαίνεται να έχουν μια επιδείνωση (σημαντική) της οικονομικής τους κατάστασης με το ισοζύγιο διαθεσίμων και υποχρεώσεων να γίνεται αρνητικό, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.
Στη δημοσιογραφική μας έρευνα βασικό στοιχείο ήταν οι ισολογισμοί του 2019 και του 2020, προσπαθώντας να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα συγκρίσιμα στοιχεία.

Τα νούμερα που παρουσιάζουμε είναι στρογγυλεμένα για να μην κουραστεί ο αναγνώστης, χωρίς να επηρεαστεί η γενική εικόνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τα αποτελέσματα της πανδημίας ιδιαίτερα για τους Δήμους Αγιάς και Φαρσάλων , θα πρέπει να συνυπολογιστεί στην όποια εξίσωση και τα καταστροφικά αποτελέσματα του «Ιανού», που το Σεπτέμβριο του 2020 χτύπησε με σφοδρότητα τις περιοχές αυτές και περισσότερο το Δήμο Φαρσάλων.
Στην πρώτη κατηγορία, των Δήμων που διατήρησαν την οικονομική τους κατάσταση στα επίπεδα του 2019, περιλαμβάνονται οι Δήμοι Λαρισαίων, Φαρσάλων, Κιλελέρ και Ελασσόνας.

Οι αυξομειώσεις στα διαθέσιμα τους και στις υποχρεώσεις τους (πλην δανείων) υπάρχουν αλλά χωρίς δραματικές μεταβολές. Κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για μια σταθερότητα, η οποία είναι σημαντική για τις υπάρχουσες συνθήκες.

Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται οι Δήμοι Αγιάς, Τεμπών και Τυρνάβου, με κοινό χαρακτηριστικό τη μεγέθυνση του κομματιού των υποχρεώσεων (πλην δανείων) με το κλείσιμο του 2020. Όταν μάλιστα αυτή συνοδεύεται με μείωση των διαθεσίμων είναι λογικό ο προβληματισμός να είναι μεγαλύτερος!

Στο Δήμο Αγιάς το κλείσιμο του 2019 βρήκε 517.000 € περίπου διαθέσιμα και υποχρεώσεις περίπου 913.000€ Με το κλείσιμο του 2020 φαίνεται ότι τα μεν διαθέσιμα διαμορφώνονται σε 650.00€, οι δε υποχρεώσεις φθάνουν στα 2.230.000€!

Στο Δήμο Τεμπών: Κλείσιμο 2019 : Διαθέσιμα 1.450.000€ περίπου και υποχρεώσεις 430.000€…. Κλείσιμο 2020: Διαθέσιμα: 1.590.000€ περίπου και υποχρεώσεις 1.615.000€ (τετραπλάσιες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά)

Στο Δήμο Τυρνάβου: Κλείσιμο 2019 : Διαθέσιμα: 1.200.000€ και υποχρεώσεις: 1.570.000€ Κλείσιμο 2020 : Διαθέσιμα: 440.000€ (εντυπωσιακή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά) και υποχρεώσεις 1.365.000€! Μπορεί εδώ να υπάρχει σχετική μείωση των υποχρεώσεων σε σχέση με το 2019, η μείωση όμως στο 1/3 των διαθεσίμων του Δήμου λογικά προβληματίζει…

Με την απλή λογική τα πράγματα φαντάζουν δύσκολα για τους τρεις Δήμους εκτός και αν οι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια! Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι οι οικονομικές υπηρεσίες των Δήμων αυτών έχουν δύσκολες εξισώσεις να επιλύσουν, σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον…

Πηγή: onlarissa.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το