Ελλάδα

Εντατικοποίηση ελέγχων μετά τη χαλάρωση – Στο τραπέζι τοπικά lockdown

Φόβοι πως η χαλάρωση που έχει επέλθει, έπειτα και την άρση του lockdown, θα φέρει και αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού εκφράζουν οι επιστήμονες με κάθε τρόπο τις τελευταίες μέρες. Η χώρα έπειτα από την άρση των μέτρων, εδώ και μερικές ημέρες, έχει επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς, ενώ η λειτουργία του λιανεμπορίου χωρίς sms, η αλλαγή της απαγόρευσης κυκλοφορίας και η απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομού θύμισαν εποχές προ κορωνοϊού, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο κίνδυνος έχει παρέλθει. Κυβερνητικοί παράγοντες και ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εφιστούν προσοχή, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τοπικών lockdown, αν υπάρξει έξαρση.

Καμπανάκι για τα λύματα σε κάποιες περιοχές
H κατακόρυφη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σε ορισμένες περιοχές είναι ένα στοιχείο που ανησυχεί. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2, την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση 36% στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο Ηράκλειο η άνοδος άγγιξε το 94%. Στα Χανιά, η αύξηση ήταν θεαματική και ειδικότερα της τάξεως του 198%.

Μητσοτάκης: Η πανδημία είναι ακόμα εδώ
Εξάλλου, σαφές μήνυμα σε όλους όσοι θεωρούν ότι η πανδημία έχει τελειώσει οριστικά έστειλε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τακτικής σύσκεψης για την πορεία της πανδημίας. «Πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία, πράγμα το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει.

Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά και παράλληλα προσέθεσε σε αυστηρό ύφος ότι ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα. Ζήτησε, δε, από τους πολίτες να τηρήσουν πλήρως τα «λίγα μέτρα τα οποία έχουν απομείνει» και από τους επαγγελματίες, ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τα μέτρα που έχουν καταρτιστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών. «Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πελώνη: Να μην εφησυχάζουμε
Στο ίδιο μήκος κύματος, το πρωί της Τετάρτης, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τόνισε πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων τα Σαββατοκύριακα. σον αφορά στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η κ. Πελώνη επισήμανε ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τα κρούσματα, αλλά τον επταήμερο μέσο όρο διότι η θετικότητα μειώνεται και υπάρχει μια εικόνα αποκλιμάκωσης τόσο στις εισαγωγές στα νοσοκομεία όσο και στις διασωληνώσεις.

«Αυτή η εικόνα, ωστόσο, δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε. Όλοι κουραστήκαμε πάρα πολύ το χειμώνα από τα περιοριστικά μέτρα, εκεί είναι η παγίδα».
Ερωτηθείσα αν τα τοπικά lockdowns αποτελεί όπλο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων εξάρσεων του ιού, είπε ότι «απεύχομαι να υπάρξουν επιδημιολογικές εξάρσεις, ωστόσο αν υπάρξουν θα δούμε με τι μέτρα θα αντιμετωπιστούν» τονίζοντας ότι ειδικά για τους τουριστικούς προορισμούς, το όπλο είναι το εμβόλιο.

Στην σύσκεψη των λοιμωξιολόγων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη τέθηκαν ακριβώς τα θέματα που αφορούν την αύξηση του ιικού φορτίου και τα κρούσματα, ωστόσο δεν φαίνεται να πάρθηκε κάποια απόφαση που να αλλάζει τα δεδομένα.

Προς το παρόν, ωστόσο, δεν μοιάζει πιθανό κάποια περιοχή να οδηγηθεί άμεσα σε νέα περιοριστικά μέτρα, ενώ οι ειδικοί ελπίζουν ότι με την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων οι κίνδυνοι και τα κρούσματα θα μειώνονται.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το