Πολιτισμός

Εννέα βιωματικές ιστορίες στο βιβλίο του Θεοδόση Καρβουναράκη που παρουσιάστηκε χθες στον Βόλο 

Την πρώτη του λογοτεχνική απόπειρα παρουσίασε χθες ο Βολιώτης πανεπιστημιακός καθηγητής κ. Θεοδόσης Καρβουναράκης σε αίθουσα του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το βιβλίο έχει τίτλο «Προηγούμενα επεισόδια» (εκδόσεις Θύραθεν), μια συλλογή αυτοβιογραφικών διηγημάτων, που αρχίζει από τη δεκαετία του ’70 έως τη Μιννεάπολη των ΗΠΑ του 2018.

Το βιβλίο αποτελείται από εννέα βιωματικές ιστορίες που «ταξιδεύουν» τον αναγνώστη από τον Βόλο της δεκαετίας του ’70 έως τη Μιννεάπολη των ΗΠΑ του 2018 και μία μαρτυρία για τον πατέρα του συγγραφέα από τον στρατό, μετά την Κατοχή.
Ο καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και συγγραφέας του βιβλίου κ. Θεοδόσης Καρβουναράκης ανέφερε πως πρόκειται για το πρώτο λογοτεχνικό του βιβλίο, αφού έχει γράψει αρκετά επιστημονικά βιβλία στον κλάδο του. «Μια συλλογή διηγημάτων που είναι βιωματικά και αποτελούν είτε προσωπικές μου εμπειρίες είτε τις έχω ζήσει από μαρτυρίες φίλων και κοντινών μου ανθρώπων».

Ο ίδιος εξήγησε ότι το βιβλίο αποτελείται από διάφορα επεισόδια της ζωής του ή πράγματα που ξετυλίχθηκαν δίπλα του ή γύρω του από τα χρόνια που ήταν φοιτητής, τη δεκαετία του ’70, μέχρι και πρόσφατα, έως την περιπλάνησή του σε διάφορα σημεία της γης: «Επεισόδια από τον Βόλο ως φοιτητής, από τα καλοκαίρια που περνούσα στην πόλη, από την Αθήνα, από την Αγγλία που σπούδασα, από τις ΗΠΑ, όπου έζησα, παντρεύτηκα και πέρασα αρκετά χρόνια, και από τη Θεσσαλονίκη, που κατέληξα ως καθηγητής, πόλη στην οποία ζω τα τελευταία χρόνια».
Ο κ. Καρβουναράκης σημείωσε ότι είχε πάντα την επιθυμία να δοκιμάσει τη λογοτεχνική γραφή και πίστεψε ότι έχει αρκετές ιστορίες από τη ζωή του, που θα ήταν ενδιαφέρουσες: «Ήθελα να δώσω μέσω των ιστοριών τις απόψεις μου για τη ζωή, να ψυχαγωγήσω τον κόσμο και να δοκιμάσω επίσης την επίκληση των συναισθημάτων του κοινού, πέρα από την ορθολογική προσέγγιση των πραγμάτων που είναι η επιστήμη».

Για το βιβλίο, εκτός από τον συγγραφέα, μίλησαν ο καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας και Θεωρίας και πρόεδρος του Οικονομικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας κ. Μαρίτα Παπαρούση. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η φιλόλογος κ. Μπιμπή Σταθοπούλου – Στράκα, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η εκπαιδευτικός και αρθρογράφος λογοτεχνίας κ. Χαριτίνη Μαλισσόβα. Την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου πλαισίωσαν μουσικά με τα βιολιά τους η κ. Θεοφανώ Μπατσκίνη και ο κ. Εμμανουήλ Μελετιάδης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το