Κόσμος

Εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση έλαβε ο

Ο συντηρητικός υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2011, ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε από τον βασιλιά την εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, αφού οι Σοσιαλιστές (PSOE) ήραν το βέτο τους έπειτα από δέκα μήνες που εμπόδιζαν την ανάληψη της εξουσίας από μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

«Δέχθηκα το καθήκον αυτό και θα ζητήσω εκ νέου την ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής», είπε ο Ραχόι, το Λαϊκό Κόμμα (PP) του οποίου κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούλιο συγκεντρώνοντας το 33% των ψήφων, βγαίνοντας από την ακρόασή του με τον βασιλιά Φίλιππο Στ΄.
Ο Ραχόι, ο οποίος είχε χάσει στην πρώτη διαδικασία χορήγησης ψήφου εμπιστοσύνης του ισπανικού κοινοβουλίου, την 2η Σεπτεμβρίου, έχει πλέον εξασφαλίσει την επικράτησή του –το αργότερο την Κυριακή– χάρη στην αποχή των βουλευτών του PSOE, οι οποίοι ως τώρα καταψήφιζαν.

 

Τα μέλη των Σοσιαλιστών αποφάσισαν να απόσχουν έπειτα από το ξέσπασμα της εσωκομματικής κρίσης κατά την οποία ο πρώην ηγέτης τους, ο Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος αντιτασσόταν στον σχηματισμό δεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας, αναγκάστηκε σε παραίτηση.
Όμως ο Ραχόι, καθώς δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, θα είναι αναγκασμένος να διαπραγματεύεται κάθε νομοθέτημα. «Συνειδητοποιώ τις δυσκολίες που συνεπάγεται μια κυβέρνηση μειοψηφίας», ανέφερε, πάντως διαβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει να «ολοκληρώσει την τετραετή θητεία» της κυβέρνησης.

 

Σοσιαλιστές: Δεν θα υπερψηφίσουμε τους προϋπολογισμούς
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) της Ισπανίας διεμήνυσε σήμερα ότι δεν προτίθεται να εγκρίνει οποιοδήποτε προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού καταθέσει στο κοινοβούλιο η κεντροδεξιά κυβέρνηση η οποία αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα εντός ημερών, όπως δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος του Χαβιέρ Φερνάντεθ, εξέλιξη που υπογραμμίζει ότι το πολιτικό αδιέξοδο πιθανότατα θα συνεχιστεί.
Το κοινοβούλιο της Ισπανίας αναμένεται εντός ημερών να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μειοψηφίας που έλαβε από τον βασιλιά ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (PP) Μαριάνο Ραχόι. Ο πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας πότε θα διεξαχθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία. Στόχος είναι να αποφευχθεί η παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου, εξέλιξη που θα οδηγούσε στην προκήρυξη νέων εκλογών.
Παρότι μετά την εσωκομματική κρίση η οποία οδήγησε στην απομάκρυνση του Πέδρο Σάντσεθ από την ηγεσία του PSOE η μεταβατική ηγεσία των Σοσιαλιστών συμφώνησε την Κυριακή να απόσχει από την επικείμενη ψηφοφορία προκειμένου να τερματιστεί το πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων 10 μηνών, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δώσει το ελεύθερο στη δεξιά να νομοθετεί.
«Σε καμιά περίπτωση δεν σχεδιάζουμε να εγγυηθούμε τη σταθερότητα της κυβέρνησης Ραχόι ή να εγκρίνουμε τους προϋπολογισμούς της», διεμήνυσε ο Φερνάντεθ σήμερα.
Σύμφωνα με αναλυτές, η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να βρει πεδία όπου θα εφαρμόσει περικοπές δημοσίων δαπανών ή πηγές επιπλέον εσόδων, συνολικού ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της Μαδρίτης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Φερνάντεθ είπε πως ο Ραχόι θα πρέπει να αναζητήσει υποστήριξη από άλλα κόμματα για να επιτύχει την έγκριση των προϋπολογισμών της κυβέρνησής του, καθώς για αυτό χρειάζεται απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το