Τοπικά

Ενημέρωση για πρώτες βοήθειες, ΚΑΡΠΑ και αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας

Πραγματοποιήθηκε χθες στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας η ημερίδα με θέμα «Πρώτες Βοήθειες» στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, την οποία παρακολούθησαν οι μαθητές της Α’ Τάξης με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας επισκέφτηκαν ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, μέλη των οποίων μίλησαν για τις πρώτες βοήθειες και την ΚΑΡΠΑ και τους αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές αντίστοιχα.
Η υπεύθυνη των δράσεων ΜΝΑΕ (Μία Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ) κ. Αγγελική Καμπούρη, εκπαιδευτικός-γραφίστρια στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, τόνισε ότι «αυτές οι δράσεις έχουν να κάνουν κυρίως με την Α’ Τάξη στα Επαγγελματικά Λύκεια και στόχο έχουν την ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών, τις δεξιότητές τους και τη συνεργασία τους με καθηγητές, συμμαθητές και τοπική κοινωνία» για να προσθέσει ότι «ακόμη περισσότερο αποτελούν μία θεσμική υποστήριξη για τη δημιουργικότητα της καινοτομίας και της κοινωνικής ευθύνης».

Σύμφωνα με την ίδια, οι μαθητές με τις πρώτες βοήθειες θα μάθουν χρήσιμες πληροφορίες για το πώς να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις. «Εκτός από αυτή τη δράση, υπάρχουν κι άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες, οι οποίες έχουν να κάνουν με το δημιουργικό διάλειμμα, την αισθητική αναβάθμιση της αίθουσας, τη φύση στην υπηρεσία της ομορφιάς και της υγείας, μία εκπαιδευτική εκδρομή στον Βοτανικό Κήπο της Αθήνας και τέλος μικρά σποτάκια με θέμα «Οχήματα και ασφάλεια»» ανέφερε η κ. Αγγελική Καμπούρη.
Οι δράσεις στο πλαίσιο της Μίας Νέας Αρχής στα ΕΠΑΛ είναι μία συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σκοπός είναι η αναβάθμιση των ΕΠΑΛ. Ο θεσμός άρχισε φέτος σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας, μετά την πιλοτική του εφαρμογή σε σχολεία των Αθηνών.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας κ. Δημήτρης Κόκκινος σημείωσε ότι η ημερίδα γίνεται στο πλαίσιο της Μίας Νέας Αρχής στα ΕΠΑΛ. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία επαφή στα παιδιά με κοινωνικούς φορείς έτσι ώστε η γνώση να είναι πολύπλευρη» πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης στην ημερίδα και για την ανταπόκρισή τους τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.
«Η ημερίδα αφορά στις πρώτες βοήθειες, την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και τους αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές» κατέληξε.

Ο κ. Χάρης Παπαμαρκάκης, διευθυντής Εκπαίδευσης και εκπαιδευτής Πρώτων Βοηθειών στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας, αφού ευχαρίστησε το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας για το κάλεσμα στην ημερίδα, τόνισε ότι η θεματολογία από την πλευρά της ΕΟΔ ήταν η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και ο εξωτερικός αυτόματος απινιδωτής.
«Και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά. Σε μία καρδιακή ανακοπή η ταχεία έναρξη της ΚΑΡΠΑ αποτελεί το άλφα και το ωμέγα μέχρι να έρθει στο περιστατικό το ασθενοφόρο, ώστε να βρει έναν ζωντανό εγκέφαλο. Από την άλλη η εξωτερική αυτόματη απινίδωση μπορεί να ανεβάσει τα ποσοστά επιβίωσης πάνω από το 65%» ανέφερε ο ίδιος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το