Ελλάδα

Eνταση στη Βουλή για το ν/σ για την Υγεία – Καταγγελίες για τις τροπολογίες Πολάκη

Σε τεταμένο κλίμα η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την Υγεία με τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Η ΝΔ κατήγγειλε ότι επιχειρείται η εκ των υστέρων νομιμοποίηση δαπανών πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο ΚΕΕΛΠNΟ.

Ειδικότερα, πρόκειται για δαπάνες τις οποίες ελέγχει η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και τις οποίες με πρωτοβουλία του ο Παύλος Πολάκης επιδιώκει να νομιμοποιήσει σύμφωνα με τα όσα είπαν οι βουλευτές της ΝΔ κ. Γεωργαντάς και κ. Φωτήλας.

Σύμφωνα με τα όσα είπα ο κ. Φωτήλας στην επίμαχη παράγραφο 1203 η κυβέρνηση και ο κ. Πολάκης «έρχονται και χαρίζουν όλα τα χρέη που υπάρχουν … Εμείς υποστηρίζουμε πως αυτή η τροπολογία είναι φωτογραφική κι αφορά στο ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία. Οι εργαζόμενοι έχουν κάνει καταγγελία ενώπιον εισαγγελέα διαφθοράς και διενεργείται έλεγχος. Κι ενώ εξελίσσεται δικαστική διαδικασία εσείς τελειώνετε το θέμα. Επειδή ΄/όμως ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη αγαπάει όμως και τον νοικοκύρη σας παρουσιάζουμε την Έκθεση λογιστηρίου Κράτους. Αντί να είναι μια ανεξάρτητη έκθεση αυτή έχει ένδειξη ΚΕΕΛΠΝΟ» σημείωσε ο κ. Φωτήλας τονίζοντας παράλληλα πως το υπουργείο Υγείας υποκατέστησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αφήνοντας το ΚΕΕΛΠΝΟ να υπαγορεύσει την έκθεση.

«Υπάρχει ηθικό ζήτημα με την καταγγελία των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ…θα έλθουμε να ψηφίσουμε ενώ υπάρχει δικογραφία για μη σύννομες δαπάνες; Θα ψηφίσουμε ενώ υπάρχει έλεγχος σε εξέλιξη; Δεν μπορεί να αποφανθεί η Βουλή ενώ βρίσκεται δικογραφία στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς», σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς, προσθέτοντας: «Δεν μπορούσαν να γίνονται δαπάνες με απευθείας αναθέσεις ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι στο δημόσιο λογισμικό από το 2015! Η διάταξη είναι φωτογραφική ενώ υπάρχει ανοικτή δικαστική διαδικασία. Να αφήσουμε να αποφανθεί η Δικαιοσύνη…και μετά να ψηφίσουμε. Είναι ζήτημα τιμής για το Κοινοβούλιο να αποσυρθεί η σχετική διάταξη».

Στην αντεπίθση για ακόμη μια φορά θέλησα να περάσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης εξαπολύοντας επίθεση στην αντιπολίτευση και κατηγορώντας της πως είναι όργανο ιδιωτικών συμφερόντων. Ο κ. Πολάκης δεν έδωσε καμία εξήγηση για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις καταγγελίες για υπέρογκες δαπάνες, ενώ θέλησε να μιλήσει για «αγώνα κατά των ιδιωτών της φύλαξης και της καθαριότητας» που υπηρετεί η συγκεκριμένη τροπολογία.

«Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε διαγωνισμό για τους εργολάβους ξανά. Δίνουμε παράταση ένα, δυο τρεις μήνες. Μας εξωθούν εμμέσως να προκηρύξουμε διαγωνισμούς υπέρ των εργολάβων. Δεν θέλουμε να κάνουμε όμως διαγωνισμούς.Δεν αποσύρω τίποτα. Δεν είναι τίποτα αντισυνταγματικό. Η τροπολογία μειώνει τις δαπάνες», σημείωσε ο αναπλ. υπουργός. Ωστόσο, δεν θέλησε να εξηγήσει γιατί κατά την διάρκεια της διακύβερνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέριε να μειώσει τις δαπάνες ενώ μάλιστα τώρα με τροπολογία τις καλύπτει.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο κ. Πολάκης δεν θέλησε να αναφερθεί στους ελέγχους από την Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς κατά της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ εξαπολύοντας επίθεση στον πρόεδρο των εργαζομένων του Οργανισμού.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το