Ελλάδα

Εντυπωσιακή αναπαράσταση της μάχης στο Καλπάκι – Ξύπνησαν μνήμες

Το «ΟΧΙ», η εισβολή, η αντίσταση, η νίκη. Στιγμές από ένα Έπος. Οι πρώτες μέρες του πολέμου. Στον ίδιο τόπο, στα ίδια χώματα. Στο Καλπάκι.
Στο ύψωμα του Μαχητή που το αγέρωχο βλέμμα του διαπερνά τον ορίζοντα, εκεί κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Εκεί πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο και η αναπαράσταση της μάχης. Της πρώτης μεγάλης νίκης που συνοδεύτηκε από την ιαχή αέρα.

Πλήθος κόσμου από την Ήπειρο, αλλά και επισκέπτες από άλλες περιοχές της χώρας παρακολούθησαν την εκδήλωση, η οποία έγινε με τη συνεργασία του Δήμου Πωγωνίου, της Περιφέρειας Ηπείρου και της 8ης Μεραρχίας Ιωαννίνων.

Η πολυήμερη μάχη στη γραμμή άμυνας Καλπάκι-Καλαμάς διήρκεσε από την 28η Οκτωβρίου έως την 13η Νοεμβρίου, οπότε ο ελληνικός στρατός αναχαίτισε τους εισβολείς Ιταλούς, οι οποίοι πέρασαν στην οπισθοχώρηση. Και έτσι ξεκίνησε η νικηφόρα προέλαση.


Ο Δήμαρχος Καλπακίου Κώστας Καψάλης καλωσόρισε όλους τους επισκέπτες που είχαν κατακλύσει τον λόφο ενώ ο συγγραφέας Μιχάλης Σπέγγος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής.

Η αναπαράσταση καθήλωσε τους εκατοντάδες προσκυνητές που είχαν φτάσει και φέτος για να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες που πολέμησαν ενάντια στο φασισμό.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το