Ελλάδα

Εντολή ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία για κοροναϊό: Βρείτε άμεσα τα κενά ασφαλείας

Σε στενό κλοιό του κοροναϊού βρίσκεται η χώρα μας, γεγονός που έκανε την ελληνική κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι η απειλή δεν απέχει τόσο πολύ από εμάς, με αποτέλεσμα να χτυπήσει κόκκινος συναγερμός στα δημόσια νοσοκομεία. Όπως αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», με κατεπείγουσα εντολή του το ΕΚΑΒ προς όλα τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό που έχουν ορισθεί σε όλη την επικράτεια, θα πρέπει εντός της εβδομάδος να πραγματοποιηθούν ασκήσεις ετοιμότητας στο μεγαλύτερο βαθμό συναγερμού.

Οι ασκήσεις μέσα από τις οποίες θα διαφανούν τα όποια κενά υπάρχουν ώστε να υπάρχουν βελτιώσεις, θα γίνουν σε συνεργασία με τις κατά τόπους υπηρεσίες του ΕΚΑΒ και με την παρουσία τόσο ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού όσο και μελών της επιτροπής λοιμώξεων του κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος. Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου στην κατεπείγουσα οδηγία του προς τους Διοικητές των Νοσοκομείων αναφοράς: «Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ΕΚΑΒ και του Νοσοκομείου για τη διακομιδή και την υποδοχή ύποπτου περιστατικού κορωνοϊού και τη εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών, να ορίσετε ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Παράρτημα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο σας, έλεγχος επιχειρησιακής ετοιμότητας με τη συμμετοχή των μελών της Επιτροπής Λοιμώξεων καθώς και όλων όσων κρίνετε απαραίτητο να εμπλακούν…».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνος της Κυριακής», σε δύο νοσοκομεία αναμένεται να παραβρεθεί στην άσκηση και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου δεδομένου ότι έχει πραγματοποιήσει επί σειρά ετών αντίστοιχες ασκήσεις στον ανώτατο δείκτη συναγερμού καθώς υπήρξε και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Η επιλογή των δύο νοσοκομείων δεν θεωρείται τυχαία καθώς κρίθηκε από τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας πως θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα σε όλη την περιφέρεια προκειμένου να μην υπάρχουν «τρύπες» στον έλεγχο για τον κορωνοϊό.

Και ο συναγερμός αυτός βέβαια δεν είναι καθόλου τυχαίος, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι επί ποδός τα τελευταία 24ωρα, κρίνοντας πως αργά ή γρήγορα ο ιός θα περάσει και τα δικά μας σύνορα. Ένα καλό τεστ πάντως αποτέλεσε το ύποπτο περιστατικό στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ανεξάρτητα βέβαια εάν στο τέλος απεδείχθη αρνητικός ο ασθενής που νοσηλεύτηκε προληπτικά για επτά ημέρες στο Νοσοκομείο.

Στο μεταξύ επειδή ακριβώς θεωρείται βέβαιον ότι ο κορωνοϊός θα φθάσει και στη χώρα μας, η αγωνία των αρμοδίων υγειονομικών αρχών είναι να μην εξαπλωθεί και χαθεί ο έλεγχος από τη μία πόλη στην άλλη. Γι αυτό και δημιουργούνται «τοίχοι» προστασίας σε κάθε περιοχή ξεχωριστά και γύρω από τα νοσοκομεία αναφοράς που έχουν ορισθεί.

Στο μεταξύ το υπουργείο Υγείας έχει σημάνει συναγερμό σε όλες τις υγειονομικές αρχές και συγκαλεί εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας για τον νέο κοροναϊό. Το συγκεκριμένο όργανο κινητοποιείται συνήθως σε έκτακτες και εξαιρετικά σοβαρές καταστάσεις, ενώ στις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η γνωμοδότηση σε θέματα αξιολόγησης κινδύνων και η διαμόρφωση προτάσεων σε θέματα στρατηγικής για τη Δημόσια Υγεία. Οι ειδικοί επιστήμονες που έχουν κληθεί από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να συνδράμουν στην κρίση με τον κορωνοϊό, θα κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να είναι απολύτως προετοιμασμένη η χώρα μας για τον νέο κίνδυνο που μας έρχεται από την Κίνα.

