Κόσμος

Ενοχλημένο το Βερολίνο από τις απειλές του Ερντογάν

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Την έντονη ενόχληση του Βερολίνου έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για «μπλόκο» στην συμφωνία για το προσφυγικό σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η απελευθέρωση της βίζας για τους πολίτες της Τουρκίας.

Νωρίτερα σήμερα, ο «σουλτάνος» κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν έχει εκταμιεύσει την οικονομική βοήθεια που είχε υποσχεθεί ούτε είχε απελευθερώσει τις θεωρήσεις στα τουρκικά διαβατήρια.
Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που η συμφωνία για τις βίζα δεν προχωρήσει σύντομα τότε η Άγκυρα θα σταματήσει να τηρεί το κομμάτι της συμφωνίας με την Ε.Ε. για το προσφυγικό που την αφορά.
Αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφυγες που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία δεν θα επιστρέφουν στη χώρα ενώ παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι η Άγκυρα θα σταματήσει να κυνηγάει τους δουλέμπορους.
«Εμείς προστατεύουμε την Ε.Ε. δίνοντας στέγη σε 3 εκατομμύρια Σύρους και Ιρακινούς» ισχυρίστηκε σήμερα ο κ. Ερντογάν, μιλώντας σε συνέδριο επενδυτών στην Άγκυρα. «Λυπάμαι αλλά δεν είμαστε μια χώρα που μπορείτε να διατάζετε» τόνισε. Πριν από μερικές ημέρες, αντίστοιχες «απειλές» είχε εξαπολύσει και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ζήτησε σαφές χρονοδιάγραμμα για την άρση των βίζα.

 
Η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει από χτες ότι το ζήτημα αυτό δεν θα προχωρήσει εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει πρώτα τις πέντε τελευταίες προϋποθέσεις που απαιτούνται. Το απόγευμα της Τρίτης, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την απελευθέρωση των θεωρήσεων. «Εξαρτάται από την Τουρκία εάν θα υπάρξει απελευθέρωση της βίζας ή όχι.
Η Γερμανία και η Ευρώπη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκβιάζονται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκάμπριελ, ο οποίος παράλληλα χαιρέτισε την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την μετάδοση ομιλίας του Ερντογάν σε διαδήλωση υποστηρικτών του στην Κολωνία την Κυριακή. Η απόφαση αυτή εξόργισε τον «σουλτάνο», και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον Γερμανό επιτετραμμένο στην Άγκυρα για εξηγήσεις.
Αντίστοιχες δηλώσεις και από τον Γερμανό ΥΠΕΞ
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο οποίος χαρακτήρισε «παράλογο» το ενδεχόμενο η Τουρκία να εκβιάσει την Ε.Ε. με μέσο πίεσης τη συμφωνία για το προσφυγικό.
Επισημαίνει ακόμη ότι οι αφίξεις προσφύγων στα ελληνικά νησιά δεν έχουν αυξηθεί, ενώ επαναλαμβάνει πως σε περίπτωση επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία, θα ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 
«Αυτό που ισχύει είναι ότι υπάρχουν όροι για την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας και είναι γνωστοί σε όλες τις πλευρές. Η Τουρκία ανέλαβε την υποχρέωση να κάνει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να εκπληρώσει αυτούς τους όρους. Κάτι τέτοιο όμως αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει και η Τουρκία έχει ακόμη δουλειά μπροστά της», δηλώνει ο κ. Στάινμαγιερ σε συνέντευξή του στην Rheinische Post και παραπέμπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όπως λέει, θα ελέγξει ακριβώς το εάν και πότε η Τουρκία πληροί τις προϋποθέσεις.
«Είναι σαφές ότι είναι προς το συμφέρον και της ΕΕ αλλά και της Τουρκίας να καταλήξουμε σε μια κοινή λύση. Δεν έχει τώρα νόημα να θέτει ο ένας στον άλλον τελεσίγραφα και να απειλεί», αναφέρει και διευκρινίζει ότι ο ίδιος δεν θέλει να συμμετάσχει σε εικασίες περί Σχεδίων Β σε περίπτωση που η Τουρκία υπαναχωρήσει από την συμφωνία. «Πρέπει να παραμείνουμε σε ό,τι έχει συμφωνηθεί. Αυτό σημαίνει συγκεκριμένα: η ΕΕ διαθέτει πόρους για την στέγαση και την εκπαίδευση των προσφύγων στην Τουρκία και η Άγκυρα φροντίζει αυτούς τους ανθρώπους εκεί», εξηγεί και επαινεί την Τουρκία γα τις ως τώρα προσπάθειές της στο προσφυγικό.

 
«Δέχτηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα έναν εξαιρετικά υψηλό αριθμό προσφύγων. Για αυτό τον άθλο οι Τούρκοι αξίζουν σεβασμό. Αυτό χάνεται κάπως εδώ στη συζήτηση», σημειώνει.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες που θέλουν των αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στα ελληνικά νησιά να έχει αυξηθεί, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι ο αριθμός των αφίξεων στα ελληνικά νησιά «δεν έχει αλλάξει, παραμένει σε χαμηλό επίπεδο» και προσθέτει ότι «δεν διαφαίνεται καμία τάση προς τα πάνω».
Σε ό,τι αφορά στις εκκαθαρίσεις που πραγματοποιεί η τουρκική κυβέρνηση στο δημόσιο, τις φυλακίσεις δημοσιογράφων, την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε ακαδημαϊκούς και το αν αυτή η συμπεριφορά συνιστά επαρκή λόγο διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ο κ. Στάινμαγιερ υποστηρίζει ότι «το να κόβεις συνδέσμους αποτελεί το χειρότερο μέσο άσκησης πολιτικής» και διευκρινίζει: «Είμαστε σαφείς στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε απέναντι στην Τουρκία… Όπου υπάρχουν διαφορές απόψεων, τις επικοινωνούμε με κάθε σαφήνεια».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το