Τοπικά

Έντονος προβληματισμός για τη μάσκα από γονείς μαθητών ενώ πλησιάζει η έναρξη των μαθημάτων

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία για το κόστος, αλλά και τη σωστή χρήση της μάσκας επικρατεί στους γονείς, μετά τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.
Υπολογίζεται πως για έναν μαθητή το κόστος της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας κυμαίνεται γύρω στα 10-15 ευρώ τον μήνα, ενώ αυξάνεται για οικογένειες με δύο ή περισσότερα παιδιά. Οι γονείς παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις για την έναρξη των μαθημάτων στις 7 Σεπτεμβρίου και εστιάζουν στο θέμα της μάσκας, τόσο από την άποψη τη ευχρηστίας, αν δηλαδή τα παιδιά τους θα μπορούν να τη φορούν συνεχώς, για πέντε και έξι ώρες την ημέρα, όσο και αν θα τη φορούν σωστά.
Στα φαρμακεία υπάρχει ήδη κινητικότητα για τις μάσκες. Άλλωστε, ποτέ δεν σταμάτησε να υφίσταται το ενδιαφέρον από την εκδήλωση της πανδημίας, απλώς αναθερμαίνεται η αγοραστική κίνηση, κάθε φορά που η κυβέρνηση προβαίνει σε ανακοινώσεις μέτρων κατά της πανδημίας. Για παράδειγμα, τώρα που το υπουργείο Παιδείας προωθεί την υποχρεωτική χρήση της μάσκας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, αρχίζουν να πυκνώνουν οι επισκέψεις των πολιτών στα φαρμακεία.
Βέβαια οι γονείς προβληματίζονται και για το κόστος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η χειρουργική μάσκα πωλείται αυτή τη στιγμή μεταξύ 0,30 και ενός ευρώ. Υπάρχει δηλαδή εύρος μεγάλο. Επίσης η υφασμάτινη μάσκα πωλείται μεταξύ 1,5-3 ευρώ. Και εδώ υπάρχει εύρος στις τιμές. Επίσης η προσωπίδα διατίθεται γύρω στα τρία ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου Ηλίας Κουτσερής δήλωσε για το θέμα πως «η Ένωση παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων και έχει παρέμβει με έγγραφα, προτάσεις, παραστάσεις σε υπουργεία και φορείς, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Οι γονείς, διακατέχονται από αγωνία, ανησυχία και φόβους, ενώ εκφράζουν επιφυλάξεις για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, υπό το καθεστώς των μέτρων που πρέπει να ισχύουν λόγω του κορωνοϊού. Θεωρούμε ότι το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, έπρεπε να αξιοποιηθεί πλήρως για την κατάλληλη διαμόρφωση αιθουσών και κτιριακών εγκαταστάσεων. Έπρεπε να εντοπιστούν λάθη και δυσλειτουργίες, ώστε να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες λύσεις. Μεταξύ αυτών, η υγειονομική «θωράκιση», έγκαιρες προσλήψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό και ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών στη διδασκαλία. Ακόμη ωστόσο, περιμένουμε τις τελικές επίσημες αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας, ενώ η υποχρεωτική χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς, που ακούγεται μέχρι σήμερα, προβληματίζει δικαιολογημένα για τις δυσκολίες (π.χ. για παιδιά ποιων ηλικιών; Είναι εφικτή και ιατρικώς ενδεδειγμένη η πολύωρη χρήση της; κ.ά.) που επιφέρει και σε τμήματα, πολυπληθή μάλιστα, όπως τα προωθεί το υπουργείο! Παράλληλα, ακόμη και εάν επιστημονικά μπορεί να υποστηριχθεί και προταθεί η εκτεταμένη χρήση μάσκας, προκύπτει ένα ακόμη επιπλέον κόστος για την οικογένεια, καθώς η υποχρεωτικότητα, δεν συνοδεύεται και από την όποια προσφορά εκ μέρους του κράτους».

Ιδιαίτερα για το κόστος ανέφερε πως αν ένας μαθητής χρειάζεται μια μάσκα τη μέρα με 50 λεπτά ως μέση τιμή αυτής, τότε για τις 20 μέρες που είναι τα μαθήματα τον μήνα, θα απαιτηθεί ένα ποσό 10-15 ευρώ, καθώς ο γονιός θα θέλει για την ίδια μέρα να προμηθεύει το παιδί του και με δεύτερη μάσκα, αν η πρώτη που φορά, χαλάσει κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.
Φαρμακοποιοί του Βόλου επισήμαναν πως «από χθες παρατηρείται κινητικότητα και από τους γονείς, που ρωτούν να μάθουν για τις μάσκες ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, το κόστος τους, αν υπάρχει επάρκεια. Και προφανώς το ενδιαφέρον θα αυξάνεται, καθώς θα περνούν οι μέρες. Πάντως να σημειώσουμε πως υπάρχει επάρκεια στις μάσκες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το