Τοπικά

Έντονη ανησυχία για το μέλλον της φέτας

Την απόγνωσή τους για την κατάσταση που επικρατεί στην κτηνοτροφία εξέφρασαν χθες στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στον Αλμυρό οι κτηνοτρόφοι επισημαίνοντας πως τους πνίγουν τα χρέη και η μείωση του εισοδήματος.
Στην εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στη φέτα και συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αλμυρού, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας και ο Όμιλος Φίλων Φέτας, παρευρέθηκε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Ο κ. Κόκκαλης είπε αναφορικά με την απώλεια του προγράμματος 6,5 εκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση της φέτας στο εξωτερικό, πως «δεν χάθηκαν τα χρήματα και ζητήθηκε νέα παράταση του προγράμματος από τον αρμόδιο επίτροπο κ. Χόγκαν με αιτιολογημένο αίτημα το οποίο αισιοδοξούμε να γίνει αποδεκτό. Πάντως στο επόμενο διάστημα θα αυξηθούν κατά πολύ οι ενισχύσεις σε κτηνοτρόφους».
Παράλληλα πρόσθεσε πως «πρέπει επιτέλους να δούμε την υπόθεση της φέτας ως εθνικό θέμα στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας που έχει γίνει με τη Νότια Αφρική, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Κίνα».
Για τις παράνομες εισαγωγές γάλακτος στην Ελλάδα ο κ. Κόκκαλης δήλωσε πως «οι έλεγχοι θα έπρεπε να έχουν γίνει χθες. Πάντως έχουν αυξηθεί και θα συνεχιστούν με πιο εντατικό ρυθμό».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων κ. Χρήστος Αποστολόπουλος τόνισε πως «ο κλάδος είναι στη χειρότερη φάση από πλευράς επιβίωσης των κτηνοτρόφων και κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Και αυτό οφείλεται στην ασθενική αγορά της Ελλάδας λόγω της κρίσης και της μείωσης της κατανάλωσης, στην έλλειψη της αστυνόμευσης της αγοράς, ώστε τα προϊόντα με ονομασία προέλευσης φέτας πραγματικά να είναι τέτοια και να μην υπάρχει νοθεία, στη δυσκολία των κτηνοτρόφων να παράγουν την πρώτη ύλη και στον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών στο θέμα των τιμών. Οι συμφωνίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ξεπουλήσει τη φέτα και δεν έχουν αναγνωρίσει την ταυτότητά της».

Σε αφανισμό
Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων κ. Γιάννης Γκρίνιας δήλωσε πως «πριν από λίγες ημέρες χάσαμε ένα πρόγραμμα για τη φέτα και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το ΕΛΓΟ-Δήμητρα. Ο υπουργός ζήτησε την παραίτηση του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, αλλά θα έπρεπε να παραιτηθεί πρώτα αυτός. Οι κτηνοτρόφοι είναι σε άθλια κατάσταση. Οι παράνομες εισαγωγές γάλακτος είναι καθημερινές από τις βαλκανικές και από τρίτες χώρες. Η πολιτεία θα πρέπει να κάνει ελέγχους. Η κτηνοτροφία οδηγείται σε αφανισμό και οι κτηνοτρόφοι φεύγουν από το επάγγελμα. Δεν αποκλείεται να δούμε κτηνοτρόφους να αυτοκτονούν, γιατί έχουν συσσωρεύσει τόσο χρέος που δεν θα αντέχουν. Η κτηνοτροφία ήταν μια οικογενειακή επιχείρηση και προσπάθησαν να τη βιομηχανοποιήσουν, με αποτέλεσμα να συσσωρεύουν τεράστια χρέη που θα φέρουν πολλά δεινά».

24 επιχειρήσεις
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Τέλης Μπασδάνης επισήμανε πως στη Μαγνησία δραστηριοποιούνται 24 επιχειρήσεις με την Παρασκευή του γάλακτος και την παραγωγή φέτας. Θα πρέπει να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις και την κτηνοτροφία που δέχεται πολλές πιέσεις. Το τυρί φέτα είναι η ταυτότητα της χώρας μας στο εξωτερικό, ένα προϊόν που υπόκειται σε μια δύσκολη κατάσταση. Εμείς ως φορείς και χώρα θα πρέπει να διατηρήσουμε τη μοναδική ταυτότητά της που έχει ως προέλευση την Ελλάδα.
Ο δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτρης Εσερίδης δήλωσε πως «με αυτές τις εκδηλώσεις θέλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα που είναι ένα ζωντανό κομμάτι της τοπικής οικονομίας. Το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η φέτα είναι ελληνικό ποιόν και τίποτα άλλο».

Το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς
Σε παρέμβαση του Παντελή Μαστρογιάννη για το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς τονίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Την ώρα που ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας έχει προβλήματα με τις τιμές του αιγοπροβείου γάλακτος να καταρρέουν, δεν έγινε δυνατό για ακόμα μια φορά να υπάρξει συμφωνία για τη δημιουργία μιας ενιαίας Διεπαγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα. Γενική είναι η εκτίμηση, ότι τέτοιου είδους συγκλίσεις δεν γίνονται, όταν δεν εκφράζεται η ανάγκη της βάσης, αλλά μόνο η αγωνία της κορυφής.
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, μόλις την Τρίτη μάθαμε ότι ο κ. Αποστόλου ζήτησε την παραίτηση σύσσωμης της ηγεσίας του ΕΛΓΟ γιατί «με δική τους «αποκλειστική ευθύνη» – όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργού – χάθηκαν οι προθεσμίες σύναψης των συμβάσεων για τα προγράμματα προώθησης της Φέτας ΠΟΠ (Feta PDO. Let’s get real!) στην Ευρωπαϊκή Αγορά και σε Τρίτες Χώρες, των οποίων η προθεσμία υπογραφής έληγε την 13/05/2018.
Όταν, λοιπόν, πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και οργανώσεις (κράτος και ιδιώτες) να είναι ενωμένοι στον κοινό σκοπό, προκειμένου να προωθήσουμε τον κοινό στόχο, εμείς, ως χώρα, δημιουργούμε ομάδες.
Αυτό που υποστηρίζουμε είναι, ότι πρέπει να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια ορισμένων, τα οποία εξυπηρετούν τους ιδιοτελείς σκοπούς ιδίως αυτών που επιθυμούν για λογαριασμό τους να βρεθούν επικεφαλής, σε βάρος όμως της φέτας και της αιγοπροβατοτροφίας, τορπιλίζοντας τη δημιουργία μιας και μόνης διεπαγγελματικής στον χώρο της φέτας, η οποία θα περιλαμβάνει τους πάντες (μικρούς, μεσαίους και μεγάλους, συνεταιρισμούς κ.ά.), που πρωταγωνιστούν στην παραγωγή της.
Σε δεύτερο επίπεδο, ζητάμε να εξυγιανθεί ο χώρος παρασκευής της φέτας από τους επιτήδειους, είτε στον χώρο της παραγωγής του γάλακτος με σταδιακή απομάκρυνση των ξένων φυλών αιγοπροβάτων, που σύμφωνα με τον Κανονισμό για τη φέτα δεν μπορούν να συμμετέχουν στην παρασκευή της, είτε στον χώρο της παρασκευής καθ’ αυτής της φέτας με τον αποκλεισμό εισαγόμενου γάλακτος σε υγρή ή στερεή μορφή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το