Τοπικά

Ένταξη στην εκπαίδευση για 30 προσφυγόπουλα του Μόζα- Θα φοιτήσουν σε σχολεία από τα μέσα Οκτωβρίου

Από τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσει η ένταξη των προσφυγόπουλων, τα οποία φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του πρώην Μόζα, στην τοπική εκπαίδευση. Από το υπουργείο Παιδείας εστάλη στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας η εγκύκλιος που αναφέρεται στη δημιουργία δομών για τα νήπια μέσα στον χώρο φιλοξενίας, αλλά και στη φοίτηση των υπολοίπων σε γειτονικά Δημοτικά.

Πλέον η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας έχει ένα πλάνο για να προχωρήσει στην ένταξη των προσφυγόπουλων μέσα στα σχολεία που είναι άλλωστε και η γενική κατεύθυνση του υπουργείου Παιδείας.
Στις εγκαταστάσεις του πρώην Μόζα φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 25 προσφυγόπουλα, τα οποία μπορούν να φοιτήσουν στο Δημοτικό και άλλα πέντε προσφυγόπουλα, τα οποία δύνανται να παρακολουθήσουν μαθήματα στο Νηπιαγωγείο.
Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας αναφέρει ότι τα μαθήματα θα γίνονται από τις 2 το μεσημέρι μέχρι και τις 6 το απόγευμα.
Στα Δημοτικά τα προσφυγόπουλα θα διδάσκονται έξι ώρες την Ελληνική Γλώσσα, τέσσερις ώρες την Αγγλική Γλώσσα, τρεις ώρες τα μαθηματικά, τρεις ώρες τη Γυμναστική και από δύο ώρες την τεχνολογία και την αισθητική αγωγή, όπως εικαστικά, μουσική, θεατρική αγωγή.
Τα παραρτήματα από τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια που θα λειτουργούν στους χώρους φιλοξενίας, θα έχουν πρωινό ωράριο διδασκαλίας που θα ξεκινά στις 8.30 το πρωί και θα τελειώνει στις 12.30 το μεσημέρι.
Για τα παραρτήματα από τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια που θα λειτουργούν στους χώρους των σχολείων, το ωράριο διδασκαλίας θα ξεκινά στις 2 το μεσημέρι και θα ολοκληρώνεται στις 6 το απόγευμα.
Ο διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος τόνισε πως «μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα έχει ξεκινήσει η διδασκαλία των προσφυγόπουλων. Στα πέντε νήπια θα δημιουργηθεί τμήμα νηπιαγωγείου μέσα στις εγκαταστάσεις του πρώην Μόζα, ενώ για τα 25 παιδιά θα οριστεί ένα Δημοτικό, ώστε το απόγευμα να κάνουν εκεί το μάθημα. Παράλληλα δεχόμαστε αιτήσεις από εκπαιδευτικούς για τον ορισμό του συντονιστή».
Όπως τονίζει το υπουργείο Παιδείας ιδρύονται δομές υποδοχής για την εκπαίδευση των προσφύγων (ΔΥΕΠ), οι οποίες θα λειτουργούν εντός των σχολικών μονάδων στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου υφίστανται κέντρα φιλοξενίας. Τα παιδιά εγγράφονται κατά περίπτωση είτε στις σχολικές μονάδες εντός των οποίων θα λειτουργούν οι ΔΥΕΠ είτε σε ΔΥΕΠ-παραρτήματα σχολικών μονάδων.
Σε κάθε σχολική μονάδα αντιστοιχεί μια αυτοτελής ΔΥΕΠ, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα τμήματα, αναλόγως του αριθμού των μαθητών. Για τα παιδιά 4-5 ετών που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας ιδρύονται ΔΥΕΠ – ως παραρτήματα νηπιαγωγείων – εντός των κέντρων φιλοξενίας.
Ο κατώτερος αριθμός μαθητών για ένα τμήμα ΔΥΕΠ ορίζεται στους 10 μαθητές και ο ανώτερος στους 20.
Εκτιμάται πως πανελλαδικά θα ιδρυθούν 800 Τάξεις Υποδοχής σε σχολεία για τα προσφυγόπουλα και θα προσληφθούν αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το