Τοπικά

Έντονες διαμαρτυρίες περιοίκων για λαϊκή αγορά στην οδό Περραιβού

Διαμαρτυρίες περιοίκων της λαϊκής αγοράς οπωρολαχανικών στην οδό Περραιβού, που πραγματοποιείται ανά δίμηνο από την Καραϊσκάκη έως την Ογλ. Κατά περιόδους έχουν δει το φως δημοσιότητας διαμαρτυρίες κατοίκων και σε άλλες περιοχές του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, στις οποίες πραγματοποιούνται λαϊκές αγορές είτε οπωροκηπευτικών είτε ένδυσης και υπόδησης.

Οι περίοικοι της οδού Περραιβού έχουν κοινοποιήσει με εξώδικη διαμαρτυρία και δήλωση τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς της Παρασκευής κατά το παρελθόν δύο φορές και συγκεκριμένα μία στις 3/11/2013 και άλλη μία στις 30/10/2014.

Την περασμένη Τρίτη εκπρόσωπός τους επισκέφτηκε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βόλου, όπου του εξέθεσε τα προβλήματα των περιοίκων. Παράλληλα προτάθηκαν χώροι, που θα μπορούσε η λαϊκή αγορά να λειτουργήσει, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα σε γειτονιές του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου και Νέας Ιωνίας.

Στο παρελθόν η διαμαρτυρία των περιοίκων είχε γνωστοποιηθεί στους αρμόδιους αντιδημάρχους, υπεύθυνους για τις λαϊκές αγορές, στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας και στον εκάστοτε διοικητή της Τροχαίας Βόλου.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι «η διαμαρτυρία μας έχει να κάνει με την αθλιότητα, την αφόρητη και απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουμε κάθε φορά που πραγματοποιείται η λαϊκή αγορά κάθε δύο μήνες μπροστά στα σπίτια μας».

Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «από τις 6 το πρωί στήνουν στον δρόμο και τα πεζοδρόμια τους πάγκους, φωνάζουν, αφοδεύουν όπου βρουν, ενώ κατά καιρούς γίνονται ζημιές και σε σπίτια. Ακόμη υπάρχει παρεμπόδιση και δυσχερή πρόσβαση στις εισόδους σπιτιών, αλλά και η μη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τα αυτοκίνητά μας από τα πάρκιν των σπιτιών».

Σε άλλο σημείο τονίζουν πως σε διαμαρτυρίες δεν υπήρξε ανταπόκριση και κάποιες φορές οι συμπεριφορές τους δεν ήταν οι αρμόζουσες.

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι, σε περίπτωση πυρκαγιάς ή μεταφοράς ασθενούς θα είναι αδύνατη η πρόσβαση στον δρόμο που διεξάγεται η λαϊκή αγορά πυροσβεστικού οχήματος ή ασθενοφόρου.

«Η λαϊκή αγορά δεν επιτρέπεται να πραγματοποιείται σε κεντρικό και με μεγάλη κίνηση δρόμο της πόλης, λόγω των πολύ στενών πεζοδρομίων, χωρίς να λογαριάζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης» επισημαίνουν περίοικοι για να συμπληρώνουν: «Υπάρχουν περιπτώσεις όπου πωλητές παρκάρουν παράνομα τα αυτοκίνητά τους πάνω σε πεζοδρόμια και όπου βολεύονται, χωρίς να λογαριάζουν πεζούς, ηλικιωμένους, Άτομα με Αναπηρία, μητέρες με παιδιά σε καροτσάκι κ.ά.».

Συγχρόνως μιλούν για ανακοινώσεις κατά το παρελθόν της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών, της Υπηρεσίας Λαϊκών Αγορών του Δήμου Βόλου που κάνουν λόγο: «Η διαγωγή των πωλητών λαϊκών αγορών πρέπει να είναι σοβαρή και υποδειγματική, η δε συμπεριφορά τους προς τους περιοίκους και τους καταναλωτές άψογη. Απαγορεύονται αυστηρά οι φωνές, οι αντεγκλήσεις, η χρησιμοποίηση ηχητικών οργάνων, η χρήση οινοπνευματωδών ποτών, καθώς και η φθορά και η ρύπανση των δρόμων, των πεζοδρομίων, των οικιών και των γύρω χώρων. Όλοι οι πωλητές υποχρεούνται να αφήνουν πίσω από τον πάγκο τους διάδρομο διέλευσης πεζών, καθώς και διάδρομο εισόδου στα σπίτια των κατοίκων των δρόμων που γίνονται λαϊκές αγορές. Απαγορεύεται αυστηρά η τοποθέτηση παντός αυτοκινήτου επί των πεζοδρομίων, καθώς και η κατάληψη γωνίας πέρα από την οριοθέτηση του Δήμου Βόλου. Οι διασταυρώσεις των δρόμων πρέπει να παραμένουν υποχρεωτικά ελεύθερες για την ομαλή διέλευση οχημάτων. Τα πάσης φύσεως απορρίμματα, χαρτιά, σακούλες, κ.λπ. που δημιουργούνται από τους πωλητές λαϊκής αγοράς, πρέπει να συγκεντρώνονται και υποχρεωτικά να τοποθετούνται από τους πωλητές σε ειδικές πλαστικές σακούλες, οι οποίες θα χορηγούνται ανά μήνα από την Υπηρεσία του Δήμου Βόλου. Απαγορεύεται αυστηρά το κρέμασμα με σχοινιά αυτοσχέδιων τεντών ή πανιών, πάνω από τους πάγκους πώλησης. Εφόσον υπάρχει τέντα κάλυψης, αυτή θα πρέπει να είναι αυτοστηριζόμενη στον πάγκο πώλησης με μήκος ίσο με τον πάγκο πώλησης και πλάτος 2 μέτρα. Στους παραβάτες θα επιβάλλονται πρόστιμα».

