Άρθρα

«Ενισχυμένα» Τ-κύτταρα ρίχνουν οι επιστήμονες στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό

Της Ελένης Καραγιάννη

Οι επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να αρχίσουν να δοκιμάζουν μια θεραπεία που ελπίζεται ότι θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του Covid-19 στους πιο σοβαρά ασθενείς.
Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι με την πιο σοβαρή μορφή της νόσου έχουν εξαιρετικά χαμηλό αριθμό ανοσοκυττάρων που ονομάζεται Τ-κύτταρο. Τα Τ-κύτταρα καθαρίζουν τη μόλυνση από το σώμα.
Η κλινική δοκιμή θα αξιολογήσει εάν ένα φάρμακο που ονομάζεται ιντερλευκίνη 7, γνωστό ότι ενισχύει τον αριθμό των κυττάρων Τ, μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση των ασθενών.
Έχουν εξετάσει τα ανοσοκύτταρα στο αίμα 60 ασθενών Covid-19 και βρήκαν μια εμφανή συντριβή στον αριθμό των Τ-κυττάρων.
Ο καθηγητής Adrian Hayday από το Crick Institute είπε ότι ήταν «μεγάλη έκπληξη» να δούμε τι συνέβαινε με τα ανοσοκύτταρα.
Προσπαθούν να μας προστατεύσουν, αλλά ο ιός φαίνεται να κάνει κάτι που τραβάει το χαλί από κάτω τους, επειδή ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά.
Σε μια σταγόνα αίματος μικρολίτρων (0,001 ml), οι φυσιολογικοί υγιείς ενήλικες έχουν μεταξύ 2.000 και 4.000 Τ-κύτταρα, που ονομάζονται επίσης Τ λεμφοκύτταρα. Οι ασθενείς Covid που η ομάδα εξέτασε, είχαν μεταξύ 200-1.200.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτά τα ευρήματα ανοίγουν τον δρόμο για να αναπτύξουν ένα «τεστ δακτυλικών αποτυπωμάτων», με το οποίο θα ελέγξουν τα επίπεδα των Τ-κυττάρων στο αίμα, τα οποία θα μπορούσαν να παρέχουν πρώιμες ενδείξεις για το ποιος θα μπορούσε να νοσήσει σοβαρά.
Αλλά και τη δυνατότητα για μια συγκεκριμένη θεραπεία που θα αντιστρέψει αυτή την πτώση των ανοσοκυττάρων.
Η ιντερλευκίνη 7 έχει ήδη δοκιμαστεί σε μια μικρή ομάδα ασθενών με σήψη και έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει με ασφάλεια την παραγωγή αυτών των συγκεκριμένων κυττάρων.
Ο Manu Shankar-Hari, σύμβουλος κρίσιμης φροντίδας στο Νοσοκομείο Guy’s και St Thomas, είπε: «Ελπίζουμε ότι όταν αυξήσουμε τον αριθμό των κυττάρων οι ιογενείς λοιμώξεις θα εξαλειφθούν».

Η έρευνα έδωσε επίσης πληροφορίες για τους συγκεκριμένους τρόπους, με τους οποίους αυτή η ασθένεια αλληλοεπιδρά με το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο ο καθηγητής Hayday λέει ότι θα είναι ζωτικής σημασίας, καθώς οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αναζητούν κλινικά πολύτιμες πληροφορίες.
Και προσθέτει: «Ο ιός που προκάλεσε αυτήν την εντελώς έκτακτη αλλαγή στη Γη είναι μοναδικός – είναι διαφορετικός. Είναι κάτι άνευ προηγουμένου.
Ο ακριβής λόγος αυτής της διαταραχής – το κλειδί στα έργα του συστήματος Τ-κυττάρων – δεν είναι καθόλου σαφής για εμάς.
Αυτός ο ιός κάνει πραγματικά κάτι ξεχωριστό και η μελλοντική έρευνα – την οποία θα ξεκινήσουμε αμέσως – πρέπει να ανακαλύψει τον μηχανισμό, με τον οποίο ο ιός επιφέρει αυτά τα αποτελέσματα».
Η θεραπεία αυτή που έρχεται στο πλαίσιο μιας κλινικής δοκιμής είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική και δίνει ελπίδα ότι το υπάρχον φάρμακο μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το