Ελλάδα

Εντολή Τσίπρα να κλείσει τώρα η αξιολόγηση

Με την παραδοχή ότι είναι μονόδρομος, για τη μετάβαση στην αναπτυξιακή πορεία, το άμεσο φινάλε της αξιολόγησης του προγράμματος, ώστε να βγει «λευκός καπνός» στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη, κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους οι αρμόδιοι υπουργοί.

Το «σήμα» με τη σαφή και ξεκάθαρη εντολή έχει ήδη σταλεί από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στα κυβερνητικά στελέχη τα οποία γράφουν και σβήνουν παραγράφους στα κείμενα που συζητούν νυχθημερόν με τους επικεφαλής των θεσμών. Αυτό το Σαββατοκύριακο μετατρέπεται σε εργαστήρι παραγωγής «προσυμφώνων» ανά τομέα, με δεδομένη δε την απόφαση για την εν εξελίξει καταιγίδα νομοσχεδίων στη Βουλή μέχρι την ψήφιση των νέων προαπαιτουμένων και του προϋπολογισμού.

Το πολιτικό σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπει, όπως από τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη είχε προαναγγελθεί και επαναλαμβάνεται μέχρι σήμερα, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος πριν από το «ορόσημο» της 5ης Δεκέμβρη, οπότε συνεδριάζει για να λάβει αποφάσεις το Eurogroup. Εκεί η ελληνική κυβέρνηση αναμένει «λευκό καπνό» για το ζήτημα του χρέους όσον αφορά κατ’ αρχάς τα βραχυπρόθεσμα και «δείγμα γραφής» για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ώστε: να σταλεί το μήνυμα αφενός για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι και της σημαντικής άρσης των capital controls και ακολούθως για τη σταδιακή έξοδο στις αγορές. Το συγκεκριμένο πλάνο εκτιμάται ότι θα επιτρέψει το άνοιγμα στις επενδύσεις.

Ο προϋπολογισμός
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ενημέρωση από το οικονομικό επιτελείο κυρίως διά του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνει ότι είναι ακόμη βάσιμοι οι λόγοι ανησυχίας, παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει δημοσίως εκφράσει την αισιοδοξία του για την έμπρακτη αναγνώριση από τους εταίρους της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να «κλειδώσει» τις μεταρρυθμίσεις στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Η μάχη σε καθημερινή βάση και για 15 μέρες ξεκινά με τον πλέον δυναμικό τρόπο από αύριο, με την κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού και τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση δεν αφορά μόνο φυσικά τη συμπλήρωση των κενών θέσεων μετά την υπουργοποίηση κάποιων βουλευτών (σ.σ.: Ο Ν. Ξυδάκης προορίζεται για κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και επροτάθη για ρόλο στην ΚΟ και στην κ. Σία Αναγνωστοπούλου). Αφορά στην ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για την «καταιγίδα» νόμων στο Κοινοβούλιο και τη «ζύμωση» σχετικά με την απάντηση στις όποιες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στις 24 Νοέμβρη αναχωρούν οι επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα και θα επιστρέψουν για κάποιες μέρες παραμονής στις αρχές του Δεκέμβρη – εγκυρότατες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι έχουν «ανοιχτό» εισιτήριο επιστροφής κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα εφόσον χρειαστεί.

Στις 28 Νοεμβρίου προβλέπεται η αποτύπωση των διαπραγματεύσεων χωρίς αυτό να θεωρείται βέβαιο από τώρα στο staff level agreement (την πρώτη συμφωνία).

Από τις 28 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 με 4 Δεκεμβρίου αναμένεται να κατατεθούν και να ψηφιστούν με κατεπείγουσες διαδικασίες τουλάχιστον δύο πολυνομοσχέδια-σκούπα με όλα τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης (από τα εργασιακά, την εργαλειοθήκη μέχρι αρκετά μέχρι στιγμής άγνωστα «κεφάλαια» που θα συμφωνηθούν). Επειδή ωστόσο εντός του Δεκέμβρη πρέπει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, δεν αποκλείεται οι fast track διαδικασίες να προκαλέσουν ανατροπές στο χρονοδιάγραμμα και διεύρυνση του περιεχομένου των πολυνομοσχεδίων. Βέβαια, με βάση τη συνταγματική υποχρέωση ο προϋπολογισμός μπορεί αν ψηφιστεί έως και την Κυριακή της 11ης Δεκέμβρη.

Εγγυήσεις
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η διαβούλευση με αθόρυβο τρόπο μεταξύ των θεσμών και των τεχνικών κλιμακίων που συνεχίζεται σε «διαρκή» βάση από το Eurogroup του περασμένου Μάη, δείχνει ότι έχουν κατατεθεί πλέον στο τραπέζι όλες οι «εγγυήσεις» για την ενεργοποίση της απόφασης για την ελάφρυνση του χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει άλλωστε ότι δεν πρόκειται να αποκλίνει από τα της συμφωνίας και γι’ αυτόν τον λόγο θεωρεί αυτονόητο ότι και οι δανειστές δεν θα ανακαλύψουν ξανά το παιχνίδι των καθυστερήσεων.

Εάν βέβαια μείνουν «ουρές» από τη συνεδρίαση της 5ης Δεκέμβρη, τότε το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει και τα άλλα σχετικά σενάρια. Για παράδειγμα, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να μετατεθεί σε μια νέα συνεδρίαση -στις 23 Ιανουαρίου- του Eurogroup η τελική συμφωνία, που σημαίνει ότι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και η έξοδος στις αγορές ενδέχεται να πάρουν διαβατήριο για την άνοιξη.

Αυτό που στην πραγματικότητα προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι η καλλιέργεια υψηλών προσδοκιών για την 5η Δεκέμβρη – παρότι αποτελεί κεντρική απόφαση. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ναι μεν επιμένει στην κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του υπουργικού συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την εφαρμογή των βημάτων εντός του κρίσιμου 15ημέρου, αλλά ταυτόχρονα έχει ζητήσει από το επιτελείο του να τροφοδοτήσουν με ακριβή στοιχεία και τα εναλλακτικά σενάρια. Σε κάθε περίπτωση και σε πολιτικό επίπεδο, όπως είπε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην WSJ, εάν επιβεβαιωθεί από τους εταίρους το θετικό σενάριο για το οποίο εργάζεται χωρίς αποκλίσεις η κυβέρνηση, δεν υπάρχει λόγος πρόωρων εκλογών -το αντίθετο- μέσα στο 2017…

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το