Ελλάδα

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά

prosfiges peiraias

Ένταση επικράτησε μετά από την «επιχείρηση» ενημέρωσης των «εγκλωβισμένων» στον Πειραιά, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες αντιδρούν στην μετακίνησή τους από το λιμάνι.

Οι πρόσφυγες φωνάζουν ότι δεν πρόκειται να μετακινηθούν από το λιμάνι και απαιτούν να ανοίξουν τα σύνορα ενώ ορισμένοι προχωρούν σε καθιστική διαμαρτυρία στην πύλη Ε3.

Στο λιμάνι έφτασαν σήμερα το πρωί τρεις γενικοί γραμματείς υπουργείων (Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλειου Παπαδόπουλου, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτου Φιλιππάκου, και Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Ταφύλη), οι οποίοι ζήτησαν από τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν από την περιοχή ώστε να μπορέσουν να συζητήσουν με τους συγκεντρωμένους πρόσφυγες.

Στόχος της ενημέρωσης αυτής ήταν να πειστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να επιβιβαστούν σε πούλμαν και να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Χωρισμένο στα δύο το λιμάνι της Χίου

Με ένα συρματόπλεγμα χωρίζεται πλέον στα δύο το λιμάνι της Χίου, χωρίζοντας τη χερσαία ζώνη στα δύο. Οι αρχές κατέληξαν χτες σε συμφωνία με τους περίπου 250 ανθρώπους που παραμένουν στο λιμάνι μετά την «απόδραση» από το hotspot της ΒΙ.ΑΛ, με τους πρόσφυγες να συμφωνούν ότι δεν θα εμποδίσουν την πραγματοποίηση δρομολογίων πλοίων.

Έτσι, το λιμάνι λειτουργεί κατά το ήμισυ και σήμερα το πρωί στις 6:45 έδεσε το πλοίο «Νήσος Μύκονος».

Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών, τα πλοία θα δένουν στο ανατολικό τμήμα ενώ στο δυτικό θα παραμείνουν οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Από τον αρχικό αριθμό των όσων «διέφυγαν» από τον καταυλισμό, 591 άτομα βρίσκονται κινούμενοι μεταξύ του καταυλισμού της Σούδας στην τάφρο του κάστρου της πόλης και στο λιμάνι, γεγονός που ανατροφοδοτεί μια μόνιμη παρουσία περίπου 250 ανθρώπων στο λιμάνι.

Το «Νήσος Μύκονος» έδεσε στο λιμάνι της Χίου παρουσία της δύναμης του Λιμενικού Σώματος στη Χίο αλλά και στελεχών της Ομάδας Ειδικών Αποστολών.

Σημειώνεται ότι έως και χθες το βράδυ το λιμάνι της Χίου παρέμενε κλειστό με τα πλοία να δένουν στο λιμάνι των Μεστών σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου.

Στον «αέρα» και οι σημερινές επαναπροωθήσεις

Μετά το χτεσινό… μπλόκο στις επαναπροωθήσεις μετά από τον καταιγισμό κατάθεσης αιτήσεων ασύλου, στον «αέρα» παραμένουν και οι σημερινές επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «Έθνους».

Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών δήλωναν χτες στο «Έθνος» ότι στη Χίο οι αιτήσεις ασύλου έφτασαν χθες το απόγευμα περίπου τις 600 -το πρωί αυτός ο αριθμός ανερχόταν στις 472-, ενώ παραμένουν στο νησί πάνω από 1.800 άτομα, εξαιρουμένων των μόνο 24 που παραμένουν από το παλαιό καθεστώς

Στους 53.042 οι πρόσφυγες ανά την Ελλάδα

Περιορισμένες εμφανίζονται οι νέες αφίξεις προσφύγων στα ελληνικά νησιά, την ώρα που ο συνολικός αριθμός των «εγκλωβισμένων» στη χώρα μας να ξεπερνά πλέον τις 53.000 σε ολόκληρη την χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, μόλις 68 πρόσφυγες έφτασαν χτες στις ελληνικές ακτές.

Παρόλα αυτά, ο συνολικός αριθμός όσων παραμένουν στα νησιά ανέρχεται σε 6.384 ανθρώπους.

Στην Αττική φιλοξενούνται 14.797, από τους οποίους οι 4.720 στον Πειραιά.

Σε Εύβοια, Φθιώτιδα και Λάρισα βρίσκονται 2.566 άτομα, ενώ στη νότια Ελλάδα 340.

Στην Ειδομένη, εντός του camp, παραμένουν 11.269 πρόσφυγες και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου 1.264. Συνολικά, στη βόρεια Ελλάδα οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 28.955.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το