Τοπικά

Ενδιαφέρουσα ομιλία στον Βόλο για τη συναισθηματική υπερφαγία

Ένα ενδιαφέρον ενημερωτικό απογευματινό διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Θηλέων Βόλου προχθές στο ξενοδοχείο Παρκ με θέμα «Αντιμετωπίστε τη συναισθηματική υπερφαγία» και ομιλήτρια την ψυχολόγο και διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μαρίζα Χατζησταματίου, η οποία αναφέρθηκε στο γιατί πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε την πραγματική πείνα από τη συναισθηματική ανάγκη για φαγητό: «Γιατί η συναισθηματική ανάγκη για φαγητό ουσιαστικά είναι λάθος διαχείριση οδυνηρών συναισθημάτων. Άλλο είναι η πραγματική πείνα κι άλλο η συναισθηματική υπερφαγία. Προσπαθούμε μέσω του φαγητού που είναι ένα οικείο μέσο και ένας εύκολος τρόπος, να διαχειριστούμε οδυνηρά συναισθήματα».

Όσον αφορά στη διαχείριση του φαινομένου η ψυχολόγος σημείωσε πως «πρέπει να μπει ένα πλάνο διατροφής και άσκησης, ένα ημερολόγιο καθημερινό, στο οποίο να καταγράφεται τι φάγαμε και ποιοι ήταν οι συναισθηματικοί λόγοι που μας οδήγησαν στο να καταναλώσουμε τη λάθος τροφή, πώς νιώθαμε πριν, μετά και κατά τη διάρκεια του υπερφαγικού επεισοδίου. Επίσης μπορούμε να επισκεφτούμε έναν ειδικό, ο οποίος θα μας στηρίξει σε όλη αυτή τη διαδικασία της καινούργιας διατροφής και της άσκησης στη ζωή μας. Ακόμη μπορούμε να βρούμε κι άλλες δραστηριότητες να ασχοληθούμε όταν νιώθουμε την ανάγκη να καταφύγουμε στο φαγητό. Για παράδειγμα ένα νέο σπορ, χορό, περίπατο, βόλτα ή καφέ με φίλους, βόλτα στα μαγαζιά, ακόμη και δουλειές στο σπίτι».

Οι αιτίες του φαινομένου είναι κυρίως ψυχολογικές και συναισθηματικές. «Συνήθως είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση που κάποιος δεν πιστεύει στον εαυτό του και τον διαχειρίζεται με λάθος τρόπο μέσω του φαγητού και ακόμη η έλλειψη κενού που αισθάνεται ως ενήλικας καταφεύγοντας στο φαγητό, που μπορεί να προέρχεται επειδή ως παιδί δεν έμαθε να εκφράζει τα άσχημα, τα αρνητικά και τα οδυνηρά συναισθήματά του» ανέφερε η κ. Μαρίζα Χατζησταματίου.
Η ίδια επισήμανε ότι υπάρχει μία αυξητική τάση του φαινομένου κι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως είναι μία εύκολη λύση να καταφύγει κάποιος σε τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά, σε αλμυρά, σε ζάχαρη και τις οποίες βρίσκει παντού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το