Άρθρα

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου

Του Θανάση Κουντουρά*

Μέρος τρίτο

 Στο σημερινό 5ο, κατά σειρά, άρθρο μου, θα ασχοληθώ με τις διατροφικές ιδιότητες των φρούτων. Με τα φρούτα της ελληνικής γης, που δόξα τω Θεώ, έχουμε ως χώρα, αλλά και ως περιοχή πολλά και εκλεκτά. Με τα φρούτα της ελληνικής γης, τα οποία λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας της χώρας μας, είναι πάρα πολύ νόστιμα, καθώς επίσης και με πολλά θρεπτικά συστατικά και με πολύ ωφέλιμα συστατικά, για τον οργανισμό του ανθρώπου κάθε ηλικίας. (Από ενός έως 100 χρόνων!).
Τα φρούτα, παράλληλα είναι και μια εύγεστη δροσιστική τροφή, για όλες (πάλι) τις ηλικίες.
(Σημείωση: Όλα τα παρακάτω αναφερόμενα φρούτα, είναι, κατά τη γνώμη μου, μια πολύ μεγάλη αντιπροσωπευτική κατηγορία ελληνικών φρούτων. Η παρακάτω αναφερόμενη σειρά των φρούτων έχει σχέση με την εποχή κατανάλωσής τους, ως ώριμα φρούτα)!

Διατροφικές ιδιότητες φρούτων

  1. Τα κεράσια. Περιέχουν: Βιταμίνη C, ωφέλιμα για τον οργανισμό Μεταλλικά Στοιχεία (Μαγνήσιο, Κάλλιο, Θείο), φυτικές διαιτητικές ίνες, φυτοθρεπτικά (Φλαβονοειδή, Καροτενοειδή, Φαινολικά οξέα).

Δράσεις: Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μείωση κινδύνου οξείας αρθρίτιδας, λειτουργούν ως «καθαρτικά» για τα έντερα του ανθρώπου.

