Κόσμος

Έντονη αντίδραση της Άγκυρας στο μπλόκο της πώλησης F-35

Προσωρινή διακοπή στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία προβλέπει νομοσχέδιο για την άμυνα που ετοιμάζει η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.
Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που είναι αρμόδια για θέματα άμυνας, θα συζητήσει την επόμενη εβδομάδα νομοσχέδιο το οποίο εγκρίνει το επίπεδο των αμυντικών δαπανών. Το νομοσχέδιο περνάει κάθε χρόνο από το Κογκρέσο και επηρεάζει ένα μεγάλο εύρος πολιτικών για την άμυνα.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το Κογκρέσο συζητά την έγκριση του αμυντικού προϋπολογισμού 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το βλέμμα στραμμένο στον ανταγωνισμό με την Ρωσία και την Κίνα και στο ενδεχόμενο διακοπής πώλησης αμυντικών συστημάτων στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το Hellasjournal, στόχος είναι η μη παράδοση των πρώτων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 στην Τουρκία που αναμένονται στις 23 Ιουνίου με τελετή που θα γίνει στις ΗΠΑ. Άρα, εάν ψηφιστεί, απλά σημαίνει ότι η διαδικασία θα παγώσει, μέχρι την έκθεση του Πενταγώνου.
Με βάση τις περιλήψεις αυτές, το νομοσχέδιο θα ζητάει από το υπουργείο Άμυνας να παρουσιάσει στο Κογκρέσο μια έκθεση για τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας και θα παγώνει την πώληση μεγάλου αμυντικού εξοπλισμού μέχρι την ολοκλήρωση της έκθεσης.
Το νομοσχέδιο απέχει ακόμα αρκετά βήματα από την μετατροπή σε νόμο. Η τελική του μορφή θα αποτελεί έναν συμβιβασμό που θα επιτευχθεί αργότερα φέτος από διαπραγματευτές της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τσαβούσογλου: Θα ανταποδώσουμε στην παράλογη πρόταση
Απαντώντας στις ΗΠΑ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε «παράλογη» την πρόταση των Αμερικανών νομοθετών για την επιβολή κυρώσεων στον τομέα της άμυνας. Σημείωσε δε ότι «η αμερικανική προσέγγιση δεν ταιριάζει στο πνεύμα της συμμαχίας και προειδοποίησε με αντίποινα.
«Η πρόταση των ΗΠΑ να διακόψουν προσωρινά την πώληση όπλων και εξοπλισμού προς την Τουρκία, περιλαμβανομένων των F-35, είναι παράλογη και εκτός πνεύματος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου στο CNN Turk, προειδοποιώντας ότι η χώρα του θα ανταποδώσει σε περίπτωση που αυτό προχωρήσει.

Πηγή: The TOC

Share
Ετικέτες: F-35Άγκυραπώληση

Πρόσφατα άρθρα

Διαδικτυακός «φίλος» προέτρεψε 17χρονη να ακρωτηριάσει τα γεννητικά της όργανα

Νεαρός καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης επειδή προέτρεψε μία 17χρονη να προκαλέσει με μαχαίρι…

15 Μαρτίου 2024

Ουκρανία: 20 οι νεκροί στην Οδησσό από το νέο ρωσικό βομβαρδισμό

Τους 20 έφτασαν οι νεκροί και 75 οι τραυματίες από τον νέο βομβαρδισμό της Ρωσίας…

15 Μαρτίου 2024

«Η Ευρωπαία Εισαγγελέας υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητές της» – Ο πρόεδρος της Ένωσης διοικητικών δικαστών για τα Τέμπη

«Νομίζω ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητές της, όταν μας λέει ότι…

15 Μαρτίου 2024

Ανατριχιαστικό μήνυμα Μεντβέντεφ: Θυμήσου ότι πρέπει να πεθάνεις – Η φωτογραφία με τις… κρεμάλες του 1943

«Memento mori!», που σημαίνει «Να θυμάσαι ότι πρέπει να πεθάνεις!», είναι το νέο απειλητικό μήνυμα…

15 Μαρτίου 2024

Νέα υδρευτική γεώτρηση στον Πλατανιά

Ολοκληρώνονται οι εργασίες ανόρυξης νέας υδρευτικής γεώτρησης στη θέση “Χαλού” στα ορεινά του Πλατανιά του…

15 Μαρτίου 2024

Συναγερμός για κοκτέιλ ιών που έρχεται από τη Βραζιλία – Προ των πυλών της ΕΕ η απειλή για νέα πανδημία

Το επίπεδο του συναγερμού είναι τόσο υψηλό όσο και ο αριθμός των κρουσμάτων στη Βραζιλία.…

15 Μαρτίου 2024