Τοπικά

Ενοικίαση 22 δωματίων για στέγαση φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σημαντικές δράσεις για τη στήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των φοιτητών που προέρχονται από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, θα υλοποιηθούν μέσω προγράμματος μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η δημιουργία κέντρου συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης φοιτητών ΑΜΕΑ, ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και χαμηλών εισοδηματικών τάξεων, η ενίσχυση φοιτητών για την κάλυψη των αναγκών τους σε στέγαση, η ενίσχυση της υπάρχουσας δομής στήριξης ΑΜΕΑ με τη στελέχωσή της από εξειδικευμένο προσωπικό, είναι μερικές από τις δράσεις που προβλέπονται.
Στις αρχές Δεκεμβρίου 2017 με τον συντονισμό του Αναπληρωτή Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, καθηγητή κ. Θανάση Σφουγγάρη υποβλήθηκε για χρηματοδότηση στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΚΤ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης πρόταση που είχε ως γενικό στόχο την ενίσχυση των φοιτητών με ειδικές ανάγκες και των ατόμων που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και σε χαμηλές εισοδηματικές τάξεις για ισότιμη συμμετοχή στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Ο ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου κ. Γιώργος Ιωαννίδης υπέγραψε στις 3 Ιουλίου την ένταξη της Πράξης «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών» με δικαιούχο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο προϋπολογισμός της Πράξης ανέρχεται σε 347.858 ευρώ για τα δύο πρώτα χρόνια.
Η διάρκεια του έργου θα είναι τέσσερα χρόνια και ο συνολικός προϋπολογισμός περίπου 700.000 ευρώ. Το έργο θα υλοποιηθεί με ευθύνη της αναπληρώτριας καθηγήτριας Μάγδας Νικολαραΐζη, του καθηγητή Γιώργου Κλεφτάρα, κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και του δρ. Γιάννη Κλαψόπουλου, διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ενδεικτικά θα υλοποιηθούν οι εξής δράσεις:
1 Ενίσχυση της υπάρχουσας δομής στήριξης ΑΜΕΑ με τη στελέχωσή της από εξειδικευμένο προσωπικό, όπως διερμηνείς ελληνικής νοηματικής γλώσσας, ειδικούς παιδαγωγούς με εμπειρία σε μεταγραφές κειμένων σε γραφή braille και τη δημιουργία διαφοροποιημένου εκπαιδευτικού υλικού για όλες τις κατηγορίες ειδικών μαθησιακών δυσκολιών.
2) Ενίσχυση του εξοπλισμού της δομής με εξειδικευμένα λογισμικά και μηχανήματα που επιτρέπουν την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία σε εκπαιδευτικό υλικό.
3) Δημιουργία κέντρου συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης φοιτητών ΑΜΕΑ, ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και χαμηλών εισοδηματικών τάξεων (ΧΕΤ).
4) Ενίσχυση φοιτητών χαμηλών εισοδηματικών τάξεων για την κάλυψη των αναγκών τους σε στέγαση.
5) Καταγραφή των εξατομικευμένων αναγκών των φοιτητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του Πανεπιστημίου.
6) Διεξαγωγή σεμιναρίων για το προσωπικό του Πανεπιστημίου σχετικά με θέματα προσβασιμότητας.

Ειδικότερα για το θέμα της στέγασης αναφέρεται πως στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι διαπιστωμένο μέσα από τις υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας ότι ο αριθμός των φοιτητών/τριών που αδυνατούν να ξεκινήσουν ως πρωτοετείς ή να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας των ίδιων και των οικογενειών τους, είναι υψηλός και συνεχώς αυξανόμενος. Παράλληλα, έχει καταγραφεί ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών/τριών που με αίτησή του στα Τμήματα που φοιτά, διακόπτει τις σπουδές του, ενώ εκτιμάται ότι πολύ υψηλότερος αριθμός φοιτητών/τριών εγκαταλείπει τις σπουδές του χωρίς επίσημη διακοπή. Η δράση θα επιτρέψει την ενοικίαση 22 δωματίων ξενοδοχείων για τη στέγαση φοιτητών που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και σε χαμηλές εισοδηματικές τάξεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το