  1. Τα βερίκοκα. Ως ώριμα φρούτα, περιέχουν: Βιταμίνες (Β, C, E), Μεταλλικά Στοιχεία (Σίδηρο, Κάλιο, Άζωτο, Ασβέστιο), Φυτικές διαιτητικές ίνες (Κυτταρίνη), Φυτοθρεπτικά (Καροτενοειδή), Οξέα (Μηλικό, Κιτρικό, Τρογικό). (Σημείωση: Τα αποξηραμένα βερίκοκα περιέχουν: Λιγότερη βιταμίνη C, αλλά περισσότερο Σίδηρο, φυτικές ίνες και Καροτενοειδή). Τα βερίκοκα ευνοούν τη διατήρηση της πίεσης και της χοληστερίνης σε υγιή επίπεδα, λειτουργούν ως «καθαρτικά» του οργανισμού και ως ευνοϊκά για τη δυσκοιλιότητα για άτομα με αναιμία. Έχουν μικρό βαθμό θερμίδων (100 γρ. βερίκοκα «δίνουν» 44 θερμίδες).
  2. Τα δαμασκηνοειδή. Ως ώριμα φρούτα περιέχουν: Βιταμίνες (C, A, K, B3), Φυτικές διαιτητικές ίνες, Μεταλλικά Στοιχεία (Σίδηρο, Ασβέστιο), Φυτοθρεπτικά (Φλαβονοειδή, Ανθοκυανίνες). Τα δαμάσκηνα λειτουργούν πολύ θετικά στη δυσκοιλιότητα, στον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε περιπτώσεις τοξιναιμίας και αιμορροΐδων. Έχουν σχετικά καλό βαθμό θερμίδων (100 γρ. δαμασκηνοειδών «δίνουν» 40-60 θερμίδες, ανάλογα με την ποικιλία δαμάσκηνο). Αν και ορισμένες ποικιλίες δαμασκηνιάς έχουν πιο αυξημένες θερμίδες, λόγω αυξημένων / πλούσιων φρουτοσακχάρων, εν τούτοις είναι πολύ καλά για την υγεία του ανθρώπου.
  3. Τα ροδάκινα. Περιέχουν: Ως ώριμα φρούτα, Βιταμίνες C και Β3 (Νιασίνη), πλούσια ποσότητα Μεταλλικών Στοιχείων (Κάλιο, Σίδηρο, Μαγνήσιο, Φώσφορο, Ασβέστιο, Νάτριο), Διαιτητικές ίνες, Φυτοθρεπτικά (Καροτενοειδή), Κιτρικά και Μηλικά άλατα. Η Νιασίνη μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, η οποία δίνει ενέργεια. (Σημείωση: Όταν τα ροδάκινα τρώγονται μόνα τους, ωφελούν σε όσους υποφέρουν από το συκώτι και τα νεφρά τους). Τα ροδάκινα έχουν μικρό αριθμό θερμίδων (τα 100 γρ. «δίνουν» 40 θερμίδες).
  4. Τα πεπόνια και τα καρπούζια. Περιέχουν: Βιταμίνες (Α, Β, C, E), Μεταλλικά Στοιχεία (Κάλιο, Σίδηρο, Ασβέστιο, Φώσφορο, Μαγνήσιο), Φυτοθρεπτικά (Καροτενοειδή / Λυκοπένιο στα καρπούζια και Β-Καροτίνη στα πεπόνια), Φυτικές διαιτητικές ίνες. Αυτά τα δυο φρούτα είναι πλούσια σε οργανική ευεργετική ζάχαρη και άφθονο φυτικό «αποσταγμένο» νερό (κυρίως τα καρπούζια), το οποίο διαλύει τα άλατα του ανθρώπινου οργανισμού. Έτσι, με τα άφθονα ούρα που δημιουργούνται, αφαιρούν από τα νεφρά και το αίμα διάφορες «δηλητηριώδεις» ουσίες. Και κατά κάποιον τρόπο, ωφελούνται οι περιπτώσεις ρευματισμών, αρθριτικών, αρτηριοσκληρύνσεων, δυσκοιλιότητας, αιμορροΐδων και ασθενειών της κύστεως και της χολής. Επίσης, τρώγοντας πεπόνια και καρπούζια υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιασθούν καρδιοπάθειες και συγκεκριμένες μορφές καρκίνου. Έχουν σχετικά καλό αριθμό θερμίδων (τα 100 γραμ. πεπονιού «δίνουν» 60 θερμίδες, ενώ τα 100 γραμ. καρπουζιού «δίνουν» 40 θερμίδες).