 

Προτείνουν στεγασμένους χώρους και οικόπεδα

Την προηγούμενη Τρίτη το πρωί εκπρόσωπος των περιοίκων συναντήθηκε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, υπεύθυνο για τις λαϊκές αγορές, προτείνοντας χώρους στεγασμένους, αλλά και ελεύθερους, όπως και οικόπεδα, στους οποίους μπορεί να λειτουργήσει λαϊκή αγορά, χωρίς να εμποδίζει κατοίκους και να δημιουργούνται προβλήματα σε περιοίκους.

Οι χώροι (στεγασμένοι ή ελεύθεροι) και τα οικόπεδα, που στην πλειονότητά τους ανήκουν στο Δημόσιο, είναι οι εξής:

-Πρώην εργοστάσιο «Γκλαβάνη», οδός Παπαδιαμάντη, έναντι ΟΣΕ, ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας.

-Οινοπνευματική, περιοχή Οξυγόνου.

-Ακίνητο ισόγειο με μεγάλο οικόπεδο τριγύρω, οδός Αθηνών, μετά τη γέφυρα του Κραυσίδωνα, ιδιοκτησίας Βανέζη.

-Πρώην εργοστάσιο πλακοποιίας Μεφσούτ, οδός Πολυμέρη με Τζάνου.

-Κτιριακό συγκρότημα στο Καραγάτς.

-Αποθήκη στο λιμάνι, α’ προβλήτα.

-Υπερτοπική αγορά στη Νεάπολη.

-Μεγάλο οικόπεδο, οδός Κασσαβέτη μεταξύ Γαλλίας-Αλεξάνδρας, ιδιοκτησίας Νοσοκομείου.

-Νότιο πεζοδρόμιο οδού Δημητριάδος από Ι. Καρτάλη-Βλαχάβα.

-Οδός Πλαστήρα από Τζάνου, πλατεία Αναύρου (Σταθμός ΚΤΕΛ).

-Παραλιακό μέτωπο Παπαστράτου-Άγιος Κωνσταντίνος.

-Πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου.

-Πάρκο Αναύρου.

-Πρώην γήπεδα, όπως π.χ. στη Νεάπολη.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σπίρτζης: Υπέρ της προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη – Ζήτησε να μην υπάρξει παραγραφή

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση των Τεμπών τάχθηκε ο πρώην Υπουργός Υποδομών,…

24 Νοεμβρίου 2023

Οργάνωση Μελών Αλμυρού: Γνωρίζουμε να διαχειριζόμαστε τις ήττες μας, κάτι που δεν άντεξαν οι αποχωρούντες”

Βολές σε όσουW αποχώρησαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπολύει η Οργάνωση Μελών Αλμυρού…

24 Νοεμβρίου 2023

Κάθειρξη 11 ετών σε παιδοκτόνο που δολοφόνησε τον γιο του με σκεπάρνι – Του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό

Συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον 70χρονο που σκότωσε με…

24 Νοεμβρίου 2023

Ξεκίνησε η απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς – Δείτε ζωντανά τη μεταφορά τους

Ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας Ισραήλ - Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων που είχαν αιχμαλωτιστεί…

24 Νοεμβρίου 2023

Να επανεξεταστεί

Το Εθνικό Στάδιο Βόλου είναι ένα ιστορικό κομμάτι της πόλης μας. Το να γκρεμιστεί βρίσκει…

24 Νοεμβρίου 2023

Παρέμβαση του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ στην ημερίδα διαβούλευσης για το υδατικό ζήτημα στη Θεσσαλία

Το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος συμμετείχε, εκπροσωπούμενο από τον…

24 Νοεμβρίου 2023