Τοπικά

Ένταση στη δίκη για το δυστύχημα στη Χαλυβουργία Θεσσαλίας που είχε κοστίσει τη ζωή 47χρονου πατέρα δύο παιδιών

Διακόπηκε χθες για δεύτερη φορά στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου και θα συνεχιστεί στις 12 Απριλίου, η δίκη πρώην διευθυντή της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας, για το δυστύχημα που είχε γίνει στις 4 Δεκεμβρίου του 2014 στο εργοστάσιο και το οποίο είχε κοστίσει τη ζωή ενός 47χρονου εργαζόμενου, πατέρα δύο παιδιών.
Πριν τη διακοπή χθες είχε επικρατήσει ένταση στην αίθουσα του δικαστηρίου και κατόπιν, λόγω παρέλευσης του ωραρίου γραμματέως, η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί την Πέμπτη 12 Απριλίου.
Χαρακτηριστικά της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας οι καταθέσεις του τεχνικού συμβούλου της Πολιτικής Αγωγής, ιατροδικαστή Ματθαίου Τσούγκα, που τόνισε ότι ο θάνατος του 47χρονου Χρ. Ανεστιάδη, είχε επέλθει από ασφυξία, συνεπεία εισόδου τοξικού νερού στην τραχεία, δηλαδή συνεπεία πνιγμού.
Επίσης κατέθεσε η ιατροδικαστής Θεσσαλονίκης κ. Καλύβα, που είχε διενεργήσει την νεκροψία-νεκροτομή την επόμενη ημέρα στον 47χρονο και η οποία ανέφερε πως επρόκειτο για «ξηρό πνιγμό και ισχαιμία μυοκαρδίου».
Από την πλευρά της οικογένειας του θύματος εκφράστηκαν και χθες διαμαρτυρίες για την απουσία από τη δικαστική αίθουσα συνδικαλιστών τόσο του Σωματείου όσο και του ΕΚΒ, για συμπαράσταση.

Ο άτυχος 47χρονος Χρ. Ανεστιάδης είχε ανασυρθεί νεκρός από δεξαμενή με θολό νερό, στις 11.30’ τη νύχτα, από πυροσβέστες, που είχαν σπεύσει στο εργοστάσιο.
Ο πρώην διευθυντής του εργοστασίου κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια από υπόχρεο δια παραλείψεως και για παράβαση εργατικής νομοθεσίας.
Ειδικότερα και σύμφωνα με το κατηγορητήριο κατηγορείται ότι δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τεχνητός φωτισμός, ώστε να είναι ευχερές για τους εργαζόμενους, να βλέπουν τον διάδρομο που οδηγούσε στα φρεάτια και τα ανοίγματα των φρεατίων. Επιπλέον, κατηγορείται ότι δεν είχε μεριμνήσει για την τοποθέτηση κατάλληλων κιγκλιδωμάτων σταθερών ή κινητών, ώστε να μπορεί ο εργαζόμενος να προσδεθεί, να κρατηθεί από αυτά στην εργασία του.
Ο 47χρονος είχε βρει οικτρό θάνατο, ενώ εργαζόταν στη βάρδια 14.00-22:00. Η κύρια απασχόλησή του ήταν ο έλεγχος της καλής λειτουργίας των μονάδων επεξεργασίας νερών ψύξεως του εργοστασίου, όπου περιλαμβάνονταν και ο έλεγχος της καλής λειτουργίας των αντλιών. Η μία από τις δύο υποβρύχιες αντλίες της υπόγειας δεξαμενής Τ5, που προωθούσε τα νερά, που εισέρχονταν σε αυτήν, είχε υποστεί βλάβη και ο 47χρονος προσπαθούσε να την επισκευάσει, προκειμένου να λειτουργήσει, όταν περί ώρα 22:20 δεν εμφανίστηκε για την αλλαγή βάρδιας.
Συνάδελφοί του άρχισαν τότε να τον αναζητούν και δυστυχώς τον εντόπισαν εντός φρεατίου με θολό νερό, όπου ήταν ήδη νεκρός. Στην πορεία της προανάκρισης προέκυψε, ότι επειδή η μία από τις δύο αντλίες ήταν χαλασμένη, οι εργαζόμενοι είχαν τοποθετήσει χειροκίνητη αντλία. Εντούτοις, τα καπάκια των φρεατίων είχαν αφεθεί ανοιχτά, προκειμένου να ελέγχεται η λειτουργία των εφεδρικών αντλιών, όπως και αυτό, από το οποίο έπεσε στο φρεάτιο ο θανών, το οποίο είχε άνοιγμα 15-20 εκατοστών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το