Τοπικά

Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών: Αντί για επάνδρωση των Παθολογικών Κλινικών σκέφτονται την Κλινική Υπερβαρικής Ιατρικής

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Βόλου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας παρακολουθεί με αγωνία πρακτικές που ακολουθούνται από το Δ.Σ, αλλά και άλλους θεσμικούς και κυβερνητικούς παράγοντες, που όπως αναφέρει η Ένωση, στόχο τελικά δεν έχουν την ουσιαστική θωράκιση του νοσοκομείου, με ενίσχυση τμημάτων ζωτικής σημασίας όπως επάνδρωση των Παθολογικών Κλινικών, δημιουργία Πνευμονολογικής Κλινικής, και γενναία ενίσχυση εργαστηρίων και άλλων Τμημάτων.
«Μπροστά λοιπόν στην τραγική υποστελέχωση που ταλανίζει χρόνια το Νοσοκομείο μας, αλλά και μπροστά στην δίνη της πανδημίας (το τέταρτο κύμα της οποίας είναι ήδη προ των πυλών), η πρώτη προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η ενίσχυση των Παθολογικών Κλινικών με ιατρικό προσωπικό, η δημιουργία επιτέλους Πνευμονολογικής Κλινικής και η πρόσληψη αναισθησιολόγων από την έλλειψη των οποίων πάσχει εδώ και χρόνια το Νοσοκομείο. Τα Τμήματα αυτά πρέπει να ενισχυθούν επειγόντως για το καλό της Δημόσιας Υγείας και ιδίως στους δύσκολους καιρούς που βιώνουν οι ασθενείς συνάνθρωποί μας των οποίων οι προτεραιότητες είναι συγκεκριμένες» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση.
Όπως αναφέρει, η πρώτη προτεραιότητα για το Δ.Σ θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να είναι η άμεση ενίσχυση των υποστελεχωμένων τμημάτων αυτών, καθώς και η αντιμετώπιση του προβλήματος που θα προκύψει από την άρνηση κάποιων εργαζομένων να εμβολιαστούν με συνέπεια να οδηγηθούν σε αναστολή εργασίας από 1ης Σεπτεμβρίου 2021 με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών κενών θέσεων που πρέπει επιτακτικά και άμεσα να καλυφθούν.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η Ένωση «μπροστά σ’ όλα αυτά τα προβλήματα η αγωνία του Δ.Σ, αλλά και άλλων θεσμικών παραγόντων, και δυστυχώς και βουλευτών της κυβέρνησης (κυβερνητικός βουλευτής παρενέβη με την παρουσία του για να γίνει το Συμβούλιο) ήταν να γίνει έκτακτο Δ.Σ όχι για την ενίσχυση των Παθολογικών Κλινικών που είναι τραγικά υποστελεχωμένες σε συνθήκες δύσκολες, όχι για την επικείμενη περαιτέρω υποστελέχωση, λόγω αναστολής των συμβάσεων εργασίας συναδέλφων και άλλων εργαζομένων που δεν συμφωνούν με τον εμβολιασμό, αλλά για την άμεση με κατεπείγουσες διαδικασίες δημιουργία νέας Κλινικής Υπερβαρικής Ιατρικής που σκοπιμότητα θα έχει την εξυπηρέτηση του Κέντρου Καταδυτικού Τουρισμού. Και άλλων λιγοστών περιστατικών που αποτελούν μειονότητα μπροστά στη δίνη της πανδημίας και της άλλης καθημερινής νοσηρότητας που αυξάνεται συνεχώς (καρδιαγγειακά, ογκολογικά, και άλλα παθολογικά / χειρουργικά περιστατικά). Στο έκτακτο συμβούλιο αυτό μάλιστα, οι εκπρόσωποι των γιατρών ήταν απέναντι στην επείγουσα διαδικασία για τη δημιουργία υπερβαρικής ιατρικής, ενώ δεν ενημερώθηκε η Ένωση των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΚΥΜ)».
Σύμφωνα με την Ένωση «η Μονάδα αυτή είναι κατά τη γνώμη μας πολυτέλεια για ένα Γενικό Νοσοκομείο που έχει άλλες επιτακτικές και ουσιαστικές ανάγκες. Τα περιστατικά νόσου των δυτών είναι σπάνια και μπορούν να διακομιστούν σε 20 λεπτά στην Αθήνα σε οργανωμένη μονάδα Καταδυτικής – Υπερβαρικής Ιατρικής του ΝΝΑ. Αποτελεί λοιπόν η δημιουργία της, αχρείαστη σπατάλη, καθώς πέρα από το κόστος κατασκευής της θα συνοδεύεται και από σημαντικά λειτουργικά έξοδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επισκευή του θαλάμου Υπερβαρικής Ιατρικής, προϋπολογίζεται να στοιχίσει 400.000 ευρώ ενώ ένας καινούργιος θάλαμος στοιχίζει μόλις 250.000 ευρώ!».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΙΝΚΥΜ, επισημαίνει ότι η επάνδρωση της Κλινικής αυτής απαιτεί και «κόψιμο» θέσεων ιατρών άλλων ειδικοτήτων που είναι πολύ πιο χρήσιμες στην καθημερινή λειτουργεία του Νοσοκομείου.
«Σαν εκπρόσωποι των γιατρών καλούμε το υπουργείο να σταματήσει τις πρακτικές αυτές που ίσως στηρίζει εν άγνοια του. Η Δημόσια Υγεία και το Νοσοκομείο μας έχει άλλες προτεραιότητες ζωτικής σημασίας.
Στις τυχοδιωκτικές πρακτικές αυτού του είδους στεκόμαστε απέναντι, είμαστε υπέρ της γενναίας ενίσχυσης της δημόσια υγείας με προτεραιοποίηση και σωστή ιεράρχηση, όμως των αναγκών με πρωταρχικό άμεσο στόχο να σταθεί το Νοσοκομείο μας όρθιο στην πανδημία, αλλά και στις άλλες καθημερινές νοσηρότητες που ταλανίζουν τον πληθυσμό της Μαγνησίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το