Τοπικά

Ένωση Συλλόγων Γονέων Βόλου: «Ήξεις αφήξεις» το Υπουργείο για τους υπολογιστές σε μαθητές

Την έντονη διαμαρτυρία τόσο των ίδιων των μελών της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Βόλου, όσο και άλλων Δ.Σ. συλλόγων γονέων, μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών, μετέφερε με επιστολή της προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, καθώς και στους αρμόδιους υφυπουργούς, το Δ.Σ. της Ένωσης, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε σε πλήθος οικογενειών αλλά και στους διευθυντές και εκπαιδευτικούς σχολείων του νομού,  από τις αντιφατικές εγκυκλίους για την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού προς εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Ένωσης «εξαρχής υπήρξε επιείκεια και κατανόηση στις όποιες δυσκολίες υλοποίησης των αποφάσεων του Υπουργείου, σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις και προσπαθούσαμε ως γονείς, να μεταφέρουμε (και με προγενέστερες επιστολές), ιδέες, προτάσεις, αλλά και ευχαριστίες για δεδομένα που δρομολογήθηκαν, στο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης και λειτουργίας των πλατφορμών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Την ίδια ώρα, υπήρξαν αιτήματά μας, όπως και της εκπαιδευτικής κοινότητας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες υλικοτεχνικής υποδομής για μαθητές και εκπαιδευτικούς ώστε να είναι δυνατή η εκπαίδευση, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Θεωρώντας ότι μέρος των αιτημάτων μας, βαίνει προς υλοποίηση με εγκύκλιο που πληροφορηθήκαμε ότι εκδόθηκε, δεν πέρασαν τελικά, λίγα 24ωρα, ώσπου μια νέα εγκύκλιος ήρθε να αναιρέσει ουσιαστικά την προγενέστερη!»
Συγκεκριμένα, τα «ήξεις αφήξεις» ξεκίνησαν με την εγκύκλιο Φ.478.6/74 /43904/Α2 / 07- 04-2020, στην οποία το Υπουργείο, καλούσε στην καταγραφή της πληροφορικής υποδομής εκπαιδευτικών και μαθητών για τις ανάγκες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ωστόσο, με νέα διευκρινιστική εγκύκλιο Φ.478.6/75/44420/Α2/9.4.2020 το Υπουργείο επεσήμανε ότι η «…καταγραφή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών/συσκευών αφορά αποκλειστικά και μόνο σε ελλείψεις της σχολικής μονάδας και επ’ ουδενί φυσικών προσώπων (εκπαιδευτικών ή μαθητών)». Η προθεσμία αυτής της καταγραφής (σε κλειστά μάλιστα σχολεία) ήταν μονοήμερη, ενώ στην πρώτη διήμερη!».
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων, έχει σημειώσει προς το Υπουργείο Παιδείας, ότι κάποιοι μαθητές είναι δύσκολο να διαθέτουν τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την εξ αποστάσεως διδασκαλία, ενώ πολλές φορές, δεν υπάρχει ικανοποιητική πρόσβαση στο διαδίκτυο. Παράλληλα, σε πολλά σπίτια υπάρχει μόνον ένας υπολογιστής ή και καθόλου, με αποτέλεσμα οι μαθητές να αποκλείονται από την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων.
Όπως τονίζει η Ένωση, «γνωρίζουμε ότι δεν γίνονται θαύματα, από τη μία στιγμή στην άλλη, όμως πολλοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη στήριξη της Πολιτείας ελπίζοντας να μη διαψευστούν». Το βασικό αίτημα παραμένει, να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες υλικοτεχνικής υποδομής για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να είναι δυνατή η εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις και να δοθεί άμεση προτεραιότητα στους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το