Τοπικά

Ενεργοί Πολίτες: Νίκη στον αγώνα για καθαρό αέρα στον Βόλο

Μια ακόμη νίκη σημειώθηκε χθες στον αγώνα για καθαρό αέρα στην πόλη του Βόλου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ενεργών Πολιτών:

Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου κατέθεσε ο συμπολίτης μας και Δρ. Γεωλόγος κ. Μάρκος Βαξεβανόπουλος μετά από παρέμβαση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων σχετικά με την καύση σκουπιδιών από τη βιομηχανία ΑΓΕΤ Lafarge στον Βόλο και την αδυναμία της Περιφέρειας Θεσσαλίας να την ελέγξει. Αναφέρθηκε η ύπαρξη ενός μόνο μετρητή από την Περιφέρεια ο οποίος κατά παράβαση της ευρωπαϊκής οδηγίας μετράει μόνο δύο ρύπους ενώ θα έπρεπε να μετρά και NOx, SO2 και Ο3. Αναφέρθηκε επίσης ότι οι μετρήσεις σε αέρα και έδαφος είτε δε γίνονται είτε παίρνουν αρκετό χρονικό διάστημα για να ανακοινωθούν στους πολίτες και ότι γενικά υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης του κοινού. Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά για τα ποσοστά βαρέων μετάλλων στις εκπομπές του εργοστασίου, καθώς και το γεγονός ότι η οδηγία της Ευρωπαίκης Ένωσης για αναδιαμόρφωση των καμινάδων εργοστασίων που καίνε σκουπίδια δεν πέρασε στην ελληνική νομοθεσία. Η απάντηση του εκπροσώπου της Κομισιόν προκάλεσε έκπληξη, διότι ψευδώς υποστήριξε ότι οι υπηρεσίες του ελληνικού κράτους μετρούν και τους πέντε υποχρεωτικούς ρύπους και ότι δεν υπάρχει θέμα στον Βόλο. Σκληρή όμως ήταν η απάντηση τριών Ελλήνων ευρωβουλευτών (Γεωργούλη, Κόκκαλη και Αλαβάνου) οι οποίοι υποστήριξαν και περιέγραψαν το έντονο περιβαλλοντικό πρόβλημα του Βόλου, όπως και η δευτερολογία του Βαξεβανόπουλου.
Η Επιτροπή Αναφορών στη συνέχεια όχι μόνο δεν έβαλε το θέμα στο αρχείο, αλλά αντίθετα το παρέπεμψε στην ειδική Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό αποτελεί μια ακόμη νίκη στο μεγάλο ζήτημα της ρύπανσης στον Βόλο και κόντρα σε όλους αυτούς που θέλουν να αποσιωπήσουν το ζήτημα. Ο αγώνας συνεχίζεται σε κάθε επίπεδο. Καλούμε τους πολίτες να μην εφησυχάζουν και να συμμετέχουν σε κάθε δράση ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και να παλέψουν για καθαρό αέρα στην πόλη του Βόλου.

Ο σύνδεσμος της συζήτησης είναι ο εξής:

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στις7 Δεκεμβρίου το 2ο Ιπποκράτειο Ιατρικό Συνέδριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το αναβληθέν, λόγω της κακοκαιρίας Daniel, 2ο Ιπποκράτειο Ιατρικό Συνέδριο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις…

4 Δεκεμβρίου 2023

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο 14ο Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, συμμετείχε στο 14ο Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο…

4 Δεκεμβρίου 2023

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Έπεσε η εξώπορτα θεάτρου ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη παράσταση

Ένα απίστευτο περιστατικό που προβληματίζει για τη συντήρηση των πολιτιστικών χώρων στην Κρήτη σημειώθηκε το…

4 Δεκεμβρίου 2023

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας: “Αφαιρέστε μας 3 βαθμούς και απαγορεύστε μας την είσοδο στις έδρες των ανώνυμων εταιρειών σας”

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας μετά τα όσα διαδραματίστηκαν χθες στο Πανθεσσαλικό στάδιο…

4 Δεκεμβρίου 2023

Εξαρθρώθηκε σπείρα διαρρηκτών με μέλος γνωστό τράπερ – Στα χέρια τους όπλα και εκρηκτικά

Σπείρα που έκανε διαρρήξεις σε όλη τη χώρα εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ., ενώ σε αυτή φέρεται…

4 Δεκεμβρίου 2023

Αράχωβα: Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τον θάνατο και την κακοποίηση σκύλου

Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τον θάνατο και την κακοποίηση σκύλου στην Αράχωβα. Η…

4 Δεκεμβρίου 2023