Τοπικά

Η ενεργειακή εξασφάλιση κορυφαία προτεραιότητα για τα ανεπτυγμένα κράτη

IMG_20141103_191728_1

Την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τα αναπτυγμένα κράτη η εξασφάλιση παροχής ενέργειας, υπογράμμισε ο Βολιώτης επίτιμος Καθηγητής Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ενεργειακής Πολιτικής, σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας σε θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Αχιλλέας Αδαμαντιάδης, κατά τη διάρκεια διάλεξης που έδωσε σήμερα στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Ο κ. Αδαμαντιάδης τόνισε οτι η ενεργειακή εξασφάλιση αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τα ανεπτυγμένα κράτη. Ενεργειακές πηγές αποτελούν η υδραυλική ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές (κυρίως άνεμος και ηλιακή), τα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και η πυρηνική ενέργεια. Το υδρογόνο, όπως είπε, είναι ενεργειακό νόμισμα, όχι πηγή, δεδομένου οτι δεν υπάρχει ελεύθερο υδρογόνο.

Το 2014, η χρήση του άνθρακα για παραγωγή ηλεκτρισμού παγκοσμίως κυμάνθηκε σε ποσοστό 29%, του φυσικού αερίου σε ποσοστό 18%, της πυρηνικής ενέργειας σε ποσοστό 17%, το ίδιο και της υδραυλικής, του πετρελαίου σε ποσοστό 8% και των ανανεώσιμων πηγών σε ποσοστό 4%.

IMG_20141103_191805

Ο άνθρακας προσφέρεται από ικανό αριθμό παραγωγών χωρών (Ν. Αφρική, Αυστραλία, Κολομβία, Πολωνία, Ρωσσία, Ουκρανία, και άλλες). Το πετρέλαιο επίσης προσφέρεται από ικανό αριθμό παραγωγών (Αραβικού Κόλπου, Λιβύη, Αλγερία, Ρωσσία, Νορβηγία, Βενεζουέλα, Μεξικό, Καναδά, κτλ.), ενώ νέες πηγές ανακαλύπτονται με την τεχνική του “fracking”. Οι πάροχοι συνδέονται με μεθόδους και οδούς μεταφοράς, οι οποίες είναι ανάγκη να διατηρηθούν ανοιχτές.

Ο κ. Αδαμαντιάδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων στα εξερευνητικά οικόπεδα της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), κάνοντας λόγο για ένα πολύ σημαντικό γεγονός, σε οτι αφορά κυρίως την υποβρύχια περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, όπως είπε, τα συνολικά αποθέματα στην Κυπριακή ΑΟΖ κυμαίνονται από 80 έως100 tcf (2,265-2,830 bcm), ενώ μέσα την ευρύτερη υπεράκτια ζώνη φθάνουν μέχρι και 350 tcf. Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις πρώτες εξερευνητικές περιοχές ΑΟΖ, τα εκτιμούμενα αποθέματα κοιτασμάτων υπολογίζονται στο 50%.

Καταλήγοντας ο κ. Αδαμαντιάδης τόνισε οτι το ενεργειακό σκηνικό αλλάζει άρδην λόγω και της τεχνολογικής ανάπτυξης. Οι χώρες διαθέτουν τα μέσα για την επίτευξη του σκοπού, που είναι η ενεργειακή εξασφάλιση, αλλά σωστές πολιτικές δεν υιοθετούνται πάντοτε, εξαιτίας διάφορων εμποδίων, κυρίως πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτό οι καλές διεθνείς σχέσεις είναι πολύ σημαντικές γιά την ενεργειακή εξασφάλιση.

Ο συμπολίτης και μέλος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Αχιλλέας Γ. Αδαμαντιάδης, είναι Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και με διδακτορικό στην πυρηνική τεχνολογία από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέττης, το παγκόσμια γνωστό ΜΙΤ. Έκανε την περισσότερη καριέρα του στην Αμερική αλλά είναι γνωστός και στο κοινό του Βόλου από τις πολυάριθμες διαλέξεις του και δημοσιεύσεις σε θέματα ενεργειακά, που είναι τώρα η ειδικότητά του, αλλά και σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος στο κοινό του Βόλου. Απέκτησε και μεγάλη εμπειρία σε τεχνικο-οικονομικά θέματα από την θητεία του στην Παγκόσμια Τράπεζα για μια δεκαετία.
Τέλος, μεταξύ των τιμητικών διακρίσεών του συγκαταλέγεται το βραβείο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας το 1951, η υποτροφία Fulbright το 1960, και το βραβείο του καλύτερου τεχνικού βιβλίου της χρονιάς (A Guide to Nuclear Power Technology, Wiley and Sons, Νέα Υόρκη, 1984) από την Ένωση Αμερικανών Εκδοτών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το