Τοπικά

Eνεργειακό πάρκο διεκδικεί ο Δήμος Βόλου

Φάκελο για τη δημιουργία ενεργειακού πάρκου με φωτοβολταϊκά πάνελ έχει ετοιμάσει ο Δήμος Βόλου προκειμένου να εξασφαλίσει τις ενεργειακές ανάγκες του Δήμου αλλά και των νομικών του προσώπων.  Το παραπάνω ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα ενεργειακό πάρκο ισχύος 50 megawatt, από το οποίο θα προκύπτει πλεόνασμα ετησίως 3 εκ. ευρώ το οποίο θα προσφέρεται ως ρεύμα σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.  Το κόστος για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου κυμαίνεται στα 25 με 30 εκ. ευρώ. “Ο Δήμος Βόλου πρωτοπορεί για ακόμη μία φορά” ανέφερε ο κ.Μπέος σημειώνοντας ότι το ενεργειακό πάρκο θα έχει ενταχθεί έως το τέλος του χρόνου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.  Για τη χρηματοδότησή του ο Δήμος εξετάσει τέσσερις άξονες και συγκεκριμένα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόγραμμα Τρίτσης και το ΕΣΠΑ.  Κάλεσε επίσης τους υπηρεσιακούς παράγοντες να συνεργαστούν και να δουλέψουν σκληρά για την ολοκλήρωση και των εν εξελίξει έργων. Όπως είπε για τη δημιουργία του πάρκου εξετάζονται δύο χώροι.  Ο πρώτος έκτασης 700 στρεμμάτων είναι κοντά στις Αλυκές και ο δεύτερος έκτασης 1000 στρεμμάτων στη Νέα Αγχίαλο.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργω σε Αγριά, Βόλο και Νέα Αγχίαλο.  “Ζητάμε fast track μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα” δήλωσε και  πρόσθεσε ότι τα έργα θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ενώ η μελέτη θα προσδιορίσει το κόστος του έργου.
Ακόμη αναφέρθηκε σε δύο νέες μελέτες για σχολικά κτίρια σε Βόλο, Ν.Ιωνία. Αγριά και Νέα Αγχίαλο.  “Είναι ντροπή να υπάρχουν σχολεία με κοντέινερ.  Πρέπει να θωρακίσουμε τα σχολεία μας” πρόσθεσε.
Μίλησε ακόμη για το έργο αποκατάστασης του οδικού δικτύου, για το Μουσείο της Αργούς αλλά και για τη μελέτη διαχείρισης υδάτινων πόρων της ΔΕΥΑΜΒ που έχει ολοκληρωθεί κάτά 80%.   Ο Αχ.Μπέος μίλησε για έργο με προβλεπόμενο κόστος 18 εκ. ευρώ που θα διασφαλίζει τα νερά μέσω πηγών, θα τα συγκεντρώνει και θα γίνεται η μεταφορά τους στο δυτικό μέτωπο ( Αγχίαλο, Μάραθο, Κριθαριά και τις γύρω περιοχές).

Αναφορικά με το Πανθεσσαλικό στάδιο, ο δήμαρχος επανέλαβε ότι ο Δήμος θέλει να το πάρει στην ευθύνη του, όπως έχει γίνει με τα αντίστοιχα γήπεδα σε Κρήτη και Πελοπόννησο.
Ακόμη είπε ότι το 2015 είχε συμφωνήσει για την παραχώρησή του στον Δήμο και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον βουλευτή Αλ. Μεϊκόπουλο για την ακύρωση της συμφωνίας.
“Έπρεπε ήδη να βρίσκεται στον Δήμο, να το συντηρεί, να το αξιοποιεί και να είναι ανοιχτό για τις ανάγκες των πολιτών” δήλωσε.
Αναφερόμενος στον περιφερειακό,  είπε ότι στην συνάντησή του στην Αθήνα με τον κ. Καραμανλή, ο ίδιος ο υπουργός του έθιξε το θέμα.  Ο Αχ.Μπέος είπε ότι θα έχει σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό για το θέμα.  “Πρόσφατα ο κ. Αγοραστός ενδιαφέρθηκε για τον κυκλικό κόμβο στη Μπουρμπουλήθρα και μας ζήτησε από την ιδιοκτησία της η ΔΕΥΑΜΒ δύο μέτρα για να οριοθετηθεί και από εκεί να ξεκινήσει η σύνδεση και επέκταση του περιφερειακού μέχρι τα Λεχώνια” είπε χαρακτηριστικά.
Δήλωσε ακόμη ότι είναι υπέρ στο να κατασκευαστεί ο περιφερειακός από την Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά όχι στο να έχει τη διαχείρισή του.  “Θα επικροτήσω την κάθε προσπάθεια του κ. Αγοραστού στο να ολοκληρωθεί ο περιφερειακός και θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις”.

Τέλος ο κ. Μπέος πρόσθεσε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η διενέργεια δωρεάν rapid test για τον κορωνοϊό στους πολίτες.  Τα τεστ θα διενεργούνται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή σε δύο σημεία στον Βόλο και τη Νέα Ιωνία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το