Τοπικά

Ενημέρωση για ΚΑΡΠΑ και απινιδωτές σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

Εκδήλωση για την εκπαίδευση των μελών της σχολικής κοινότητας στην παροχή των πρώτων βοηθειών αλλά και την χρήση φορητών-εξωτερικών απινιδωτών, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Μαΐου από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, στην κοινή αίθουσα εκδηλώσεων των 6ου και 8ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου και την Πέμπτη 3 Μαΐου από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, στην κοινή Αίθουσα Εκδηλώσεων των ΕΕΕΕΚ Βόλου και 4ου Γυμνάσιου Ν. Ιωνίας
Η εκδήλωση γίνεται σε συνδιοργάνωση του Γηροκομείου Βόλου και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Βόλου, με έναν επιπλέον στόχο, που αφορά στην βοήθεια και την γνώση που μπορεί να προσφέρει ο νεότερος προς τον μεγαλύτερο σε ηλικία, αλλά και το αντίστροφο.

Ο τίτλος της ενημερωτικής δράσης, είναι «Η ενημέρωση και η εκπαίδευση σώζουν ζωές» και γίνεται με την συνεργασία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων 6ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, 8ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου,ΕΕΕΕΚ Βόλου και 4ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας. Θα γίνουν χαιρετισμοί του προέδρου της Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου Ηλία Κουτσερή και του Αντιπροέδρου του Γηροκομείου Βόλου Ευθύμιου Ζιγγιρίδη. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο στρατιωτικός ιατρός κ. Χαράλαμπος Παρίσης.
Σημειώνεται, ότι θα ακολουθήσουν αρκετές ακόμη ανάλογες εκδηλώσεις, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των διοργανωτών, αλλά και τα αιτήματα που τέθηκαν ή πρόκειται να τεθούν από τις σχολικές κοινότητες. Σημαντικός παράγοντας βέβαια, είναι και η διαθεσιμότητα των συμμετεχόντων, καθώς το πρόγραμμα βασίζεται στην εθελοντική παρουσία και προσπάθεια, ενώ θετικό θεωρείται το γεγονός, ότι και οι εκπαιδευτικοί, στέκονται ένθερμοι υποστηρικτές στην παροχή γνώσης των πρώτων βοηθειών, όπως αποδείχθηκε και σε πρόσφατο σεμινάριο που διοργανώθηκε στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Σεμινάρια και ενημέρωση

Υπενθυμίζεται, ότι από το περασμένο ήδη καλοκαίρι και πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, υπήρξε συνεργασία, με στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση, γονέων, εκπαιδευτικών, αλλά και των ίδιων των μαθητών (συγκεκριμένης ηλικίας), αλλά και την προσφορά της πρώτης φροντίδας υγείας, με αφορμή κάποιο ατυχές περιστατικό σε σχολικούς και όχι μόνο χώρους.
Απαραίτητοι συνοδοιπόροι στην προσπάθεια που ξεκίνησε και η οποία σταδιακά θα κορυφωθεί, με την ελπίδα να υπάρξει σημαντική ανταπόκριση, ακόμη και με την διάθεση φορητών απινιδωτών σε διάφορα σημεία του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, είναι ο Αντιπρόεδρος της «Πρότασης Ζωής» και Αντιπρόεδρος του Γηροκομείου Βόλου Ευθύμιος Ζιγγιρίδης που είχε και την πρωτοβουλία, καθώς και ο στρατιωτικός γιατρός-καρδιολόγος Χαράλαμπος Παρίσης, που εθελοντικά προσφέρει τις υπηρεσίες του.
Στην τελευταία γενική συνέλευση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων εξάλλου, υπήρξε σχετική συνάντηση και ενημέρωση τόσο των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, όσο και εκπροσώπων συλλόγων γονέων, σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να μπουν οι βάσεις, για μία φιλόδοξη ενέργεια που θα αφορά σε πρώτη φάση την εκπαίδευση των μελών της σχολικής κοινότητας στην παροχή των πρώτων βοηθειών και σε απώτερο χρόνο, τη συμβολική παροχή – τοποθέτηση, φορητών απινιδωτών που αν χρειαστεί, μπορεί να σώσουν ζωές.

Όπως τονίστηκε μάλιστα, σε σχολικά συγκροτήματα, υπήρξαν προβλήματα στο παρελθόν, για τα οποία χρειάστηκε να παρέμβουν άμεσα και πριν την παροχή της όποιας άλλης βοήθειας από τους επαγγελματίες της υγείας, άνθρωποι που γνώριζαν την παροχή πρώτης ιατρικής βοήθειας (ΚΑΡΠΑ).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το