Τοπικά

Εννιά νεογνά από μητέρες με κορωνοϊό

 

Εννιά ήταν τα παιδιά που γεννήθηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου την τελευταία διετία από μητέρες που ήταν θετικές στον κορωνοϊό, με τα ίδια, όμως, τα νεογνά να είναι αρνητικά στον ιό.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, όπου διευθύντρια είναι η κ. Αναστασία Αναστασίου – Κατσιαρδάνη και η οποία είχε την επίβλεψη. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από γιατρούς της Παιδιατρικής.
Η μελέτη αφορούσε τα νεογνά που γεννήθηκαν από μητέρες οι οποίες είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και εξέταζε ποια ήταν η έκβασή τους.
Και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τα δύο προηγούμενα χρόνια η πανδημία ήταν σε έξαρση επηρεάζοντας και τις εγκυμονούσες, πόσο μάλλον αυτές που ήταν θετικές στον ιό και εκείνες τις μέρες γέννησαν κιόλας.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως από τις 1.200 περίπου μητέρες που γέννησαν σε δύο χρόνια στο Νοσοκομείο, μόλις οι εννιά ήταν αυτές που τεκνοποίησαν ούσες θετικές στον κορωνοϊό. Ωστόσο, τα ίδια τα νεογνά ήταν αρνητικά.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη «με την έξαρση της Covid-19 λοίμωξης τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στις εγκύους, έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και περιστατικά νεογνικής λοίμωξης. Η πιθανότητα περιγεννητικής λοίμωξης δεν ξεπερνά το 2%, χωρίς να υπάρχουν επαρκή δεδομένα για το αν η μετάδοση συμβαίνει ενδομήτρια ή μετά τον τοκετό με την επαφή της μητέρας με το νεογνό.
Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τους ηλεκτρονικούς φακέλους των νεογνών που νοσηλεύτηκαν στο Τμήμα Βρεφών και Προώρων του Δευτεροβάθμιου Νοσοκομείου Βόλου κατά
το διάστημα 03/2020 – 03/2022.
Καταγράφηκαν εννιά νεογνά (6 αγόρια και 3 κορίτσια) γεννηθέντα από SARS-CoV-2 θετικές μητέρες, διαγνωσμένες κατά 77% πριν τον
τοκετό και κατά 22% 1-3 24ωρα μετά. Όλα τα νεογνά ήταν τελειόμηνα, γεννηθέντα με καισαρική τομή (66,6%) και με φυσιολογικό τοκετό (33,3%) στις περιπτώσεις όπου η μητέρα δεν είχε ακόμα θετική PCR. Εισήχθησαν αμέσως μετά τον τοκετό είτε για παρακολούθηση λόγω πιθανής Covid-19 λοίμωξης (88%) είτε λόγω αναπνευστικής δυσχέρειας (22%). Το 66% παρέμειναν ασυμπτωματικά, ένα εμφάνισε αναπνευστική δυσχέρεια με ανάγκη χορήγησης O2 και δύο παρουσίασαν σιτιστικά προβλήματα. Το 22% εμφάνισε αυξημένη CRP (δείκτης λοίμωξης), ένα χρειάστηκε ακτινογραφία θώρακος, ενώ στο 55%
χορηγήθηκε ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή. Παρέμειναν σε θερμοκοιτίδα απομόνωσης, με μέση διάρκεια νοσηλείας τα έξι 24ωρα και λήφθηκε PCR το 1ο και 4ο 24ωρο ζωής, που ήταν αρνητική. Οι μητέρες είχαν ενδοιασμούς να παραλάβουν τα νεογνά ούσες ακόμη, θετικές στον ιό, οπότε αυτά εξήλθαν όταν αυτές ή κάποιος φροντιστής είχε αρνητική PCR.
Στη μελέτη τονίζεται πως παρότι η περιγεννητική λοίμωξη από Covid-19 είναι σπάνια, η στενή παρακολούθηση της ευαίσθητης ηλικιακά ομάδας των νεογνών είναι ύψιστης σημασίας. Δεν είναι ακόμη αποδεκτό στον ελληνικό πληθυσμό η μητέρα με Covid-19 λοίμωξη να φροντίζει το νεογνό έστω και με μέτρα υγιεινής τις πρώτες ημέρες ζωής».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το