Τοπικά

Ένοχος ο Γ. Μουλάς για εξύβριση σε βάρος του Γ. Σούρλα – Αθωώθηκε για τη συκοφαντική δυσφήμηση

Σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή καταδικάστηκε σήμερα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου Γιώργος Μουλάς, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για εξύβριση, μετά από μήνυση που είχε καταθέσει ο πρώην υπουργός και πρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, με αφορμή δηλώσεις του κ. Μουλά σε ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό. Ο κ. Μουλάς κρίθηκε από το δικαστήριο αθώος για την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης

Σύμφωνα με τη μήνυση, ο Γ.Μουλάς μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΕΡΑ και στον τηλεοπτικό σταθμό ASTRA προσέβαλε τον κ. Σούρλα με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Οι Κένταυροι από το Πήλιο σε όλον τον κόσμο», το 2016 στο κινηματοθέατρο “Αχίλλειον”. Ο κ. Σούρλας κατήγγειλε επιθέσεις από τον κ. Μουλά, με ανοίκειους χαρακτηρισμούς όπως: “θεσιθήρας, κωλοτούμπας μια ζωή, διπρόσωπος, εξυβρίζει και μετά καλοπιάνει, γελοίος, αξιοθρήνητος, για τα καραούλια, τυχοδιώκτης (κοιτάει να τη γαζώσει από εδώ και από εκεί)”.

Ενώπιον του δικαστηρίου, ο κ. Σούρλας ανέφερε ότι η προσβολή που δέχθηκε δεν αφορά μόνο το πρόσωπό του αλλά και όλους όσοι τον ψήφιζαν τόσα χρόνια. Σημείωσε ότι η υπόθεση έχει κοινωνική διάσταση, πρόσθεσε ότι εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη και πως όλα αυτά τα χρόνια έχει αγωνιστεί από θέσεις ευθύνης. Ο πρώην υπουργός  είπε επίσης ότι δεν είχε καταφερθεί ποτέ εναντίον της δημοτικής αρχής. “Είχα πει ότι πρέπει να εκλέγονται άνθρωποι με καθαρό μέτωπο και καθαρά χέρια. Δεν είχα πει ποτέ ονόματα”, είπε χαρακτηριστικά.

“Παραμένω Νέα Δημοκρατία” ανέφερε και τόνισε ότι η αντίπαλη πλευρά θέλησε να παρουσιάσει το βιβλίο του ως ευτελούς αξίας. Ο πρώην αντινομάρχης και συνεργάτης του κ. Σούρλα, Βασίλης Χατζόπουλος, δήλωσε στο δικαστήριο ότι “στις συνεντεύξεις του κ. Μουλά ειπώθηκαν άσχημες κουβέντες που δεν έπρεπε να ειπωθούν. Στην εκδήλωση για το βιβλίο είχε διαβαστεί και ο χαιρετισμός του κ. Μουλά”.

Ως μάρτυρες υπεράσπισης του κ. Μουλά κατέθεσαν ο δήμαρχος Βόλου Αχ.Μπέος, ο γενικός γραμματέας Τουρισμού Κ. Λούλης και ο ιδιοκτήτης επιχείρησης Γ. Λεμονής.
Ο Αχ.Μπέος μιλώντας για τον Γ.Μουλά, δήλωσε πως είναι έγκριτος επιστήμονας και οικογενειάρχης και πως ο κ. Σούρλας πρέπει να δέχεται τις κρίσεις ως πρώην πολιτικός. Σημείωσε επίσης πως ο Γ.Σούρλας έχει μένος και προκατάληψη για τον Γ.Μουλά και πως ο πρώην υπουργός έχει μιλήσει επανειλημμένως αρνητικά για τη δημοτική αρχή. Ακόμη ανέφερε πως όσα είχε πει ο κ. Μουλάς ήταν στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο κ. Λούλης πρόσθεσε ότι όσα είχε δηλώσει ο κ. Μουλάς δεν είναι συκοφαντικά και πως ο κ. Σούρλας τον είχε σπιλώσει με ανυπόστατες κατηγορίες.

