Τοπικά

Ενθαρρυντική για τις νέες εξαγωγικές προσπάθειες η αποτίμηση του επετειακού τριημέρου από τον Συνεταιρισμό Ζαγοράς

zagorin-1

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την κορύφωση και ολοκλήρωση του επετειακού τριημέρου από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς για τα 100 χρόνια λειτουργίας του, η αποτίμηση του αποθέματος για τη Ζαγορά, σε εμπορικό, πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο, είναι ιδιαίτερα θετική.

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνεταιρισμού, το τριήμερο διεξήχθη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ωστόσο τώρα γίνεται η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που αποκόμισε η Οργάνωση από τη συγκεκριμένη δράση.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός κατάφερε σε συνεργασία με το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου να επικοινωνήσει όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την τοπική κοινωνία και αποτελούν αναπτυξιακούς παρεμποδιστές για την περιοχή και ειδικά για τους απασχολούμενους με τον πρωτογενή τομέα και για την ίδια την Οργάνωση. Η παρουσία όλων των Βουλευτών του Νομού Μαγνησίας (Μεϊκόπουλος, Παπανάτσιου, Μπαλλής, Μπουκώρος, Στεργίου), του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού και των εκπροσώπων της Περιφέρειας Θεσσαλίας όπως της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Κολυνδρίνη και άλλων αιρετών στο ζήτημα αυτό ήταν βαρύνουσας σημασίας.

 

Παράλληλα, σε πάνελ με θεματική την «Αγροτική Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα και τις Προοπτικές και Προτάσεις για Ανάπτυξη σε Ορεινές και Μειονεκτικές Περιοχές» που οργανώθηκε στις 03/09/2016 από τον Συνεταιρισμό και συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, τέθηκαν ζητήματα με έντονο ενδιαφέρον. Τα ζητήματα αυτά συνδυαστικά μπορούν να αποτελέσουν μια ενιαία πολιτική πρόταση του Συνεταιρισμού, διακομματική, με στόχο την υπεράσπιση των λογικών αιτημάτων του και την προάσπιση των δίκαιων συμφερόντων των αγροτών της Ζαγοράς και όλου του Πηλίου που ουδεμία σχέση έχουν σε μέγεθος κλήρου και σε καλλιεργητικές μεθόδους με τους «πεδινούς».
Ήδη ο Συνεταιρισμός ζητά τις προτάσεις των συμμετεχόντων για να διαμορφωθεί η προοπτική αυτή. Στο πάνελ συμμετείχαν οι Σταύρος Αραχωβίτης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Κασαπίδης (ΝΔ), Δημήτρης Λουφόπουλος (ΠΑΣΟΚ), Κώστας Στεργίου (ΚΚΕ), Σπύρος Καχριμάνης (ΠΟΤΑΜΙ) και Βασίλης Κόκκαλης (ΑΝΕΛ). Παρών ήταν στις διαδικασίες και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης. Σημαντική θεωρήθηκε η παρουσία του ίδιου του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων ο οποίος τίμησε επίσης τον Αγροτικό Συνεταιρισμό και ανέπτυξε τις απόψεις του. Παρούσα και η Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη καθώς η ίδια είναι πολίτης της Μαγνησίας. Κομβικής φυσικά σημασίας ήταν η παρουσία του ίδιου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ευάγγελου Αποστόλου ο οποίος μετέφερε τις προθέσεις της κυβέρνησης για την στήριξη των αγροτών και έλαβε ίδια γνώση προβλημάτων και δυσχερειών της περιοχής.

