Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα χρήματα – Τι πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

H ανάρτηση των εκκαθαριστικών του φόρου ακινήτων ΕΝΦΙΑ ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου. Ωστόσο, υπάρχουν ιδιοκτήτες ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ, καθώς αφαιρείται αυτόματα η πίστωση φόρου που δικαιούνται λόγω των δηλώσεων ενοικίων κορονοϊού που έχουν πραγματοποιήσει.

Το Σάββατο στο Taxisnet αναρτήθηκαν περίπου 7,3 εκατομμύρια εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων. Το συνολικό ποσό που βεβαιώθηκε στους φορολογούμενους ανέρχεται σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι τελικά λιγότερο κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια. Ο λόγος είναι ότι οι φορολογούμενοι που υπέστησαν μείωση εισοδήματος λόγω της διοικητικής απόφασης «κουρέματος» των ενοικίων δικαιούνται αποζημίωση από το δημόσιο με τη μορφή της πίστωσης φόρου. Αυτή η πίστωση φόρου για όσους φορολογούμενους τη δικαιούνται έχει αφαιρεθεί αυτόματα από την οφειλή τους στο taxisnet. Εκτός από την πίστωση φόρου λόγω δηλώσεων ενοικίων “Covid” πολλοί φορολογούμενοι δικαιούνται και άλλες εκπτώσεις φόρου, όπως είναι η επιστροφή φόρου εισοδήματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνουν πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων οι φορολογούμενοι που πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να πληροφορηθούν τις οφειλές εκτός ρύθμισης στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του taxisnet, πριν κάνουν την οποιαδήποτε πληρωμή. Κι αυτό, διότι αν έχει πιστωθεί στον λογαριασμό τους η οποιαδήποτε έκπτωση, το ποσό, που θα πρέπει να πληρώσουν, θα είναι χαμηλότερο από αυτό, που εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Πόσα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ εκδόθηκαν:

Το ποσό των 2,55 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν φέτος για τον ΕΝΦΙΑ οι περίπου 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα βασικά χαρακτηριστικά των στατιστικών που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι τα εξής:

  • εκδόθηκαν συνολικά 7.290.430 εκκαθαριστικά. Από αυτά 66.122 αφορούν νομικά πρόσωπα και 7.224.308 αφορούν φυσικά πρόσωπα
  • ο συνολικός φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 2.558.063.124 ευρώ
  • 1.284.890 ιδιοκτήτες απαλλάχθηκαν μερικώς ή ολικώς από τον ΕΝΦΙΑ με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
  • 3.394 ιδιοκτήτες απαλλάχθηκαν από τον ΕΝΦΙΑ επειδή διαμένουν σε μικρά και ακριτικά νησιά

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το