Ελλάδα

Εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

ӵ흷鳧 ��頸޶鳧 �߯�쯵 "Ű埣ﭴᠬݴ顠�б�謩ᬠĥ�謩ᠪ᩠Ա鴯✨쩡 媰៤嵳禱uot;,  ϫיִ륩ᠴ粠¯� �Աߴ砱2 ̡/�15. (EUROKINISSI/ÉM͇ӠЁ́ÏЏՋϓ)

Στις 17:00 αναμένεται σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επεξεργασίας του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στις Επιτροπές της Βουλής που συνεδριάζουν από το πρωί για να ακολουθήσει η Διάσκεψη των Προέδρων και η συζήτηση στην ολομέλεια απόψε.

Από τη μέχρι στιγμής συζήτηση δεν έλειψαν οι εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με αφορμή κυρίως την τοποθέτηση του Ν. Παρασκευόπουλου ότι εξαναγκάζεται να εισηγηθεί θετικά για να μην έρθει η χρεοκοπία. Ακούστηκαν φωνές από την αντιπολίτευση ότι πρέπει να παραιτηθεί.

Σημειώθηκε μάλιστα αντιπαράθεση για τη φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την απώλεια των χρημάτων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

“Η κυβέρνηση Τσίπρα εισήγαγε στη χώρα μια καινούργια μορφή κρίσης όπου σε άλλες χώρες ήταν επώδυνη και ως αυτοτελής, την τραπεζική κρίση. Σπατάλησε τα 39 δισ. της περασμένης ανακεφαλαίωσης και έχασε τα 11 δισ. του υπολοίπου που ήταν στο ΤΧΣ, πρωτευόντος για θέματα τραπεζών αλλά και όχι μόνο. Αυτή η απώλεια συντελέστηκε με την παράλειψη της κυβέρνησης”, είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι είναι γνωστό ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση των τραπεζών και απευθυνόμενος στον κ. Λοβέρδο είπε ότι ήθελαν να μείνουν στην εξουσία γι’ αυτό και έκαναν προειδοποιήσεις πριν και μετά τις εκλογές για bank run.

“Το Reuters ανακήρυξε τον κ. Βαρουφάκη τον πιο ακριβό υπουργό Οικονομικών στην ιστορία του δυτικού κόσμου. Ότι έχει κοστίσει στους φορολογουμένους του περισσότερα από όλους τους υπουργούς Οικονομικών όλων των κρατών, όλων των εποχών. Τα καταφέρατε, ο Γ. Βαρουφάκης, κατέστρεψε την Ελλάδα σε έξι μήνες, ο,τι είχαμε πετύχει τα τελευταία πέντε χρόνια. Προσέξτε όμως θέλετε να πάει ο τόπος μπροστά και με αυτό κλείνω, θα πρέπει να σταματήσετε αυτές τις υπερεπείγουσες διαδικασίες που γίνονται για να κλέβετε την ψήφο της Βουλής. Και θα πρέπει κ. υπουργέ να σταματήσετε να λέτε διαρκώς αυτό, ότι δεν πιστεύετε στο πρόγραμμα και ότι είναι προιόν εκβιασμού. Ακούστε, αν δεν πιστεύετε στο πρόγραμμα που υπογράψατε παραιτηθείτε και φύγετε”, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Αδ. Γεωργιάδης.

Από τη μεριά της η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ σημείωσε: “Μπορεί και να πάρουμε πολλά λεφτά. Μπορεί να πάρουμε και 89 δισ. Μπορεί να πάρουμε και 25 και 30 και 45 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ουδείς από την πλειονότητα των 10 εκατομμυρίων, που είναι τουλάχιστον 9,5 εκατομμυρίων εργαζομένων πρόκειται να δει από αυτά φράγκο στην τσέπη του. Αυτοί που τα έπαιρναν και τα έδιωξαν, αυτοί που τα έπαιρναν και τα έφαγαν, αυτοί που τα έπαιρναν και φτιάξαν τις τράπεζες, αυτοί που τα έπαιρναν και κλείσαν τις τράπεζες, αυτοί θα επανωφεληθούν. Όταν λοιπόν μιλάτε για κράτος και για έθνος να του βάζετε και το κατάλληλο ευρωπαϊκό ταξικό πρόσημο για να δικαιολογείτε το πάση θυσία ευρώ, για πρώτη φορά αριστεροακροδεξιά”.

Το νομοσχέδιο εισήχθη ως κατεπείγον ενώ ο γενικός γραμματέας της κυβέρνηση, Σπύρος Σαγιάς στο εισαγωγικό του σημείωμα προς την πρόεδρο της Βουλής ζητάει η συζήτηση και η ψήφιση να έχει ολοκληρωθεί στις 22 Ιουλίου.

Το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων αριθμεί 1.000 σελίδες εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν να κάνουν με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ οι υπόλοιπες αφορούν τον νέο κώδικα ποινικής δικονομίας.

Μετά τη συνεδρίαση των Επιτροπών και χωρίς να έχει προσδιοριστεί από την πρόεδρο της Βουλής ανώτατο χρονικό όριο κατάθεσης έκθεσης θα ακολουθήσει η Διάσκεψη των Προέδρων και στη συνέχεια η εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Παραμένει ωστόσο άγνωστος ο χρόνος κατά τον οποίο θα αρχίσει η συζήτηση στην Ολομέλεια αλλά και η ώρα της ψηφοφορίας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα επιχειρήσει να πάει τη συνεδρίαση “στις καθυστερήσεις”.

Την ίδια ώρα, το μέγαρο Μαξίμου αγωνιά για τις απώλειες στην ψηφοφορία ενώ στόχος παραμένει η διατήρηση τουλάχιστον 120 εδρών ώστε να κερδιθεί χρόνος εν όψει εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα.

Πηγή: Megatv

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το