Τοπικά

Ενεργειακή αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Αλμυρού

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να εγκατασταθεί ο ανάδοχος εργολάβος στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες για την ανακακατασκευή και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου. Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 4.285,147 ευρώ, που αφορά και την ανακατασκευή των Κέντρων Υγείας Αργαλαστής και Βελεστίνου, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGenerationEU.

Ήδη στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού έχουν ολοκληρωθεί οι προκαταρκτικές εργασίες για τη μεταφορά των ιατρείων, εργαστηρίων και γραφείων σε μια πλευρά του κτηρίου. Όπως ανέφερε στη «Θ» ο υπεύθυνος διευθυντή για τον Συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αλμυρού ιατρός Παν. Γεωργιάδης, διευθυντής Γενικής Ιατρικής, «πλέον λειτουργούμε σε χώρους που αντιστοιχούν στο 1/4 του κτηρίου. Περιμένουμε να εγκατασταθεί εντός των προσεχών ημερών ο υδραυλικός και ο ηλεκτρολόγος του ανάδοχου εργολάβου, προκειμένου να αρχίσουν τις εργασίες για την αντικατάσταση των υδραυλικών και ηλεκτρομηχανολογικών».
Ο ίδιος προσέθεσε ότι «το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου είναι περίπου τρεις μήνες, ωστόσο θα πρέπει να αρχίσουν οι εργασίες ώστε να έχει σαφή εικόνα πότε θα τελειώσουν. Η ανακατασκευή του κτηρίου και η ενεργειακή αναβάθμισή του είναι απολύτως απαραίτητη, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο Κέντρο Υγείας σε επίπεδο νομού Μαγνησίας. Θα αντικατασταθούν τα πορτοπαράθυρα με διπλής μόνωσης, οι υδραυλικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και θα μονωθεί εξωτερικά το κτήριο. Με την έναρξη των εργασιών θα εκδοθεί ανακοίνωση προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες» προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή αντικείμενο του έργου είναι η ενεργειακή αναβάθμιση, ο εκσυγχρονισμός, η βελτίωση και η ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας Αλμυρού, Αργαλαστής και Βελεστίνου.

Όπως επισημαίνεται, τα κτήρια στα οποία στεγάζονται τα Κέντρα Υγείας έχουν κατασκευαστεί, κατά κύριο λόγο την δεκαετία του 1980 και έχουν επιφάνεια που κυμαίνεται μεταξύ 800 τ.μ. και 1.700 τ.μ. περίπου και περιλαμβάνουν ένα ή δύο επίπεδα. Η ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας στοχεύει στην ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτηρίων, ήτοι στην αναβάθμιση της θερμομόνωσης, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και δικτύων τους και γενικότερα της κατάστασης των κτιριακών υποδομών τους (τοιχοποιίες, δάπεδα, οροφές, μονώσεις, στέγες κ.λπ.).
Πιο αναλυτικά, η ενεργειακή αναβάθμιση επιτυγχάνεται με τη θερμομόνωση του κελύφους, μέσω της κατασκευής εξωτερικής μόνωσης, της αντικατάστασης των κουφωμάτων και της ανακατασκευής και θερμομόνωσης των στεγών και των δωμάτων. Επιπλέον, προβλέπεται η κατά περίπτωση μερική ή συνολική αντικατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και η ανακατασκευή των ηλεκτρομηχανολογικών δικτύων.

Η κτιριακή λειτουργία τους βελτιώνεται περαιτέρω με την εκτέλεση των αναγκαίων κατά περίπτωση, εσωτερικών διαρρυθμίσεων, την αντικατάσταση εξοπλισμού και τη δημιουργία διατάξεων και την εγκατάσταση εξοπλισμού για τη διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων μειωμένης κινητικότητας, κατά περίπτωση.
Επιπλέον προβλέπονται όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης φθορών, καθώς επίσης και οι κατά περίπτωση απαιτούμενες εργασίες αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου.
Τέλος, προβλέπεται η ανάπτυξη Ιατρείων Διαχείρισης Χρόνιων Νοσημάτων εντός των δομών των ΚΥ. Για την ανάπτυξη των Μονάδων Διαχείρισης Χρόνιων Νοσημάτων, το μέγεθος κάθε Μονάδας εκτιμήθηκε κατά μέσο όρο 30 τ.μ. ανά Μονάδα Διαχείρισης.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κριτική της αντιπολίτευσης στη δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου για τον προϋπολογισμό

Στην καταψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Νοτίου Πηλίου προχώρησε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, κατά…

28 Ιανουαρίου 2024

Τραγωδία με βρέφος 26 ημερών που κατέληξε

Τραγωδία σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στον Βόλο, όπου κατέληξε βρέφος μόλις 26 ημερών. Το…

28 Ιανουαρίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Κυριακής 28/1

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ 3 17.15 Άρης-Κολοσσός -Ζ- (Α1…

28 Ιανουαρίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Τον λατρευτό μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ Ετών 67 κηδεύουμε σήμερα…

28 Ιανουαρίου 2024

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΥ

Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα, σύζυγο, παππού και αδελφό ΣΩΤΗΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟ Ετών 80 συνταξιούχο γεωπόνο…

28 Ιανουαρίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΜΟΥΧΑ

Τον λατρευτό μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού, προπάππο και θείο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΑΜΟΥΧΑ του Ιωάννη Ετών…

28 Ιανουαρίου 2024