Τοπικά

Ενημερωτικές εκδηλώσεις στην Σκιάθο για σημαντικά θέματα σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Μετά από πρόταση του πολιτιστικού συλλόγου “Η Σκιάθος» προς τον οργανισμό “Το Χαμόγελο του Παιδιού», πραγματοποιήθηκε το διάστημα 17-20 Απριλίου σειρά ομιλιών στο Γυμνάσιο και το Λύκειο του νησιού, για περισσότερους από 400 μαθητές, κατά τη διάρκεια των διδακτικών ωρών. Οι ομιλίες αφορούσαν τα θέματα “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο”, “Κακοποίηση-Παραμέληση Παιδιού” και “Ο σχολικός εκφοβισμός”.

Όπως σημειώνουν τα στελέχη του Συλλόγου, «η τουριστική δραστηριότητα λόγω της εποχικότητας και των μεγάλων πληθυσμιακών αλλαγών, σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό οικονομικών μεταναστατών, είτε εποχικών και μόνιμων, είτε εσωτερικής ή εξωτερικής μετανάστευσης, διαταράσσουν τις ισορροπίες της τοπικής κοινωνίας και κατ’επέκταση το οικογενειακό περιβάλλον, με παραβατικές συμπεριφορές σε πολλές περιπτώσεις, για ορισμένες από τις οποίες έχει ενεργήσει “Το Χαμόγελο του Παιδιού”. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την Βάσω Χατζή, ψυχολόγο του τμήματος πρόληψης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών, του οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, σε συνεργασία με τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σκιάθου.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ομιλία ανοιχτή στο κοινό, με θέμα τον ρόλο των γονέων στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης-παραμέλησης παιδιού, την Πέμπτη 19 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου-Λυκείου.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Βάσω Χατζή, η οποία αναφέρθηκε στις δράσεις και στους στόχους του οργανισμού καθώς και στο φαινόμενο της παραμέλησης και κακοποίησης του παιδιού, η Άρια Σεβλιανού, κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Υγείας Σκιάθου και οικογενειακή θεραπεύτρια-MSc ψυχικής υγείας, η οποία τόνισε πως τα προγράμματα πρόληψης θα πρέπει να απευθύνονται στην οικογένεια, στην κοινότητα και στο σχολείο, και πως το σίγουρο είναι ότι η ουδετερότητα στο πρόσωπο της βίας δεν βοηθάει καμία πλευρά, και η Στεφανία Ξυδιά, κοινωνιολόγος ειδική σε θέματα διαχείρισης παιδιών ΑΜΕΑ, που μίλησε για το σπουδαίο έργο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά και άλλων οργανισμών στο θέμα αυτό, την ανάγκη κοινωνικοποίησης των γονέων και την ύπαρξη δυναμικών συλλόγων γονέων στα σχολεία ως μέτρο προστασίας των παιδιών, για τη σωστή χρήση του ίντερνετ τόσο από τους γονείς όσο και από τα παιδιά.
Ακολούθησε συζήτηση με τους γονείς γύρω από τα ζητήματα που τέθηκαν από τις τρεις ομιλήτριες και τονίστηκε η αναγκαιότητα του ρόλου της κοινωνικής λειτουργού στις επαρχίες ως ασπίδας προστασίας πριν μια κατάσταση καταλήξει σε ανώνυμη καταγγελία.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Άγριος ξυλοδαρμός έφηβης – 15χρονη της χτυπούσε το κεφάλι στο πεζοδρόμιο

Ακόμα ένα περιστατικό άγριας βίας μεταξύ ανηλίκων έρχεται στο φως της δημοσιότητας από τις ΗΠΑ,…

13 Μαρτίου 2024

Eλάφι άφησε το δάσος και πήγε να κολυμπήσει στον κόλπο της Γέρας, στη Λέσβο

Το ελάφι φαίνεται να απολαμβάνει την βόλτα του στη θάλασσα και να περπατάει περήφανο και…

13 Μαρτίου 2024

Διαμαρτυρία του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Μαγνησίας για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία

Με αφορμή την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που καθιερώνει το νόμιμο φακελάκι για τα…

13 Μαρτίου 2024

Το Σωματείο Καταστηματαρχών Μηχανών Γραφείου, Επισκευών για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS

Το Σωματείο Καταστηματαρχών Μηχανών Γραφείου, Επισκευών καταθέτει τις ανησυχίες του σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση όσον…

13 Μαρτίου 2024

Να αποφυλακιστούν οι «σερίφηδες» που έβαλαν σε κοντέινερ 13 μετανάστες ζητεί η εισαγγελέας

Την αποφυλάκιση των τριών προσωρινά κρατούμενων, αποκαλούμενων «σερίφηδων» του Έβρου, οι οποίοι κατηγορούνται για μία…

13 Μαρτίου 2024

«Αντίο»

Το τελευταίο «αντίο» στην μαχήτρια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, Σμαρώ Λεφούση, είπε χθες το ΚΚΕ…

13 Μαρτίου 2024