Τοπικά

Ενημέρωση αγροτών στα Κανάλια για τις πρακτικές προστασίας της βιοποικιλότητας

Στο πλαίσιο του Έργου “Ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση νέων επιστημόνων, αγροτών και εκπαιδευτικών για τη προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.ΚεΒε.) – KarlaSchool”, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, έγιναν «Workshops ενημέρωσης αγροτών, ομάδων γεωργών και κτηνοτρόφων της περιοχής για την εφαρμογή καλών πρακτικών για την προστασία της βιοποικιλότητας».
Η ενημέρωση έγινε το Σαββατοκύριακο 2 & 3 Μαρτίου, από την εταιρεία Αργοναύτες, στον φιλόξενο χώρο του Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Βοιβηίδος – Κάρλας, στα Κανάλια.
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν: Ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων/λιπασμάτων, Άρδευση – Εξοικονόμηση αρδευτικού νερού, Χρήση ΑΠΕ στη γεωργία, Σχέδια βελτίωσης, Νιτρορύπανση, Βιολογική γεωργία, Δίκτυο NATURA, Χρηματοδοτήσεις, Αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων – εξοπλισμός, Χρήση ΑΠΕ στην κτηνοτροφία, Βιολογική κτηνοτροφία, Βοσκότοποι, Πολλαπλή συμμόρφωση.

Σκοπός ήταν η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, μέσω της ενημέρωσης του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, για τις συνέργειες μεταξύ της περιβαλλοντικής προστασίας και αειφόρου ανάπτυξης με την συνεργασία και την αξιοποίηση των ερευνών, που δίνουν οι νέες τεχνολογίες, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας. Οι συμμετέχοντες βγήκαν πολλαπλά κερδισμένοι, διότι άκουσαν και συζήτησαν για θέματα καινούρια και γνωστά (η επανάληψη μήτηρ μαθήσεως), έμαθαν για νέες εφαρμογές και δυνατότητα αξιοποίησης των «άχρηστων» απορριμμάτων, με την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση για άλλους σκοπούς. Οι παρατηρήσεις τους καταγράφηκαν, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν προς όφελός τους. Το σεμινάριο αυτό είχε επαναληφθεί πέρσι για πενήντα αγρότες (γεωργούς και κτηνοτρόφους).
Η επόμενη δράση είναι η ενημέρωση εκπαιδευτικών το Σαββατοκύριακο 16-17 Μαρτίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το