Τοπικά

Εντός του Φεβρουαρίου η έναρξη αξιολόγησης των σχολικών μονάδων

Εντός του μηνός αναμένεται να ξεκινήσει η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου, ενώ τον Ιούνιο θα γίνει η εκτίμηση των στοιχείων από τους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου.
Οι δύο διευθυντές Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ.κ. Γιώργος Πολύζος και Χαράλαμπος Σταχτέας συμμετείχαν προχθές σε τηλεδιάσκεψη για το θέμα της αξιολόγησης των σχολείων.
Στην τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε από την υπουργό παιδείας κ. Κεραμέως συμμετείχαν όλοι οι διευθυντές Εκπαίδευσης πανελλαδικά.

Ο κ. Σταχτέας δήλωσε πως «ήταν η πρώτη αναλυτική ενημέρωση που μας έγινε για το θέμα της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων η οποία αναμένεται να αρχίσει εντός Φεβρουαρίου. Όσον αφορά στην αξιολόγηση των καθηγητών αυτή θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Εμείς θα έρθουμε σε συνεννόηση με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, προκειμένου να ακολουθήσει η ενημέρωση των διευθυντών σχολείων».
Στην αξιολόγηση των σχολείων θα συμμετέχουν εκτός από τους διευθυντές και οι καθηγητές, που σημαίνει ότι αναμένεται αύξηση του όγκου εργασίας, καθώς θα πρέπει να ενημερώνουν τη σχετική ψηφιακή πλατφόρμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής με ποικίλο υλικό.
Επίσης αναμένεται να πυκνώσουν οι συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων και των μικρών ομάδων που θα δημιουργηθούν από τους καθηγητές.
Ο κ. Σταχτέας ανέφερε πως υπάρχουν 16 παράμετροι αξιολόγησης των σχολείων που χωρίζονται σε τρεις θεματικούς άξονες. Το κάθε σχολείο θα ενημερώσει στην ιστοσελίδα του τα θετικά στοιχεία της αξιολόγησης, αλλά και εκείνα τα σημεία που πρέπει να εμβαθύνει, ώστε να βελτιωθεί.

Ο διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος ανέφερε πως «αναμένουμε και την εφαρμοστική εγκύκλιο, ώστε να ξεκινήσει η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, ενώ θα πρέπει να ενημερωθούν αναλυτικά και οι διευθυντές».
Στην αξιολόγηση εκτός από τους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου θα συμμετέχουν και τα περιφερειακά κέντρα εκπαιδευτικού σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ).
Η διαδικασία της αξιολόγησης θα επιβλέπεται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ).
Το υπουργείο Παιδείας έχει διαμηνύσει πως η αξιολόγηση δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά αντιθέτως θα στοχεύει στη βελτίωση των εκπαιδευτικών.
Η αξιολόγηση θα γίνεται κάθε χρόνο και ο εκπαιδευτικός θα διαθέτει ένα portfolio, όπου θα περιλαμβάνονται διάφορα στοιχεία από την εκπαιδευτική του διαδρομή.
Σημειώνεται πως την αποχή από την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση κήρυξε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το