Άρθρα

Ενός ανδρός η σοφία…

Του Παναγιώτη Κωνσταντινίδη

Ο ανόητος θεωρεί τον εαυτό του σοφό, ενώ ο σοφός άνθρωπος θεωρεί τον εαυτό του ανόητο».
¨ William Shakespeare ”

Πρόσφατα παραδόθηκε στην κυκλοφορία και ο τέταρτος στην σειρά κυκλικός κόμβος, αυτός στο Δημαρχείο. Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Βόλου κος Αχιλλέας Μπέος ερωτώμενος για την εμπλοκή που παρουσιάστηκε λόγω επικάλυψης της διατηρητέας γραμμής του ¨Μουτζούρη¨ καταφέρθηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς (κατα την προσφιλή του τακτική) εναντίον δικαίων και αδίκων. Παγιδευμένος στην άγνοια του έκρινε τους πάντες και τα πάντα σύμφωνα με την δική του κλίμακα αξιών και παρέλειψε, όπως πάντα, να κρίνει τον εαυτό του. Και το χειρότερο είναι πως πιστεύει ότι είναι τόσο ανώτερος που προσπαθεί να αντιστρέψει μέχρι και τα επιχειρήματα των μελετητών και των εμπειρογνώμονων.

Από τον Σωκράτη μέχρι τον Δαρβίνο έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες για να προσδιοριστεί τι ξυπνά την ανώτερη συμπεριφορά στους ανθρώπους, η οποία σχεδόν πάντα προέρχεται από μια μεγάλη αίσθηση της εσωτερικής έλλειψης. Μια από τις πιο αποδεκτές θεωρίες είναι το φαινόμενο Dunning Kruger, που υποστηρίζει πως ορισμένοι άνθρωποι είναι εμφανώς ανεπαρκείς σε ορισμένες δραστηριότητες, παρόλα αυτά ισχυρίζονται πως γνωρίζουν τα πάντα, δημιουργώντας το ερώτημα: «Είναι δυνατόν το εν λόγω άτομο να μην αντιλαμβάνεται ότι είναι ανίκανο;»

Σήμερα, το εν λόγω φαινόμενο είναι γνωστό ως Γνωστική Προκατάληψη Ψευδαισθητικής Ανωτερότητας (Cognitive Bias of Illusionary Superiority)

Οι άνθρωποι με αυτό το σύνδρομο πιστεύουν ότι οι ικανότητές τους είναι πολύ υψηλότερες από το μέσο όρο, ακόμη και όταν δεν καταλαβαίνουν για τί ή ποια πράγματα μιλάνε. Δεν κατέχουν την ταπεινοφροσύνη να αναγνωρίσουν την ανάγκη τους για βελτίωση. Και φυσικά δεν αναγνωρίζουν τις δυνατότητες των γύρω τους, ο εγωισμός τους είναι τόσο μεγάλος που τους εμποδίζει.

Η εξέλιξη όμως ατομική και κοινωνική τρέχει με καταγαιστικό ρυθμό. Όμως για να εξελιχθούμε ως άνθρωποι και ως κοινωνία πρέπει να μάθουμε να συμμετέχουμε σε υγιή διάλογο στον οποίο και οι δυο πλευρές έχουν το ίδιο δικαίωμα να εκφράσουν τις απόψεις τους και να ακουστούν.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το