Κόσμος

Εντοπίστηκε «ύποπτος» αμφορέας σε δημοπρασία του Christie’s

«Σήμα» που εστάλη στο γραφείο Εισαγγελέα στη Νέα Υόρκη και στην Ιντερπόλ στη Λυών προειδοποιεί ότι ο αμφορέας που πρόκειται να δημοπρατηθεί από τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη στις 31 Οκτωβρίου 2018 ως lot 31 ανήκε στο κατασχεμένο αρχείο των αρχαιοκάπηλων Σάιμς – Μιχαηλίδη, το οποίο απεικονίζει τον ίδιο αμφορέα.

Οι Σάιμς και Μιχαηλίδης δεν αναφέρονται στο ιστορικό προέλευσης του lot στον κατάλογο του οίκου.
Πίσω από την αποκάλυψη βρίσκεται ο ΄Ελληνας αρχαιολόγος, Χρήστος Τσιρογιάννης, που με έδρα το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, ξεσκεπάζει κυκλώματα αρχαιοκαπηλείας διεθνώς κι είναι «υπεύθυνος» για τον επαναπατρισμό πολλών αρχαιοτήτων.

Στην ενημέρωσή του προς τις αρχές, ο κ. Τσιρογιάννης επισυνάπτει δυο (ασπρόμαυρες) εικόνες από το αρχείο Beazley στην Οξφόρδη. Σύμφωνα με τα κεγόμενά του, παρ’ ότι ο κατάλογος της Christie αναφέρεται σε αυτό, δεν αναφέρει ότι ο αμφορέας απεικονίζεται με εγκλωβισμοί αλατιού (ενώ στοα αρχείο Symes ο αμφορέας απεικονίζεται καθαρός).
Αναμένεται να ενδιαφέρον πιθανή κινητοποίηση των αρχών, καθώς επίσης κι αν ο οίκος θα αποσύρει τον επίμαχη αμφορέα από τη δημοπρασία.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το