Πολιτισμός

Εννέα πόλεις στον χώρο και τον χρόνο μέσα από το νέο βιβλίο του Ιωάννη Φίκα

Παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα το νέο βιβλίο του Ιωάννη Φίκα «Η πόλη στον χώρο και τον χρόνο» (εκδόσεις «Μιχάλη Σιδέρη») από το Τοπικό Τμήμα Βόλου του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού στην Εστία του Τ.Τ. Βόλου του ΣΕΟ.
Χαιρετισμούς απηύθυναν η κ. Κατερίνα Χαριτάκη, πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος Βόλου του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, και ο κ. Γιώργος Καλτσογιάννης, αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας.
Το νέο βιβλίο του Ιωάννη Φίκα «Η πόλη στον χώρο και τον χρόνο» είναι μια διαφορετική προσέγγιση των εμβληματικών πόλεων που καθόρισαν την Ιστορία μέσα από δράσεις που αφορούν στην τέχνη, τον πολιτισμό, την πολιτική.
Ο κ. Ιωάννης Φίκας, καθηγητής Φιλοσοφίας, τόνισε ότι «το βιβλίο είναι ένα πολιτιστικό ταξίδι σε εννέα πόλεις και συγκεκριμένα στις Θήβες της αρχαίας Αιγύπτου, στην Αθήνα, στη Ρώμη, το Παρίσι, τη Φλωρεντία, το Λονδίνο, την Πράγα, τη Βενετία, τη Βιέννη».

Παρουσιάστηκε χθες το βιβλίο «Η πόλη στον χώρο και τον χρόνο» στην Εστία του Τοπικού Τμήματος Βόλου του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού

Όπως ανέφερε ο συγγραφέας, έχει ο ίδιος επισκεφτεί και φωτογραφίσει όλες αυτές τις πόλεις και το βιβλίο συνδυάζει τη φιλοσοφία μαζί με την τέχνη και την πολιτική. «Το βιβλίο παρουσιάζει σε κάθε πόλη τα κύρια στοιχεία τέχνης που είναι η αρχιτεκτονική, ζωγραφική και μουσική, τη φιλοσοφία σε πόλεις όπως είναι η Αθήνα, η Ρώμη, το Λονδίνο και η Φλωρεντία, καθώς και στοιχεία πολιτικής ιστορίας από τις Θήβες της αρχαίας Αιγύπτου, την Αθήνα με τον Περικλή και τον Σόλωνα και τη Ρώμη» εξηγεί ο κ. Ιωάννης Φίκας.
«Το βιβλίο προέκυψε από τις σκέψεις στα πνευματικά αυτά κέντρα που προκάλεσαν το ενδιαφέρον, για να μπορέσω να γνωρίσω καλύτερα την ψυχή της πόλης, για αυτό επικεντρώθηκε στη φιλοσοφία, την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική. Είναι κάποια στοιχεία, τα οποία οδηγούν τον επισκέπτη όχι μόνο ως τουρίστα να δει επιφανειακά μια πόλη, αλλά να μπει στην ψυχή της πόλης» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κ. Κατερίνα Χαριτάκη, πρόεδρος του ΤΤ Βόλου του ΣΕΟ, με τον συγγραφέα και καθηγητή Φιλοσοφίας κ. Ιωάννη Φίκα

Όσον αφορά στην ερώτηση πώς προέκυψε ο τίτλος του βιβλίου ο κ. Ιωάννης Φίκας απάντησε πως «ο χώρος έχει να κάνει με την αρχιτεκτονική. Βλέπουμε μέσα από το βιβλίο την αρχιτεκτονική των Θηβών της αρχαίας Αιγύπτου, της Αθήνας, του Παρισιού. Ο χρόνος έχει να κάνει με τις γιορτές, που αναφέρονται στο βιβλίο, και οι οποίες γίνονταν στις πόλεις αυτές, όπως στις Θήβες και την Αθήνα. Ο χρόνος λοιπόν που καθιερώθηκαν αυτές οι γιορτές και ένωναν την τοπική κοινωνία της εποχής εκείνης».
Ο Ιωάννης Φίκας είναι executive director for New Program Research στο Αμερικανικό Κολέγιο Αθηνών. Είναι διδάκτορας φιλοσοφίας και έχει διδάξει Φιλοσοφία της Αναγέννησης στο μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Αθηνών (2001 – 2008). Είναι συγγραφέας βιβλίων με φιλοσοφικό και ανθρωπολογικό περιεχόμενο. Πρόκειται για τα βιβλία «Τζιορντάνο Μπρούνο», εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα 2000, «Μύθοι και Επικοινωνίες», εκδόσεις Νίκας / Ελληνική Παιδεία 2003, «Τέχνη και Πολιτισμός του αρχαίου κόσμου», εκδόσεις Καρακώστογλου 2005, «Μονοπάτια Τέχνης και Σοφίας», εκδόσεις Νίκας / Ελληνική Παιδεία 2010, επανέκδοση του «Τζιορντάνο Μπρούνο», εκδόσεις Νίκας / Ελληνική Παιδεία 2012, «Ο κόσμος, η πόλη και ο άνθρωπος», εκδόσεις Νίκας / Ελληνική Παιδεία 2015, «Philosophy and Lieadership», εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη 2017.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το