Τοπικά

Ενημέρωση μαθητών του 4ου Γυμνασίου Βόλου για τις εξαρτησιογόνες ουσίες

 

Στις 14/03/2023 εκπρόσωποι από το Κέντρο Πρόληψης Μαγνησίας του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (Ο.Κ.Α.Ν.Α.)-«Πρόταση Ζωής», επισκέφτηκαν το 4ο Γυμνάσιο Βόλου και ενημέρωσαν τους μαθητές της Β΄ τάξης Γυμνασίου σχετικά με το πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί μελλοντικά η χρήση νόμιμων εξαρτησιογόνων ουσιών, όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα, για έναν έφηβο, αλλά και πως μπορεί να απαντήσει ένα νεαρό άτομο αρνητικά σε τέτοιου είδους «προκλήσεις».
Όπως έχει παρατηρηθεί, οι μαθητές του Γυμνασίου συνήθως πειραματίζονται. Θέλουν να δοκιμάσουν νόμιμες εθιστικές ουσίες και να «ενηλικιωθούν» πρόωρα, αφού εκτιμούν πως με τη χρήση τους θα ενταχθούν πιο γρήγορα στον κόσμο των ενηλίκων ή θα γίνουν εύκολα αποδεκτοί από τους συνομηλίκους τους. Αυτούς τους μύθους προσπάθησαν να ανατρέψουν με την παρέμβασή τους οι εκπρόσωποι της <<Πρότασης Ζωής>>, η κα Μυλωνάκη (Ψυχολόγος) και η κα Μητρίτσα (Κοινωνική Ανθρωπολόγος). Στο Γυμνάσιο τα παιδιά βρίσκονται σε μια δύσκολη ηλικία, με συνέπεια να είναι επιρρεπείς σε διάφορες παρεκκλίνουσες συμπεριφορές. Σε αυτό το στάδιο διαμορφώνουν την ταυτότητα και την προσωπικότητά τους και χρειάζονται μια μεγαλύτερη ψυχοκοινωνική στήριξη για να επιλέξουν υγιείς δρόμους στη ζωή τους. Ανταποκρινόμενοι λοιπόν σε αυτή την ανάγκη των μαθητών οι καθηγητές του σχολείου (κα Μαλαμούλη Ε. (ΠΕ02), κα Τσιάνου Π. (ΠΕ02), κα Μπεντίλα Μ. (ΠΕ01) και κα Χαλαστάρα Ι. (ΠΕ02)) στο πλαίσιο της πρόληψης, προσκάλεσαν τις ειδικούς με σκοπό την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση των μαθητών για τις αρχές πρόληψης, την ανάπτυξη των συναισθηματικών, γνωστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων τους και τέλος την ανάπτυξη αντίστασης απέναντι στις εξαρτήσεις και την προώθηση δημιουργικών στάσεων ζωής με αξίες και στόχους στους μαθητές.
Επιπλέον, στις 20/03/2023 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο επίσκεψη του Συλλόγου Θαλασσαιμίας Νομού Μαγνησίας μετά από πρόσκληση της ίδιας ομάδας καθηγητριών. Η πρόεδρος του Συλλόγου Θαλασσαιμίας Ν. Μαγνησίας, κα Λουκάκη Δέσποινα, η ταμίας του Συλλόγου, κα Ταταρίδου Παναγιώτα και η γραμματέας του Συλλόγου, κα Φραντζή Ευδοξία, ενημέρωσαν τους μαθητές όλων των τάξεων για την ασθένεια της Μεσογειακής αναιμίας και την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας, καθώς, όπως τόνισαν, η μόνη μέθοδος αντιμετώπισης της συγκεκριμένης ασθένειας είναι η προσφορά αίματος από τους εθελοντές αιμοδότες. Ο Σύλλογος Θαλασσαιμίας, που είναι από τους ενεργότερους φορείς αιμοδοσίας στο Βόλο, με συνεχείς αιμοδοσίες και ενημερωτικές εκδηλώσεις προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τις ανάγκες των θαλασσαιμικών και να εμφυσήσει την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας κυρίως στα παιδιά, αλλά και ευρύτερα στο κοινωνικό σύνολο. Η κα Λουκάκη υπερτόνισε στους μαθητές τη σημαντικότητα της προσφοράς αίματος τόσο για τους πάσχοντες από τη συγκεκριμένη νόσο, όσο και για τον υπόλοιπο πληθυσμό, π.χ. για τους καρκινοπαθείς, τους πολυτραυματίες των τροχαίων ατυχημάτων, για όσους προγραμματίζουν ένα χειρουργείο κ.λ.π. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης ήταν να ενημερωθούν οι μαθητές για τα πλεονεκτήματα της πραγματικά εθελοντικής αιμοδοσίας, καθώς έτσι θα αντιμετωπιστεί μελλοντικά το πρόβλημα της έλλειψης αίματος που ταλανίζει τη χώρα μας, αφού θα ευαισθητοποιηθούν οι μελλοντικοί πολίτες ώστε να ενεργοποιηθούν στην επίλυση ενός προβλήματος που τους αφορά άμεσα. Ενώ παράλληλος στόχος ήταν να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά ότι η αιμοδοσία είναι η πιο μεγάλη πράξη αλτρουϊσμού και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, μια προσφορά ανώδυνη που γεμίζει τον αιμοδότη με χαρά, καθώς χαρίζει Ζωή στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπό του.
Με την ευκαιρία αυτή, η Διεύθυνση, ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος των Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου θα ήθελαν να ενημερώσουν τους πολίτες του Βόλου ότι στις 6 Απριλίου, από τις 09:00 π.μ. έως τις 12:00 μ. θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Σχολείου (Κοδριγκτώνος με Νεαπόλεως) εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το 4ο Λύκειο Βόλου και την κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας του Αχιλλοπουλείου Νοσοκομείου Βόλου, αλλά και να προσκαλέσουν τους εθελοντές αιμοδότες της πόλης μας να συμμετάσχουν ενεργά, ώστε να γίνουν ζωντανό παράδειγμα προσφοράς στους μαθητές του σχολείου, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία επένδυσης στη ζωή!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το