zagorin
Σε επίπεδο συμβολισμού και γενικότερης επικοινωνίας επίσης το τριήμερο απέδωσε τα μέγιστα. Από τη μία πλευρά το πλήθος των δημοσιογράφων ανέδειξε τα δρώμενα και σημαντική μερίδα από αυτούς ήταν άνθρωποι που εκπροσωπούσαν ΜΜΕ πανελλαδικού βεληνεκούς. Σαφέστατα οι δημοσιογράφοι των τοπικών ΜΜΕ ήταν παρόντες και όλοι μαζί αποτέλεσαν βασικούς συμπαραστάτες του Συνεταιρισμού στην επιστημονικού επιπέδου επικοινωνιακή πολιτική που ασκεί προς το καταναλωτικό κοινό. Από την άλλη πλευρά ο ίδιος ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος που είναι και πρόεδρος του καταναλωτικού κινήματος της Μαγνησίας «ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ ΟΤΙ ΠΑΡΑΓΩ» και του φορέα Πολιτισμού της Μητρόπολης «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ» αποτέλεσε βασικό υποστηρικτή των δράσεων του Συνεταιρισμού και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η δική του συμβολή είναι τεράστια στο συνολικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα δε της εκπληκτικής εικόνας που παρουσίασε ο τόπος με την έλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύσσωμη λοιπόν οι θεσμικοί φορείς του Νομού υποδέχθηκαν τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο και από μόνο του το γεγονός της παρουσίας του Προέδρου αποτιμάται ότι έδωσε την απόλυτη δημοσιότητα στο ζήτημα της συμπλήρωσης 100 χρόνων διαρκούς λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού. Παράλληλα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έδωσε με έντονη φιλική διάθεση μια διάσταση θεσμικής στήριξης στην Οργάνωση αλλά και στην περιοχή. Εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι σηκώθηκε από το επίσημο τραπέζι που γευμάτιζε και χαιρέτησε προσωπικά και δια χειραψίας όλο το παραβρισκόμενο πλήθος.
Την καλύτερη εντύπωση αποκόμισαν και όλοι οι προμηθευτές και πελάτες του Συνεταιρισμού που φιλοξενήθηκαν, και για τους ανθρώπους που τόσα χρόνια συνεργάζονται και για τη Ζαγορά. Φυσικά πολλοί από αυτούς ήταν και οικονομικοί συμπαραστάτες με τις χορηγίες τους στις δράσεις του Συνεταιρισμού οι οποίες θα συνεχιστούν με εκδόσεις και εκδηλώσεις μέχρι και το καλοκαίρι του 2017 σίγουρα. Επίσης παρόντες ήταν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί όλων των σωμάτων ασφαλείας οι οποίοι έδωσαν πολλά συγχαρητήρια για τη διοργάνωση και τη φιλοξενία στους διοργανωτές. Ευχή όλων η προσπάθεια αυτή να αποδώσει και σε εμπορικό επίπεδο με τα μήλα να βρίσκονται ήδη στο στάδιο της συγκομιδής.

Στο Ροστώβ
Με όλα αυτά τα θετικά γεμίζει τις αποσκευές του ο Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Διονύσιος Βαλασσάς ο οποίος αναχώρησε για το Ροστώβ της Ρωσίας εκπροσωπώντας την Οργάνωση σε αποστολή επιχειρηματικού ενδιαφέροντος που διοργανώνει ο Δήμος Βόλου και συμμετέχουν όλες οι γνωστές επιχειρήσεις της Μαγνησίας. Η πόλη του Ροστώβ είναι ένα σημαντικό εμπορικό και πολλά υποσχόμενο τουριστικό κέντρο με 1.5 εκ. κατοίκους και με μια αγορά που συνεχώς αναπτύσσεται. Ο Συνεταιρισμός ευελπιστεί να «ξεκλειδώσει» άλλη μια αγορά για τις εξαγωγές των μήλων και των άλλων προϊόντων του, μετά από αυτές της Μέσης Ανατολής, και ειδικά σε μια περιοχή με έντονο το ελληνικό στοιχείο λόγω του ελληνικού πληθυσμού ποντιακής καταγωγής από τους πιο πυκνούς στη ρώσικη επικράτεια..

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το