Τοπικά

Έντονο ενδιαφέρον για εμβόλιο κατά της γρίπης – Από 1η Οκτωβρίου η συνταγογράφηση

Από 1η Οκτωβρίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης και ήδη συμπολίτες απευθύνονται στα φαρμακεία της γειτονιάς καθώς και στα ιατρεία για να ρωτήσουν τη διαδικασία και τι πρέπει να κάνουν.
Το ενδιαφέρον είναι ήδη έντονο, καθώς οι πολίτες βλέπουν πως εκτός από τον κορωνοϊό θα πρέπει να προστατευτούν και από την εποχική γρίπη που κατά καιρούς προκαλεί επιπλοκές, ανάλογα βέβαια και με το στέλεχος που επικρατεί. Όλοι άλλωστε θυμούνται το 2016, οπότε είχαν χάσει τη ζωή τους πανελλαδικά πάνω από 100 άνθρωποι λόγω της γρίπης.

«Αν ισχύουν τα περσινά και προπέρσινα δεδομένα, από την 1η Οκτωβρίου θα αρχίσει η συνταγογράφηση για το εμβόλιο κατά της γρίπης» ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης και συμπλήρωσε πως «ο ενδιαφερόμενος θα μεταβαίνει στον γιατρό του για να συνταγογραφήσει το εμβόλιο κατά της γρίπης και μετά θα πηγαίνει στο φαρμακείο για να το κάνει δωρεάν».
Αν δεν έχει ο ενδιαφερόμενος τη συνταγή, δεν μπορεί να κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης.
Πέρυσι στη Μαγνησία είχαν γίνει 60.000 εμβολιασμοί κατά της γρίπης και πανελλαδικά ξεπέρασαν τα 4.000.000.
Τα τελευταία χρόνια μέσα από τις ενημερωτικές εκστρατείες που υπήρξαν, ο κόσμος, ειδικά οι πολίτες άνω των 60 ετών, εμβολιάζονται κατά της γρίπης και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για το συγκεκριμένο θέμα.

Για τα rapid test
Επίσης ο κ. Ματσιόλης ανέφερε πως υπάρχει ζήτηση των πολιτών για να κάνουν το rapid test στα φαρμακεία με δεδομένο ότι η πόρτα του φαρμακείου είναι ανοικτή για τον ασθενή όλο το 24ωρο, άρα είναι προσβάσιμη.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «στο ξεκίνημα του καλοκαιριού η Πολιτεία απαγόρευσε στα φαρμακεία να κάνουν rapid test, αλλά μετά από δύο μήνες το επέτρεψε. Είχαμε δηλαδή μια παλινωδία από πλευρά κυβέρνησης».
Μάλιστα ανέφερε πως «τα rapid test είναι μια επιπλέον κατάκτηση για τον φαρμακοποιό να προσφέρει μια υπηρεσία εντός του φαρμακείου, αλλά δεν φωτογραφίζει όλα τα φαρμακεία. Πιο συγκεκριμένα για να γίνει το τεστ, χρειάζονται προϋποθέσεις, όπως ο φαρμακοποιός να διαθέτει τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά που χρειάζεται η διαδικασία για την έκδοση του αποτελέσματος και την καταχώρηση στην πλατφόρμα και ειδικός χώρος. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται και προσωπικό, που δεν διαθέτουν όλα τα φαρμακεία. Με τους νόμους αυτούς η κυβέρνηση ευνοεί το άνοιγμα της διαστρωμάτωσης των φαρμακείων στη χώρα μας».

Πάντως φαίνεται πως ήδη υπάρχει ανταγωνισμός στις τιμές, καθώς μπορεί η ανώτερη με απόφαση της κυβέρνησης να καθορίστηκε στα δέκα ευρώ, αλλά ήδη υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να κάνει το τεστ και με μικρότερο κόστος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το