  5. Τα σταφύλια. Ο χυμός του σταφυλιού έχει μια πολύ καλή σύνθεση, γιατί ομοιάζει, περίπου μ’ αυτή του μητρικού γάλακτος. Το σταφύλι περιέχει 10 από τα 16 Μεταλλικά Στοιχεία που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα (Ασβέστιο, Κάλιο, Νάτριο, Χλώριο, Μαγνήσιο, Σίδηρο, Θείο, Μαγγάνιο, Αργίλιο και Πυρίτιο). Επίσης περιέχει Βιταμίνες Α, Β, C και Κ, Φυτικές διαιτητικές ίνες, Φυτοθρεπτικά (Φλαβονοειδή, Ρεβεστρόλη, τα οποία βρίσκονται στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών και στο κόκκινο κρασί καταπολεμούν τις φλεγμονές, τη θρόμβωση και την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης). Επίσης, τα σταφύλια διαλύουν και απορρίπτουν τις τοξίνες και τα επικίνδυνα άλατα από τον ανθρώπινο οργανισμό, εξασφαλίζοντας την ελαστικότητα των κυττάρων, ενώ παράλληλα διαλύονται παλιές «βρωμιές» από τα τοιχώματα των εντέρων, με αποτέλεσμα τη σχετική εξαφάνιση της δυσκοιλιότητας. Τα σταφύλια λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα, είναι απαγορευτικά για τους πάσχοντες από σάκχαρο και διαβήτη (100 γραμ. σταφυλιών «δίνουν» 70-80 θερμίδες).
  6. Τα αχλάδια. Ως ώριμα φρούτα, είναι πλούσια σε φρουτοσάκχαρα. Περιέχουν βασικά Μεταλλικά Στοιχεία (Ασβέστιο, Κάλιο, Άζωτο, Θείο), είναι πλούσια σε Βιταμίνες B και C, πλούσια σε Φυτικές διαιτητικές ίνες, πλούσια σε Φυτοθρεπτικά (Φλαβονοειδή / Ανθοκυανίνες, Φαινολικά οξέα). Τα αχλάδια «ξεκουράζουν» το πεπτικό σύστημα, τονώνουν το συκώτι, μειώνουν τη δυσκοιλιότητα, βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης, ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα. (Σημείωση: Για να μας ωφελήσουν – όσο το δυνατόν περισσότερο – πρέπει να τρώγονται όπως όλα τα φρούτα μόνα τους, ώριμα, σε ξεχωριστό γεύμα και όχι σαν επιδόρπιο. Τα 100 γρ. αχλαδιού «δίνουν» 50 θερμίδες).
  7. Τα μήλα. Ως ώριμα φρούτα, είναι ένας ουσιαστικός προστάτης της υγείας μας. Περιέχουν πολλά Μεταλλικά Στοιχεία (Ασβέστιο, Φώσφορο, Σίδηρο, Κάλιο), είναι πλούσια σε Βιταμίνες Α, C και Βιοτίνη, σε Φυτικές διαιτητικές ίνες, σε Φυτοθρεπτικά (Φλαβοειδή, Φαινολικά οξέα, Πηκτίνη κ.ά.). Τα μήλα προστατεύουν από την άνοια, ελαττώνουν την κακή χοληστερίνη στο αίμα, μειώνουν τον κίνδυνο από πολλούς καρκίνους (πνευμόνων, παχέως εντέρου, προστάτη). Επίσης βοηθούν στην πέψη και την καύση του λίπους (μείωση του διαβήτη τύπου 2, μείωση αύξηση του ανεπιθύμητου βάρους μας). (Σημείωση: Λόγω της υπάρχουσας πηκτίνης, έχουμε θετικό επηρεασμό στο μεταβολισμό της γλυκόζης, δηλαδή έχουμε χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα μήλα έχουν μικρό βαθμό θερμίδων (100 γραμ. μήλων «δίνουν» 40-45 θερμίδες).
  8. Τα πορτοκάλια. Είναι τα «χρυσά μήλα των Εσπερίδων», τα «χρυσά δώρα» που η φύση μας χάρισε απλόχερα! Τα πορτοκάλια, είναι η καλύτερη και πλουσιότερη φυσική πηγή βιταμινών Α, Β, Ε, Φολικού οξέως και φυσικά της βιταμίνης C, σε πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα. Επίσης ο χυμός του πορτοκαλιού περιέχει πολλά Μεταλλικά Στοιχεία (Κάλιο, Ασβέστιο, Φώσφορο, Μαγγάνιο, Σίδηρο, Μαγνήσιο, πολλά Φυτοθρεπτικά, Καροτενοειδή, Φυτοστερόλες, Φλαβονοειδή, Ανθοκυανίνες). Έτσι, τα πορτοκάλια, έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθούν να διορθωθούν κυτταρικές βλάβες που οδηγούν σε γήρανση και αρρώστιες, προστατεύουν (εν τινί μέτρο), από ιώσεις, κρυολογήματα, καρδιοπάθειες, υπέρταση, αρθριτικά, καθώς και από πολλές μορφές καρκίνου.

(Σημείωση: Στο επόμενο άρθρο μου θα αναφερθώ στις διατροφικές ιδιότητες των λαχανικών που άφθονα καλλιεργούνται και υπάρχουν στη χώρα μας).

*Ο Θ. Κουντουράς είναι γεωπόνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το