Τοπικά

Ενίσχυση των γυναικείων αγροτοτουριστικών συνεταιρισμών Μαγνησίας ζητεί ο Χρ.Μπούκωρος

Την ανάγκη ενίσχυσης των γυναικείων συνεταιρισμών του νομού που επλήγησαν από την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού ζητεί με αναφορά που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, μετά από σχετική επιστολή που έλαβε από τους Γυναικείους Αγροτοτουριστικούς Συνεταιρισμούς Μαγνησίας.
Όπως επισημαίνει στην αναφορά του ο Χρήστος Μπουκώρος, «οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται σε αγροτουριστικούς ξενώνες, καταστήματα εστίασης ή έχουν ως δραστηριότητα την παραγωγή και εμπορία αγροτικών μεταποιημένων προϊόντων (γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, πίτες, κουλουράκια κλπ), επλήγησαν σημαντικά από την πανδημία του κορωνοϊού, λόγω της αναστολής λειτουργίας τους.
Ωστόσο, οι συνεταιρισμοί αυτοί αδυνατούν να ενταχθούν στο πλαίσιο χορήγησης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, λόγω της νομικής τους μορφής, με αποτέλεσμα να τίθεται σοβαρό ζήτημα βιωσιμότητά τους.

Επίσης, αξίζει να επισημανθεί ότι στους Γυναικείους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς προσφέρουν την εργασία τους τα ίδια τα μέλη τους, δηλαδή αγρότισσες της περιοχής. Οι γυναίκες αυτές απασχολούνται περιστασιακά στους συνεταιρισμούς, είναι μέλη τους και αμείβονται για την απασχόλησή τους με απόδειξη δαπάνης από το συνεταιρισμό. Οι αμοιβές που λαμβάνουν για την εργασία που παρέχουν είναι ανεξάρτητες από τυχόν κέρδη ως μέλη του συνεταιρισμού και εντάσσονται στην κατηγορία φορολόγησης εισοδήματος από μισθωτή εργασία. Εξαιτίας λοιπόν του ιδιότυπου τρόπου απασχόλησης των γυναικών στους συνεταιρισμούς και καθώς δεν υφίσταται μόνιμη εξαρτημένη σχέση εργασίας μεταξύ του φορέα -εργοδότη και του μέλους-εργαζόμενου, αδυνατούν να λάβουν την αποζημίωση του ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο ΚΑΔ του συνεταιρισμού συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το