Τοπικά

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα για την παραγωγή ελαιολάδου στη Θεσσαλία 

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα μηνύματα για την ελαιοκομική χρονιά 2019/2020 στη Θεσσαλία, καθώς η παραγωγή ελαιολάδου επιστρέφει δυναμικά, μετά από μία καταστροφική «βουτιά» πέρυσι, όπου οι κακοί χειρισμοί στην αντιμετώπιση του δάκου, οι καιρικές συνθήκες και η παρενιαυτοφορία προκάλεσαν αισθητή μείωση στην ποσότητα και προβλήματα στην ποιότητα.
Θεαματική αύξηση της παραγωγής δείχνουν τα πρώτα δείγματα της καλλιέργειας στον κάμπο, δημιουργώντας προσδοκίες στους παραγωγούς. Όπως προκύπτει από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας Λάρισας και Μαγνησίας, η φετινή παραγωγή αναμένεται να αγγίξει τις υπερπαραγωγές που καταγράφηκαν τις ελαιοκομικές χρονιές 1999-2000 και 2012-2013.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ Λάρισας, Δημήτρη Σταυρίδη, «Πυργετός, Ραψάνη, Αργυροπούλι Τυρνάβου, αλλά και τα παράλια, όπου ο θαλασσινός αέρας εμπόδισε τον παγετό και γενικότερα κράτησε την ημερήσια θερμοκρασία σε σταθερά επίπεδα, αναμένουν καλή παραγωγή. Αντίθετα σε περιοχές που σημειώθηκαν αξιόλογες μεταβολές στον υδράργυρο (20οC την ημέρα, 0οC τη νύχτα), όπως συνέβη πέριξ του πρώην Δήμου Νέσσωνα, παρατηρείται μείωση ακόμη και 40%». Σε όλο τον Νομό Μαγνησίας, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ, Νικόλαο Λιανό, προμηνύεται καλή παραγωγή.
Σημαντική συμβολή στη θετική εικόνα που δείχνει φέτος η καλλιέργεια είχαν εκτός από τους δολωματικούς ψεκασμούς των συνεργείων της Περιφέρειας (σε εξέλιξη σε ορισμένες περιοχές ο 4ος ψεκασμός) και οι ψεκασμοί που διενήργησαν οι παραγωγοί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το