Ελλάδα

Ενεργειακός άξονας συνεργασίας με το Ισραήλ

tsipras-netaniaxou
Ταξίδι καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση ισχυρών συνεργασιών και την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα φαίνεται ότι είναι αυτό του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ισραήλ.

Οχι μόνο το θερμό καλωσόρισμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου στον Ελληνα ομόλογό του αλλά και το «διά ταύτα» της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών παραπέμπει -σύμφωνα με πληροφορίες- σε έναν κοινό τόπο συνεννόησης και έναν δίαυλο επικοινωνίας των δύο χωρών για το ενεργειακό ζήτημα και τις επενδύσεις.

Είναι πασιφανές ότι η επίσημη επίσκεψη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο πρωθυπουργός έφτασε στο Ισραήλ και σήμερα επισκέπτεται την Παλαιστίνη σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, που όπως είπαν στις κοινές δηλώσεις τους οι δύο ηγέτες πρέπει να αποτραπεί η εξάπλωση του κινδύνου των τζιχαντιστών και να επανέλθει η ειρήνη στη Συρία.

«Είχαμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και την ανάγκη να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα, να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο της εξάπλωσης του τζιχαντισμού αλλά και να ενθαρρύνουμε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και την εντατικοποίηση των συνομιλιών της Βιέννης, καθώς και τη στήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι είχε με τον κ. Νετανιάχου «μία εξαιρετικά ειλικρινή συζήτηση για το παλαιστινιακό πρόβλημα και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή».

Το σίγουρο είναι ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θέλησε μέσω της πρώτης συνάντησης με τον κ. Τσίπρα να ανοίξει κύκλο συναντήσεων των δύο πλευρών και όπως επισήμανε εν συνεχεία ο Ελληνας ομόλογός του «ένα από τα κεντρικά ζητήματα για το οποίο συνομιλήσαμε ήταν και οι τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας στην ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή μας, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και για τις δυνατότητες συνεργασίας που έχουμε στην έρευνα, εξόρυξη και μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη».

Πρακτικά βήματα

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη σειρά των ”G2G”, των διακυβερνητικών συναντήσεων Ελλάδας-Ισραήλ, τον Γενάρη του 2016, πιθανά εδώ στην Ιερουσαλήμ, καθώς και την αμέσως επόμενη ημέρα να προχωρήσουμε στην πραγματοποίηση της τριμερούς συνόδου Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ πιθανότατα στην Κύπρο, μετά από συνεννόηση που θα έχουμε και με τον Κύπριο πρόεδρο κύριο Αναστασιάδη, προκειμένου να δούμε επί τάπητος σε ποιους τομείς μπορεί να γίνουν πολύ συγκεκριμένα βήματα ώστε οι συνομιλίες που πραγματοποιήσαμε σήμερα, εντοπίζοντας πεδία συνεργασίας και παρέμβασης, να έχουν ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Και αυτά τα βήματα να γίνουν πρακτικά βήματα και να μη μείνουμε μόνο σε συζητήσεις επί χάρτου».

Δεν ήταν δε τυχαία για τους γνωρίζοντες τα λόγια που χρησιμοποίησε ο κ. Νετανιάχου για τις δημόσιες δηλώσεις του σχετικά με την ελληνική κυβέρνηση: «Ξέρω πολύ καλά ότι έχετε πολύ δύσκολα βήματα μπροστά σας. Νομίζω ότι όλος ο κόσμος αλλά και εγώ προσωπικά τα αναγνωρίζουμε. Και θεωρώ και το λέω από εδώ ότι οι δυσκολίες αυτές είναι πολύ μεγάλες και βλέπω ότι με συνέπεια μπορείτε ως χώρα να προχωράτε και πιστεύουμε ότι θα πετύχετε τους στόχους που θέλετε. Θεωρούμε ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει.

Θεωρούμε ότι όλοι εμείς ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις και θα προσκαλέσουμε τους επενδυτές να πάνε στην Ελλάδα να επενδύσουν στους τομείς που αναφέραμε. Θεωρούμε ότι αυτές οι επενδύσεις θα είναι καλές και για την Ελλάδα αλλά και για το Ισραήλ και διεθνώς».

Ο τουρισμός ήταν ένα από τα «καυτά» θέματα της συζήτησης, στο οποίο έκανε αναφορά ο κ. Νετανιάχου: «Νιώθω προσωπική ευχαρίστηση που βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή εδώ, διότι υπάρχει και ο μεγάλος όγκος των Ισραηλινών τουριστών που φτάνουν στην Αθήνα, στην Ελλάδα, 50.000, οι οποίοι μπορούν να αυξηθούν στους 350.000.

Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο εξέλιξης σε αυτόν τον τομέα και υπάρχει και μεγάλη σύμπνοια ανάμεσα στο πνεύμα των δύο πολιτισμών».

Να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό πρόεδρο και θα αναχωρήσει για τα παλαιστινιακά εδάφη όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Αμπάς, ενώ πριν αναχωρήσει για την Αθήνα θα έχει τετ α τετ και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το