Στην απολογία του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δήλωσε ότι κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Σούρλα στην εκδήλωση “περί καταβαράθρωσης του πολιτισμού” και πως η παραχώρηση της αίθουσας στο Αχίλλειο για την παρουσίαση του βιβλίου του έγινε με στόχο να γεφυρωθούν οι ταραγμένες προεκλογικά σχέσεις με τον πρώην υπουργό. Ακόμα δήλωσε πως ο κ. Σούρλας παραμένει πολιτικός και πως έχει συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι. “Είχε πει ότι η συνενοχή είναι ενοχή. Διέπραξε η δημοτική αρχή κάποιο έγκλημα;” διερωτήθηκε.

Ο Εισαγγελέας στην αγόρευσή του δήλωσε ότι τον “ξένισαν” όσα διάβασε στη δικογραφία και πως αν κάποιος θέλει να μακροημερεύσει στην πολιτική δεν αναλώνεται σε απαντήσεις. Μίλησε για χαρακτηρισμούς ενός ευπρεπούς προσώπου, οι οποίοι έπληξαν ένα σεβαστό πρόσωπο και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προτείνει την ενοχή του κ. Μουλά. Ακόμη επισήμανε πως ο Βόλος έχει καλό δυναμικό,  αλλά αναλώνεται σε μικροπράγματα.

Δήλωση Γ. Σούρλα

Σε δήλωσή του εξερχόμενος του δικαστηρίου ο κ. Σούρλας ανέφερε: “‘Όσο ζω και αναπνέω θα προσπαθώ με τις δυνάμεις μου να μην ενταχθεί στον πολιτικό διάλογο του τόπου και να μη θεσμοθετηθεί η ύβρης και η συκοφαντία η οποία πλήττει το πολιτικό μας σύστημα. Δεν πρέπει ενταχθεί στο δημόσιο διάλογο αυτή η διαδικασία, των ιδεών της κατασυκοφάντησης, γιατί ο τόπος έχει ανάγκη να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση”.

Δήλωση Γ. Μουλά

Σε γραπτή δήλωσή του ο Γ. Μουλάς έκανε λόγο για πανηγυρική αθώωση του για συκοφαντική δυσφήμιση:
“Κατέρρευσε η προσπάθεια του κ. Σούρλα να με στιγματίσει πολιτικά και ηθικά ως συκοφάντη του. Το Δικαστήριο με έκρινε και με σύμφωνη γνώμη του κ. Εισαγγελέα, ως αθώο της κατηγορίας της συκοφαντικής δυσφήμισης, επειδή έκρινε, ότι τίποτε ψευδές δεν ανέφερα σε βάρος του.
Τούτο δημιουργεί μείζονα ζητήματα πολιτικής ηθικής για τον κ. Σούρλα, ο οποίος προσπάθησε να τεκμηριώσει ποινική ευθύνη σε βάρος μου για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης με εντελώς αβάσιμα στοιχεία. Δημιουργεί, επίσης και άλλα ζητήματα νομικής του πλέον ευθύνης, εξ αιτίας της κακόβουλης κατά το σκέλος αυτό μήνυσης σε βάρος μου.
Αναφορικά, με το αδίκημα της εξύβρισης, για το οποίο καταδικάσθηκα, παρά την αντίθετη, διαφορετική πρόταση του εισαγγελέα (απαλλακτική), η μοναδική εξήγηση είναι ότι εκτιμήθηκαν από το Δικαστήριο, ως υπερβολικές κάποιες εκφράσεις μου, του τύπου, ότι «είναι για τα καραούλια».
Άσκησα έφεση, επειδή ακράδαντα πιστεύω, όπως και ο κ. Εισαγγελέας, ότι αυτού του είδους αξιολογικές κρίσεις πρέπει να γίνονται ανεκτές από τους πολιτικούς και δεν συνιστούν αδίκημα.
Θεωρώ βέβαιη την απαλλαγή μου από το Εφετείο και για αυτό το αδίκημα, εν όψει της πάγιας νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Επιφυλάσσομαι να ερευνήσω με τους νομικούς μου συμβούλους την τυχόν ευθύνη του κ. Σούρλα λόγω της υποβολής σε βάρος μου αβάσιμης μήνυσης για την οποία αθωώθηκα”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το