Οι εργαζόμενοι
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) δηλώνουν ότι το σύστημα υγείας είναι απολύτως ανέτοιμο για πιθανά κρούσματα κοροναϊού, αφού τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά ούτε και τις υποδομές.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία Μιχάλης Γιαννάκος εξηγείς στο «Εθνος της Κυριακής»: «Τα νοσοκομεία μας είναι γυμνά από προσωπικό, πως να αντιμετωπίσουν και πιθανά κρούσματα του νέου κορωνοϊού; Ενδεικτικά να σας πω ότι στο Αττικόν έχουν ορισθεί τρία δωμάτια για να υποδεχθούν πιθανά περιστατικά από επτά που είναι διαθέσιμα για το τμήμα λοιμώξεων. Μάλιστα έβγαλαν έξω τους νοσηλευόμενους ασθενείς για να τα αδειάσουν και τους μοίρασαν σε ράντζα. Επίσης δεν έχουν αρνητική πίεση αυτά τα δωμάτια που επιβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Άλλωστε το Αττικόν διαθέτει σχεδόν σε μόνιμη βάση 120 ράντζα ενώ 8 κλίνες ΜΕΘ δεν λειτουργούν. Πως να νοσηλευθούν πιθανά κρούσματα και να προστατευθούν και οι υπόλοιποι ασθενείς αλλά και οι εργαζόμενοι;».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», περιγράφει την κατάσταση και σε άλλα νοσοκομεία της Περιφέρειας: «Στην Λάρισα από την άλλη είχε δημιουργηθεί ειδική μονάδα από την εποχή του Sars. Ωστόσο το νοσοκομείο δεν έχει προσωπικό και δανείζεται από άλλες κλινικές. Στο Σωτηρία που έχει ορισθεί κέντρο αναφοράς επίσης για την Αθήνα, διαθέτει δυο δίκλινους θαλάμους με αρνητική πίεση σε δυο πνευμονολογικές κλινικές. Όμως η 10η νευρολογική κλινική έκλεισε πρόσφατα λόγω έλλειψης προσωπικού με αποτέλεσμα να τοποθετούνται ράντζα μετά από πολλά χρόνια στο νοσοκομείο. Επίσης οι γιατροί της καρδιολογικής κλινικής έστειλαν έγγραφο στους αρμόδιους επισημαίνοντας ότι υπάρχει επισφάλεια στην περίθαλψη των ασθενών λόγω έλλειψης προσωπικού. Και βέβαια όταν στην Κίνα φτιάχνουν νέο νοσοκομείο μέσα σε 10 ημέρες, εμείς δεν μπορούμε να ανοίξουμε ούτε τα 100 κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ».

Από την άλλη και το Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» που έχει ορισθεί ως κέντρο αναφοράς για τον κορωνοϊό, διαθέτει «δανεικούς» γιατρούς από τα κοντινά κέντρα υγείας για τις εφημερίες. Με βάση απόφαση του Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), οι εφημερίες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου για τον μήνα Φεβρουάριο θα γίνει με μετακίνηση ιατρικού προσωπικού των Κέντρων Υγείας Σιάτιστας, Αμυνταίου, Πτολεμαΐδας, Σερβίων και Φλώρινας.

Τα μέτρα
Το υπουργείο Υγείας πάντως είναι καθησυχαστικό και επισημαίνει ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς φορείς αλλά και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Δεν πρέπει να δημιουργούμε πανικό. Οφείλουμε να καθησυχάζουμε τον κόσμο αλλά σε καμία περίπτωση ο κρατικός μηχανισμός δεν εφησυχάζει», υπογραμμίζει ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Σχετικά με την προετοιμασία που υπάρχει στη χώρα για τον κορωνοϊό, σημειώνει ότι στις πύλες εισόδου της χώρας, η προετοιμασία συνίσταται σε ενημέρωση των ταξιδιωτών προς και από τις πληγείσες περιοχές, στην ενημέρωση του προσωπικού στις πύλες εισόδου για την πιθανότητα εισαγωγής κρούσματος και τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση ανίχνευσης του.

Στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, η προετοιμασία συνίσταται σε ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και του υπόλοιπου προσωπικού, αλλά και όλων των ιδιωτών γιατρών για την ανάγκη διαλογής και τα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης της διασποράς του ιού σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, σύμφωνα με τον κ.Κοντοζαμάνη.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το