Τοπικά

Ενδιαφέρουσα ομιλία στην Ακαδημία Γονέων Βόλου: Οι γονείς “καθρέπτες” της αυτοεκτίμησης των παιδιών 

Με μια σημαντική ομιλία για την καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης στα παιδιά συνεχίστηκε χθες η «Ακαδημία Γονέων». Η ομιλήτρια, συμβουλευτική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Γιάννα Καλώτα τόνισε ο στόχος είναι διττός καθώς η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης αφορά στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. «Ο εκπαιδευτικός ακόμα και αν δεν είναι γονιός, πολλές φορές στην καριέρα του καλείται και παίζει αυτό τον ρόλο» πρόσθεσε η κ. Καλώτα.

Στη συνάντηση της «Ακαδημίας γονέων» η κ. Καλώτα έδωσε το στίγμα και εξήγησε τη διαφορά της αυτοεκτίμησης από την αυτοπεποίθηση σημειώνοντας ότι οι δύο έννοιες συχνά μπερδεύονται. «Μιλάμε για αυτοπεποίθηση ενώ συχνά εννοούμε αυτοεκτίμηση και το αντίθετο. Στη συνάντηση μιλήσαμε και για αυτό που ονομάζουμε αρνητική συμπεριφορά του παιδιού και τι μπορούμε να κάνουμε» εξήγησε.
Η αυτοεκτίμηση αφορά στη γενικότερη αξία που έχουμε στον εαυτό μας για αυτό που πραγματικά είμαστε ενώ η αυτοπεποίθηση συνδέεται περισσότερο με αυτό που μπορούμε να κάνουμε.

«Συχνά ως γονείς, έχουμε προσδοκίες για το παιδί μας, ακόμη και συνειδητές. Θέλουμε να καταφέρει πολλά και βάζουμε και δικούς μας στόχους. Πολλές φορές του μεταφέρουμε και ασυνείδητες προσδοκίες περιμένοντας να επιτύχει το παιδί μας και με ένα τρόπο είναι σαν να τα πετυχαίνουμε εμείς» ανέφερε.
Τόνισε όμως ότι ο κάθε γονιός πρέπει να κάνει αυτό που μπορεί. «Κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της κανόνες. Η δουλειά ξεκινάει από τον εαυτό μας. Πρώτα δουλεύω τον εαυτό μου ως γονιό, τον εξελίσσω και σιγά σιγά προσπαθώ να εξελίξω και το παιδί μου. Τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερο από αυτό που βλέπουν και λιγότερο από αυτό που ακούν. Δεν έχει σημασία πολλές φορές τι λέω αλλά τι κάνω» ανέφερε.

Χαρακτήρισε τους γονείς ως τους πρώτους καθρέπτες των παιδιών και όπως σημείωσε πρέπει να βρίσκονται κοντά σε αυτό που είναι πραγματικά το παιδί τους και όχι σε αυτό που φαντάζονται ότι είναι.
«Αλλάζοντας και εκτιμώντας πρώτα τον εαυτό μας ως γονιός ή εκπαιδευτικός θέλουμε να θέλουμε να μεταδώσουμε αυτή την αξία στο παιδί» είπε η ψυχολόγος.
Ακόμη, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει εγχειρίδιο για να γίνει κάποιος γονιός καθώς είναι μια βιωματική εμπειρία. Κανένας δεν γεννήθηκε ξέροντας τα πάντα. «Υπάρχουν σεμινάρια, όπως αυτά που διοργανώνει η Ακαδημία Γονέων, διαλέξεις και βιβλία από όπου ο γονιός μπορεί να ενημερωθεί».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το